SMUČARSKI SKOKI

Zvezdniki kritični do spremembe

Objavljeno 18. november 2017 09.35 | Posodobljeno 18. november 2017 09.36 | Piše: Miha Šimnovec

Avstrijec Stefan Kraft za mnoge glavni favorit sezone 2017/18. V karavani tudi dva štiridesetletnika, Janne Ahonen in Noriaki Kasai.

Neuničljivi Noriaki Kasai je v Vislo pripotoval kot novopečeni japonski prvak. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Kjer se je sredi julija začela skakalna velika nagrada Mednarodne smučarske zveze (FIS), se je z včerajšnjimi kvalifikacijami še nova sezona svetovnega pokala – v Visli. V domačem taboru si želijo, da bi bili na veliki napravi Adama Malysza, na kateri si s 139 metri že dobra štiri leta rekord lasti Avstrijec Stefan Kraft, podobno uspešni, kot so bili poleti. Poljaki so se tedaj po moštvenem slavju (pred Norveško, Nemčijo, Slovenijo itn.) veselili še prvega in drugega mesta Dawida Kubackega in Macieja Kota na posamični tekmi, na kateri se je od naših z 11. mestom najbolje odrezal Anže Semenič. Visla bo danes (z začetkom ob 16. uri) sploh prvič gostila ekipno preizkušnjo v svetovnem pokalu, v katerem imajo največ moštvenih zmag Avstrijci (28). Sledijo jim Norvežani (18) in Finci (15), Slovenci pa z devetimi, od katerih so dve slavili na Poljskem (v Zakopanah), na tej lestvici zasedajo peto mesto. Zanimivo, da so naši reprezentanti prav vse dosegli pod vodstvom Gorana Janusa. Na Malyszevi skakalnici je bilo doslej šest posamičnih tekem za svetovni pokal, od katerih je dve (obe v prejšnji zimi) v svojo korist odločil domači zvezdnik Kamil Stoch. Preostali zmagovalci Visle so Norvežan Anders Bardal (2013), Nemec Andreas Wellinger (2014), Stefan Kraft (2015) in Čeh Roman Koudelka (2016). Od Slovencev sta se tam na oder za najboljše zavihtela le brata PrevcPeter je bil januarja '15 drugi, Domen pa v minuli zimi tretji.

45 let že šteje japonski as Noriaki Kasai.

Na Poljskem zmeraj sijajno vzdušje

Blizu stopničkam je bil Robert Kranjec, ki je na začetku leta 2013 pristal na nehvaležnem četrtem mestu. »Visla mi je všeč, tudi skakalnica mi ustreza, drugače pa se dobro počutim na vseh prireditvah na Poljskem. Ljudje so tam nori na skoke, tako da vedno znova pričarajo enkratno ozračje na tekmah,« je Kranjčan, ki je s 36 leti najizkušenejši v naši izbrani vrsti, napovedal spektakel v razprodani areni Visle. Z njim se je tako dvignil zastor nad novo sezono, v kateri elitna deseterica prvič ne bo več vnaprej uvrščena na tekme. Do te novosti so bili nekateri asi precej kritični. »Zagotovo bi raje videl, da bi imel še naprej to možnost, da bi lahko – zlasti pri slabših razmerah – izpustil kvalifikacije. Vendar pa sem še mlad, zato bom zdržal tudi to,« je spremembo pravil komentiral Kraft, ki je za mnoge poznavalce prvi kandidat za osvojitev velikega kristalnega globusa. Če bi si ga zares izbojeval, bi 24-letni Avstrijec postal prvi skakalec po letu 2005 oziroma po Janneju Ahonenu (legendarni Finec je ob neuničljivem novopečenem japonskem prvaku Noriakiju Kasaiju drugi štiridesetletnik v karavani), ki bi ubranil skupno zmago v svetovnem pokalu. Ob Kraftu v najožji krog favoritov uvrščajo še Poljake s Stochom na čelu, Norvežana Daniela Andreja Tandeja in Nemca Andreasa Wellingerja, ki prav tako obžaluje, da najboljši ne bodo več mogli izpuščati kvalifikacij. »Tisti, ki so uvedli to novost, so pozabili, da imajo najboljši po tekmah še precej obveznosti, zaradi česar bo trpela njihova regeneracija,« je izjavil 22-letni Nemec. Podobno razmišlja Peter Prevc, ki bi po slabši sezoni verjetno vzel marsikaj v zakup, samo da bi se vrnil na nekdanje položaje.

Deli s prijatelji