Ustvarite prijaznejše odnose

Sočutje omejuje stres in izboljšuje zdravje. Odpuščajte drugim pretekle napake.
Fotografija: Prijaznost nas nič ne stane, a gradi mostove z drugimi. Foto: guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Prijaznost nas nič ne stane, a gradi mostove z drugimi. Foto: guliver/Getty Images

Če morete, pomagajte drugim; če jim ne morete, jim vsaj ne škodujte, poziva dalajlama. Če širite laži, opravljate, manipulirate, nadlegujete druge in se spravljate nanje ter se okoriščate na njihov račun, se vam bodo negativne posledice prej ali slej vrnile kot bumerang. In ne pozabite, da je to le nekaj primerov, kako ste lahko negativni do drugih. Če se zazrete vase in ste odkriti s seboj, lahko gotovo najdete še kaj, kar počnete, kar ni prav in pošteno do drugih.

Eno glavnih vodil dalajlame in budizma je sočutje, ki naj bi nam poleg boljšega razumevanja z drugimi prinašalo tudi boljše zdravje, saj znanost potrjuje, da omejuje stres, uravnava srčni utrip in spodbuja imunski sistem. Sočutni ste lahko že s tem, da poskusite razumeti in se vživite v človekova čustva in počutje. Da govorite z njim in vas zanima, kaj preživlja, kar je seveda zahtevnejše kot to, da ste z nekom samo prijazni in ga odsotno poslušate. Če ste sočutni, pa se čustveno vpletete v njegovo zgodbo. »Ne potrebujemo templjev, niti zapletene filozofije. Naše srce in možgani so naš tempelj, filozofija pa je prijaznost,« pravi dalajlama. Prijaznost in srčnost nas nič ne staneta, blaginja in sreča, ki nam ju prinašata, pa sta občutni. Zato sledite nasvetu dalajlame, ki pravi: »Bodite prijazni vedno, ko je to mogoče. In vedno je mogoče!«

Poleg tega nikoli ne podcenjujte pomena prijateljstva in se zavedajte, da tudi odnosi s prijatelji potrebujejo vašo skrb in predanost. Prava prijateljstva ne bodo nikoli temeljila na denarju in koristih, ki jih imate od njih. Dejstvo je, da taki odnosi vodijo v osamljenost. Potrudite se ustvarjati in vzdrževati pristne, srčne odnose, v katerih sta uravnotežena dajanje in prejemanje med obema vpletenima osebama. Tudi se če med prijateljema pojavi nestrinjanje, se potrudite zgladiti nesporazum in stališča, preden zavržete prijateljstvo. Ob prepirih se osredotočite samo na trenutno situacijo. Največja napaka je, da v prepiru privlečemo na plan še tono malih zamer iz preteklosti in jih zmečemo v obraz človeku, ki nas je razjezil. Odpuščajte pretekle napake in se osredotočite samo na sedanjost. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije