DESKANJE NA SNEGU

Zmaga za stotinko čista kot za sekundo

Objavljeno 19. oktober 2017 10.20 | Posodobljeno 19. oktober 2017 10.21 | Piše: Marko Uršič

V olimpijski sezoni ima svoje načrte tudi deskar na snegu Žan Košir. Žlahtnega junaka iz Sočija še vedno muči hrbtenica, a motiv bo dokaz, da ni za staro šaro.

Žan Košir bo v sezoni zaradi zdravja racionalno tekmoval, vrhunca pa si želi v olimpijskem Pjongčangu. Foto: Tadej Regent

Bled – Le kako je Žan Košir na deski opravil s konkurenco v letih 2014 in 2015! Najprej si je na olimpijskih igrah v Sočiju privijugal srebrno in bronasto odličje, v zimi 2014/15 je osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, prideskal pa si je tudi mala za paralelni veleslalom in slalom. Poleg tega so mu na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Kreischbergu okoli vratu obesili še srebrno medaljo za 2. mesto v paralelnem veleslalomu, to je bilo njegovo prvo odličje na deskarskih mundialih. A del športa so tudi poškodbe, športnik iz Pristave pri Tržiču in njegova hrbtenica nista ravno usklajena. Zato je 33-letnik v zadnji sezoni oddeskal le eno tekmo in se na domači Rogli v veleslalomu svetovnega pokala zavihtel na tretjo stopničko. In kako je pred novo, olimpijsko sezono?


V Sloveniji smo navajeni na šoke.

»Tako kot v zadnjih sezonah nič kaj dosti ne obljubljam, da bom nastopil na vseh tekmah. Moj glavni cilj, kar že ves čas ponavljam, je nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Načrt bom izpeljal tako, da bom ta cilj dosegel, ničesar pa še ni zajamčenega, to pomeni, da bom moral zbrati še nekaj točk za to, da bom med končnimi kandidati za olimpijado. Definitivno bom nekaj tekem moral odpeljati, kako se bo vse skupaj izteklo, pa bomo zelo kmalu videli. Odločil sem se, da bo osredotočenost na veleslalomu, to je olimpijska disciplina (slaloma namreč ni več na sporedu ZOI, op. p.). Veleslalom je zame glede na težave s hrbtenico bolj ugoden, zavoji so daljši, manj eksplozivni. Pred sezono v nogah še čutim, kar sem si zaželel, vse pa je odvisno od telesne sposobnosti. Pomikam se tja, kamor si želim, v bistvu pa sem še daleč od tistega, kakršen sem bil v svojih najboljših letih. Malce na to vplivajo leta, malce poškodba pa tudi to, da okoli sebe nimam več tako velike ekipe. Ko sem imel najboljšo sezono, sem bil za razred boljši od vseh, če mi bo slučajno še uspelo kdaj zmagati, pa četudi bo to le za stotinko, pa bo ta zmaga tako čista kot tista včasih, ki je bila za sekundo. Že v zadnji sezoni sem dokazal, da lahko tudi z manjšimi telesnimi sposobnostmi še vedno dosegam uspehe,« je stvari objektivno ocenil Žan Košir, čigar sezona svetovnega pokala se bo sicer začela 14. decembra v Carezzi. Če je bil nekoč on vladar sveta, pa danes zemeljski obli vlada denar.

»Določeni segmenti so mi malce zmanjšali finančna sredstva, vsak mi poskuša, zavoljo tega, ker manj nastopam, pač majčkeno odvzeti. Vsak najde luknjo v sistemu, zato da mi še to oklesti. A niso vsi takšni. Zagotovo bi, če bi imel na voljo toliko denarja, kot bi hotel, že zdaj z menoj okoli hodilo nekaj ljudi. Žal smo že navajeni tega, prav zato želje ne bodo tako visoke, toliko kot bo denarja, toliko bo. Saj smo zadovoljni, da ljudje delajo z nami, a zagotovo pa je tako, da se vse dogaja v zadnjih sekundah. Če bi vse po nemško tekoče potekalo, bi bil šok, ko kaj na tekmi ne bi šlo. V Sloveniji pa smo navajeni na šoke,« je v svojem odkritem slogu pogovor sklenil junak iz olimpijskega Sočija Žan Košir.

 

Deli s prijatelji