SKAKALEC

Znova v čevljih, ki so ga že ponesli na oder

Objavljeno 01. marec 2017 08.47 | Posodobljeno 01. marec 2017 08.48 | Piše: Miha Šimnovec

Jurij Tepeš na treningih dobil potrditev, da je njegova raven skakanja spet na precej višji ravni.

Jurij Tepeš pričakuje svoje najboljše skoke v tej sezoni.

LAHTI – Slovensko skakalno vrsto, ki na sobotni posamični tekmi na srednji napravi v Lahtiju še zdaleč ni navdušila, je v nedeljo poleg trenerja Janija Grilca in strokovnjaka za telesno pripravo Matjaža Polaka znova okrepil Jurij Tepeš. Na uradnem treningu za jutrišnjo tekmo za svetovno prvenstvo na veliki skakalnici, za katero bodo zeleno luč prižgali ob 17.30 po našem času, je dobil želeno potrditev, da je v boljši formi, kot je bil na nedavni azijski turneji v Saporu in Pjongčangu. »Moram reči, da sem že nestrpno čakal na vrnitev med elito, kajti v Planici, kjer sem vadil prejšnji teden, nisem imel nobene primerjave z najboljšimi. Zaradi tega me je malo skrbelo, vendar sem se na tukajšnjem treningu prepričal, da je bila zaskrbljenost odveč. Moje skakanje je na višji ravni, kot je bilo na zadnjih tekmah za svetovni pokal,« je presodil izkušeni skakalec Dolomitov.

Na (novi) Bloudkovi velikanki je opravil tri kakovostne treninge. »Na njih mi je šlo zelo dobro. Če sem odkrit, sem pravzaprav vesel, da sem ostal doma in izkoristil odlične razmere za priprave na svetovno prvenstvo,« je poudaril. Da bi izpustil uvodni del nordijskega spektakla v Lahtiju, mu je glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus omenil že na začetku februarja pred odhodom v Oberstdorf. »Takrat sem mu odvrnil, da bom še malo premislil in videl, kako mi bo šlo na azijski turneji. V Koreji smo se nato skupaj odločili, da bom izpustil tekmovanje na srednji napravi, na kateri tedaj, kadar nisem pravi, nimam možnosti niti za uvrstitev med trideseterico,« je zaupal, kje oziroma kdaj je padla odločitev, da bo na Finsko odpotoval pozneje.

Stavi na bolj čisto glavo

Po neuspešni menjavi skakalnih čevljev zdaj spet prisega na tiste, ki so se mu uničili pri padcu na prvi tekmi v Oberstdorfu in mu jih je nato v nekaj minutah popravil Peter Slatnar. Z njimi je dan pozneje odjadral do izvrstnega tretjega mesta. »Za zdaj se v njih počutim odlično, z njimi sem vadil že v Planici, menim, da držijo vsaj tako dobro kot pred Oberstdorfom. Treba je zaupati opremi,« je poudaril Tepeš in dodal, da je po njegovem mnenju večina težav za slabše nastope v Saporu in Pjongčangu, kjer je štirikrat ostal praznih rok, izvirala prav iz novih čevljev. »V njih sem imel popolnoma drugačne občutke, menim tudi, da so izdelani drugače, saj se precej razlikuje že njihovo težišče. Na žalost sem jih preizkusil v močnem vzgorniku in se prehitro navdušil nad njimi, misleč, da so enaki, pa niso niti približno. Škoda, da so se preizkušnje v Aziji razpletle, kot so se, a na srečo je pred nami v tej sezoni še nekaj tekem. Vsako leto se naučim kaj novega,« je razmišljal ob doskočišču velike skakalnice Salpausselkä, na kateri bodo danes (17.) na sporedu kvalifikacije.

Na vprašanje, kaj pričakuje od tekme, je odvrnil, da lahko skače povsem sproščeno, ker na uvrstitev med najboljšo trojico tako in tako ne more računati. »Sem pa na treningu videl, da sem veliko bližje vrhu, kot sem bil v Aziji, kar me veseli, poleg tega sem bolj spočit kot drugi, ki so tu že en teden. Imam čisto glavo, kar je po mojem mnenju najboljši recept za dolge skoke. Zaradi tega sem zelo optimističen. Bomo videli, kako se bo razpletlo, upam pa, da bom odskakal v slogu svojih najboljših nastopov v sezoni,« si je še zaželel 28-letni Stanežičan, čigar najboljša (posamična) uvrstitev na svetovnih prvenstvih je sicer 20. mesto izpred šestih let v Oslu.

Anamarija ni
več v pravi formi

Na ženski tekaški preizkušnji na 10 kilometrov v klasičnem slogu je bila včeraj razred zase norveška šampionka Marit Bjørgen, ki se je veselila že druge zlate lovorike v Lahtiju, 11. posamične in skupno 16. zlate kolajne na nordijskih SP. Najbližjo zasledovalko, Švedinjo Charlotte Kallo, je za seboj pustila za kar 41 sekund, norveško slavje je s tretjim mestom dopolnila Astrid Uhrenholdt Jacobsen (+ 55,5). Najboljša Slovenka je bila Anamarija Lampič, ki je z zaostankom treh minut (+ 3:01,7) zasedla 34. mesto. »Priznati moram, da sem kar izčrpana. Bilo je res težko, toliko težje, ker je bilo toplo in se je udiralo pod smučmi, ki so bile tokrat izjemno pomembne. Na srečo sem jaz imela dobre,« je povedala 21-letna tekačica iz Valburge pri Smledniku in priznala, da ni več v takšni formi, v kakršni je bila, denimo, še na začetku meseca, ko je na olimpijski generalki v Pjongčangu slavila krstno zmago v svetovnem pokalu. »Pozna se mi, da sem se udeležila vseh tekem,« je še dejala Lampičeva. Katja Višnar (+ 4:04,0) je med 72 tekmovalkami iz 28 držav pristala na 46., Vesna Fabjan (+ 5:20,7) na 59. mestu, Alenka Čebašek pa je odstopila.

Deli s prijatelji