HOKEJ

Zmaji in železarji krojijo vrh alpske lige

Objavljeno 06. november 2017 08.20 | Posodobljeno 06. november 2017 08.21 | Piše: Rok Tamše

Hokejisti SŽ Olimpije in Sij Acroni Jesenic uresničujejo napovedi z začetka sezone.

Trener SŽ Olimpije Andrej Brodnik bo med reprezentančnim odmorom z zmaji opravil mini priprave. Foto: Jure Eržen

Ljubljana • Najboljša slovenska hokejska kluba sta imela minuli vikend na sporedu derbija v 16. krogu alpske lige. SŽ Olimpija si je priigrala odmevno zmago na gostovanju v Asiagu, kjer se je dvoboj končal z izidom 4:3 (2:1, 1:1, 1:1). Za zmaje so gole dosegli Miha Zajc (6.), Nik Grahut (7.), Črt Snoj (27.) in Uroš Batič (41.). Gostitelji so imeli kar 30 kazenskih minut, SŽ Olimpija pa 12. Juriš Asiaga je zelo dobro zaustavljal vratar zeleno-belih Robert Kristan, ki je zbral kar 41 obramb. Ljubljančani so po 17 odigranih tekmah v svojem premiernem nastopu v alpski ligi na visokem drugem mestu z 32 točkami, vodilni Ritten jih ima 39 ob dveh tekmah manj, na tretjem mestu pa so Sij Acroni Jesenice s prav tako 32 točkami iz le 14 tekem.


Brez igralcev iz lige KHL na OI?

Vodstvo ruske lige KHL je pripravljeno igralcem iz klubov, ki nastopajo v tem tekmovanju, prepovedati nastop na olimpijskem turnirju prihodnje leto v Pjongčangu, če Mednarodni olimpijski komite (MOK) ne bo dovolil Rusiji nastopiti pod svojo zastavo, je potrdil predsednik lige KHL Dmitrij Černišenko. Že od prej je znano, da na OI ne bodo smeli igrati igralci iz severnoameriške lige NHL. Zaradi tega bo slovenska reprezentanca v Južni Koreji igrala brez prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja. Če na OI ne bo niti igralcev iz lige KHL, potem bodo risi igrali tudi brez Jana Muršaka, Roka Tičarja, Žige Jegliča in Roberta Saboliča.


Zgledna premiera zmajev

Trener zmajev Andrej Brodnik je bil nadvse vesel zmage nad uglednim tekmecem: »To je res vsega spoštovanja vreden nasprotnik, ki ima odlične igralce in zelo dober sistem igre, s katerim meljejo vso tekmo v istem ritmu. Mi smo se tokrat približali našemu maksimumu. Ne pozabimo, v gosteh smo premagali ekipo z devetimi tujci, medtem ko mi igramo izključno z domačimi fanti. Res moram pohvaliti svoje fante za trdo delo in pristop. Zdaj vidijo, da so lahko enakovredni najboljšim v ligi. Verjamemo v to, kar delamo, ohranjamo najvišje cilje v tem tekmovanju, je pa jasno, da je pred nami še veliko garanja.« Pod uvodno obdobje v alpski ligi je črto potegnil tudi alfa in omega kluba Tomaž Vnuk: »Sezona se je začela po pričakovanjih. Izkazalo se je, da so moštva v alpski ligi precej izenačena. Imamo še veliko dela, predvsem ko gre za konstantnost v igri. V igri je preveč nihanja, kar je za našo sestavo ekipe tudi normalno. V prihodnje nameravamo zmanjšati kakovostno razliko znotraj ekipe z določenimi spremembami, tudi z novimi vlogami v igri. Če bo treba, bomo segli po zamenjavah. Zdaj se že bolj jasno vidi, kaj lahko pričakujemo od vsakega posameznega igralca. Tudi v organizaciji kluba je podobno, trudimo pa se, da težave čim hitreje rešimo. Za zdaj gre v glavnem vse po načrtih.«

Železarji proti vrhu

Sij Acroni Jesenice so v sobotnem večeru gostovale pri prvaku alpske lige Rittnu. Gostitelji so precej bolje odprli tekmo in si priigrali neulovljivo prednost, izid je bil 5:2 (2:0, 1:0, 2:2). Za železarje sta zadela Gašper Glavič (53.) in Tadej Čimžar (55.). Oba zadetka so Jeseničani dosegli z igralcem več. »V prvi tretjini se je pri naših igralcih še poznalo petinpolurno potovanje, to je tudi botrovalo visokemu zaostanku. Sicer gostitelji v igri niso imeli velike prevlade. Pri izidu 4:2 smo imeli kar več zrelih priložnosti za priključek, a jih nismo izkoristili. Zadnji zadetek smo prejeli na prazna vrata,« je sporočil trener rdečih Gaber Glavič in še podal oceno uvodnega dela: »Zdaj imamo tako rekoč popolno sliko o tekmovanju in lahko rečemo, da je cilj play-off. Ne vidim velike kakovostne razlike med nami in vodilnim Rittnom, ki pa je seveda favorit, saj ima navsezadnje petkrat višji proračun kot mi in tudi precej bolj izkušeno ekipo. Toda to smo vedeli že pred začetkom sezone. Zdaj pa so tudi naši igralci videli, da se lahko enakovredno kosajo z vsemi moštvi z vrha lestvice.« Danes bodo zmaji in železarji opravili še obveznost v državnem prvenstvu, potem sledi aktivni odmor do 18. novembra zaradi reprezentančnih obveznosti. Iz SŽ Olimpije sta v članski izbrani vrsti, ki jo od četrtka do sobote čaka pripravljalni turnir v Franciji, Robert Kristan in Andrej Hebar, iz Sij Acroni Jesenic Nik Pem in Aleksandar Magovac, z njima pa bo tudi šef Glavič, ki je pri risih odgovoren za delo z vratarji. 


Kopitarjevi izgubili s predatorji

Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL v domači dvorani Staples Center gostili podprvake tekmovanja za Stanleyjev pokal, Nashville Predators, in izgubili po podaljšku s 3:4. Junak zmage plenilcev je bil Viktor Arvidsson, ki je zadel po slabih petih minutah podaljšane igre. Kapetan kraljev Anže Kopitar je zbral dve podaji. Za Los Angeles so zadeli Alex Iafallo, Christian Folin in Alec Martinez. Los Angeles, ki je na drugem mestu zahodne konference (s točko več je pred njimi St. Louis, ki ima tudi tekmo več), naslednja tekma čaka v torek, ko bodo gostovali pri kalifornijskih sosedih Anaheim Ducks.

 

Deli s prijatelji