PANČAKARMA

Ajurvedski post

Pančakarma je postenje po ajurvedskih zakonitostih, po katerem v vašem telesu ne ostane več niti en toksin. To seveda pomeni, da je precej zahtevno.
Fotografija: Poskrbite, da večino časa počivate, se sprehajate v naravi, berete lahkotne knjige ... FOTO: Guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Poskrbite, da večino časa počivate, se sprehajate v naravi, berete lahkotne knjige ... FOTO: Guliver/GETTY IMAGES

Gre za izkušnjo, v katero se morate povsem potopiti in ki jih običajno izvajajo v ajurvedskih centrih, kjer oseba ostane od pet do enaindvajset dni. Pančakarma v sanskrtu pomeni pet terapij, te pa so najbolj razstrupljevalno zdravljenje v ajurvedski medicini, saj gre za čiščenje vseh kanalov telesa in odstranjevanje toksinov, ki bi lahko skozi čas povzročili bolezni. Neuravnoteženo telo se namaže z oljem in se mu vrne ravnovesje.

Ajurvedski center doma

Seveda je najbolje, da tovrstni post izvajate pod nadzorom ajurvedskega strokovnjaka, če pa želite nekaj prednosti tega postenja izkusiti, ne da bi obiskali kliniko, lahko poskusite nežnejšo različico za izvajanje na domu, ki jo v svoji knjigi priporoča ajurvedski strokovnjak Vasana Lad. Izogibajte se temu programu, če ste noseči, na splošno šibki, slabokrvni ali oslabljeni po zdravstvenih težavah. Strokovnjak namreč zatrjuje, da je varno za večino zdravih ljudi.

Najprej morate določiti svojo ajurvedsko konstitucijo, ki je sestavljena iz treh doš. Pri večini ljudi je ena doša primarna, druga sekundarna in tretja najmanj izrazita. Poskrbite, da večino časa počivate, se sprehajate v naravi, berete lahkotne knjige in izvajate nežno jogo in meditacijo. Izogibajte se pretirani stimulaciji (vključno s spolnimi odnosi), in če le gre, med delovnim tednom opravite prve tri dni posta, dolg vikend pa naj bo namenjen dnevom 4–8. Strokovnjak opozarja, da ta program sprošča tudi stara, nerazrešena čustva, shranjena v našem globokem vezivnem tkivu. Če se želite spoprijeti z njimi, se izogibajte želji, da bi jih ponovno potlačili, in redno meditirajte, da pomirite srce in dušo.

1.–3. dan pančakarme

Zgodaj zjutraj spijte 60 ml toplega gheeja (če imate povišano raven holesterola, trigliceridov ali sladkorja, ga nadomestite z dvema žlicama lanenih semen 15 minut pred obrokom vse prve tri dni). Ljudje, ki imajo poudarjeno vato, naj v ghee dodajo ščepec kamene soli, tisti, pri katerih prevladuje kapha, naj dodajo ščepec trikatuja (to je sanskrtska beseda in pomeni tri začimbe: dolgi poper, črni poper in ingver). Sledite dieti za pomiritev doše. Vsak večer dajte v skodelico pol do 1 čajno žličko trifale v prahu in dolijte pol skodelice vrele vode, pustite 10 minut, nato spijte. To je blago, vendar hranljivo odvajalo.

4.–5. dan pančakarme

Jejte samo kičari za zajtrk, kosilo in večerjo. To je kombinacija basmati riža, oluščenega in razpolovljenega mungo fižola z zelenjavo in začimbami. Po ajurvedi je idealen recept za zdrav, hranilen in bogat ter za pripravo preprost obrok. Jed je zelo dobro prebavljiva in prebavnemu sistemu omogoča počitek in tudi obnovo.
Hkrati pijte čaj, značilen za vašo prevladujočo došo; pol do ene čajne žličke pustite pet minut, preden ga počasi spijete:
vata čaj – enaka količina mletega ingverja, kumine in koriandra,
pitta čaj – enaka količina mlete kumine, koriandra in koromača,
kapha čaj – enaka količina mletega ingverja in cimeta ter ščepec klinčkov.
Pred spanjem si 15–20 minut masirajte telo z 240 ml toplega organskega olja (sezamovo olje za vato, sončnično za pitto in koruzno za kapho). Počivajte nekaj minut, da koža vpije olje, nato pa si privoščite vročo prho ali kopel. Očistite telo z naravnim milom, vendar pustite, da vam nekaj olja ostane na koži. Nato vzemite odmerek trifale in se odpravite v posteljo.

6.–8. dan pančakarme

Nadaljujte z režimom kičarija in čaja, večerne masaže in prhe ter trifale. Pred spanjem 5 minut kuhajte žlico ajurvedske zeliščne spojine dašamule v dveh skodelicah vode. Ko se ohladi na telesno temperaturo, jo odcedite in tekočino uporabite kot basti (ajurvedski klistir). Poskušajte zadržati tekočino vsaj 30 minut, preden se odpravite v kopalnico, če je mogoče, pa čez noč.

Od devetega dne pančakarme naprej

Čestitamo, vaš glavni program pančakarme je končan. Deveti dan dodajte v kičari kuhano zelenjavo. Postopoma preidite na bolj polno prehrano tako, da obrokom dodate nevzhajan kruh in več zelenjave, nato pa se vrnite k dieti glede na svojo došo.
Da bi vaše pomlajevanje postalo učinkovitejše, si vzemite nekaj časa za krepitev moči. Lahko si vzamete konec tedna, teden, mesec ali celo dlje, vsekakor pa ta čas uporabite kot namensko obdobje počitka, sprostitve in obnavljanja telesa, uma in duha. V tem času obilno počivajte, nadaljujte celibatno življenje in redno vadite jogo ter seveda meditirajte.

Prav tako lahko vzamete eno od naslednjih rasajan zjutraj in zvečer nadaljnjih 30–60 dni: za vato vzemite čajno žličko ašvagande v skodelici vročega mleka, za pitto čajno žličko šatavarija v skodelici toplega mleka, za kapho pa čajno žličko purnarnave v skodelici toplega mleka. Trifalo jemljite še dva do tri mesece.

Ta program domače pančakarme bo sčasoma poglobil vaše samozavedanje, samozavest in ljubezen do samega sebe. Medtem ko se vaše telo in um še naprej in čedalje bolj prečiščujeta, bo vaša vadba joge vedno lažja in boljša, vaše življenje pa bo dobilo nov sijaj. In to je tisto, k čemur ajurveda, znanost o dolgoživosti, pravzaprav stremi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije