ZANEMARJENO

12 predmetov, ki bi jih morali pogosteje čistiti

V vsakem domu se nahajajo predmeti, ki jim kljub rednemu čiščenju ni namenjene dovolj pozornosti.
 
Fotografija: Kljub rednemu in doslednemu čiščenju večina pozabi na predmete, kjer se kopiči veliko zdravju neprijazne umazanije. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Kljub rednemu in doslednemu čiščenju večina pozabi na predmete, kjer se kopiči veliko zdravju neprijazne umazanije. FOTO: Thinkstock

Umazanija velikokrat ostane očem nevidna, kar pa ne pomeni, da se ne kopiči na predmetih, ki jih pogosto uporabljate, čistite pa redkeje, kot bi jih v prid zdravja morali. Kateri ostanejo najpogosteje spregledani?

Zavesa na kadi ali kabini za prhanje

Redno čistite kad, na zaveso, ki jo obdaja, pa največkrat pozabite. A prav na njej se v toplem okolju zaradi stika z vlago hitro začne razvijati plesen, ki lahko resno ogrozi zlasti zdravje dihalnih organov. En- ali dvakrat na teden jo zato operite v pralnem stroju ali očistite z jedilno sodo ter alkoholnim kisom.

Torbica

Spremlja vas vsak dan in v njej se skriva nešteto uporabnih pripomočkov pa tudi veliko umazanije. Vsaj enkrat tedensko jo zato povsem izpraznite, iz nje odstranite vse robčke, papirčke in račune ter dodobra očistite njeno notranjost.

Pripomočki za ličenje

Razni čopiči, ščetke in gobice, s katerimi si pomagate do lepega videza, se ob stiku s kožo hitro umažejo, z umazanimi pa tvegate kožne okužbe. Enkrat na teden jih zato namočite v mešanici vode in blagega šampona, splaknite ter temeljito posušite.

Rjuhe

Rjuhe ter prevleke za vzglavnike bi morali vsaj enkrat na teden oprati pri temperaturi 90 stopinj Celzija. Pomislite samo, koliko časa preživite v postelji, kjer se znojite, s kože odpadajo odmrle celice ter druga umazanija, s katero se hranijo mikroorganizmi, ki jih zagotovo nočete ob sebi v postelji.

Modrček

Po treh nošenjih ga operite v posebni vrečki za pranje občutljivega perila in mu tako zagotovite čistočo ter ga zavarujte pred tem, da bi popustila njegova elastična vlakna in ne bi več nudil prave opore.

Vzglavniki

Ti kljub prevleki niso zavarovani pred umazanijo, zato bi jih pri primerni temperaturi morali oprati vsaj vsakih šest mesecev.

Računalnik

Ne pozabite na redno čiščenje računalnika. Obrišite zaslon in tipkovnico ter druge zunanje dele. Uporabite posebna čistila, umazanijo med tipkami pa odpihnite s sušilnikom za lase. Zlasti temeljiti bodite pri čiščenju tipkovnice, saj je po nekaterih podatkih na njej več umazanije kot na straniščni školjki.

Spodnja stran mize in predali

Tem večina ne namenja nikakršne pozornosti, a tudi na njih se nabira umazanija, ki jo morate odstraniti vsaj enkrat mesečno.

Stikala za luči in kljuke na vratih

Dotika se jih veliko rok, na njih zato ostane nesnaga ter tudi virusi in bakterije, ki vodijo v razna obolenja. Enkrat na teden bi jim zato morali nuditi temeljito čiščenje.

Koš za smeti

Enkrat mesečno ga izpraznite in očistite z vročo vodo ter detergentom. Uporabite lahko tudi sredstvo za razkuževanje.

Daljinski upravljalniki

Nekaj, kar bi nedvomno morali čistiti pogosteje. Vsaj enkrat na teden jih obrišite s primernim čistilom ali čistilnimi robčki.

Ščetka za zobe

Vsake tri mesece staro zamenjajte z novo, vmes pa jo večkrat temeljito očistite. Lahko jo namočite v ustni vodici z alkoholom ali v alkoholnemu kisu, jo dobro splaknete ter poskrbite, da se bo med posameznimi uporabami povsem posušila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije