TURNEJA

Zmagovalni rojstni dan

Objavljeno 07. januar 2013 10.58 | Posodobljeno 07. januar 2013 10.58 | Piše: Marko Uršič

Gregor Schlierenzauer je na zadnji tekmi novoletne turneje skakalcev pobral vse.

BISCHOFSHOFEN – Pospravite točilne pulte, kozarce in steklenice ter skakalne smuči. Novoletne turneje je konec, spet se vračamo v normalni življenjski in športni tok. V Bischofshofnu v Zahodni Avstriji se je na zelo položnem in v dežju razmočenem naletu tamkajšnje skakalnice odvila še zadnja tekma skakalnega praznika ob prehodu iz nekdanjega leta v novo. Bilo je že enainšestdesetič po vrsti, nova leta so torej tudi športno zelo naporna.

Pet slovenskih skakalcev se je v alpskem zakotju Avstrije postavilo na vrh skakalnice. Juriju Tepešu in Petru Prevcu je za uvod uspelo, slednji je v medsebojnem dvoboju, pol metra daljši skok, 127,5 m in boljše ocene za slog, izločil nekdaj slovitega Martina Schmitta. Preostali pa so imeli težko delo. Robert Kranjec se je nameril na vodilnega na turneji in v svetovnem pokalu, Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, Matjaž Pungertar se je moral soočiti z njegovim rojakom Andreasom Koflerjem, naš najboljši Jaka Hvala pa je moral v dvoboju z drugim na turneji, Norvežanom Andersom Jacobsenom, odmisliti prednost, ki jo ima Jakobov sin zaradi čudežnih čevljev. Schlieri (133 m) je bil v zdajšnji formi prevelik zalogaj za Letečega Kranjca (127,5 m), med drugim so odločale naletne hitrosti na mizi. V tem zimskih časih pa tudi tema hitro zatemni dan, v Bischofshofnu so morali zaradi tempirano poznega začetka skakanja to oddelati pod umetno svetlobo. Pungertar je bil dober, a se mu ni zasvetilo, 126 m, kakovostno ni mogel vštric s Koflerjem (128,5 m). Tako smo morali hvalo izreči Hvali. S 128,5 metra je bil dober, a resda ni izločil Jacobsena (131,5 m). A v skokih je tudi kategorija srečni luzerji oziroma poraženci, to sta bila v taboru glavnega trenerja Gorana Janusa Kranjec in Hvala. Po polovici in pred napadom v drugo je bil Schlieri prvi, Jacobsen za njim, Hvala je bil hvaležno na osmem mestu, Prevc 17., Kranjec 18. Tepeš pa 21. Torej ekipno dobra baza za zadnji napad Slovencev.

Realen domet

»Z novoletno turnejo smo lahko na splošno zadovoljni. Izboljšali smo rezultate iz prejšnjega leta. Na koncu je bil Peter osmi, Jaka pa 14., kar je tudi naš realen domet. S temi rezultati moramo biti zadovoljni. Tokratna tekma je bila na splošno dokaj težka, a pravična. Delali smo določene napake, na vrhu pa je pričakovano zmagal Schlierenzauer,« je po tekmi dejal glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus.

Tirolcu skakalni ognjemet

Ob morju rdeče-belih državnih zastav se je še zadnjič skočilo v globino avstrijskega kraja z 10.352 prebivalci. V temnino, kjer je svojo belo polt kazal le sneg, vse pa je zalival dež. Tepeš ga je v drugo hudo polomil, skok je bil kratek, 118 metrov in pol, in je zato v izteku v jezi zamahnil z roko. Končal je na 31. mestu. Tudi Kranjec je bil slabši od pričakovanj, prineslo ga je na 123,5 m (27. mesto). Prevc je imel dolžino (130 m), a mu je pri doskoku nekoliko odneslo desno smučko in je imel nekaj težav z ravnotežjem, končna uvrstitev je bila 15. mesto. Primorski mladenič Hvala je doskočil do 127 m in je z enajstim mestom nekoliko pokvaril uvrstitev. Klasa pa je Jacobsen, fenomenalni skok v drugo, kar 139 m, a je tudi avstrijski Gregor poletel do 137,5 m, in ob tokratni zmagi še drugič zapored dobil novoletno turnejo smučarjev skakalcev. Podaril si je lepo darilo za rojstni dan, praznuje ga, 23., ravno danes. Pod skakalnico je včeraj svojega ljubljenega gledala tudi dekle Sandra. Prevc se je v skupni razvrstitvi turneje zavihtel na osmo mesto, Hvala je 14. Slovenija ima prvič po letu 2004, Peter Žonta je bil skupno tretji, v razvrstitvi turneje skakalca med najboljšo deseterico. »Turneja je bila izjemno napeta vse do zadnjega skoka. Dosegel sem res nekaj neverjetnega in še kar težko verjamem, da mi je uspelo ubraniti skupno zmago. Preteklo bo še kar nekaj časa, preden bom dodobra doumel, da mi je uspelo še drugič zapored osvojiti prestižno turnejo,« je bil vesel Schlierenzauer. To je njegova že 45. zmaga v svetovnem pokalu, do rekorda Finca Mattija Nykänena mu manjka le še ena.

Deli s prijatelji