SMUČARSKA

Zmaga Svindalu, Perko 25.

Objavljeno 20. december 2013 15.57 | Posodobljeno 20. december 2013 15.57 | Piše: STA, D. P.

Karavana bo ostala v Dolomitih. V Val Gardeni bodo v soboto pripravili še smuk.

Rok Perko.

VAL GARDENA – Aksel Lund Svindal je zmagovalec tretjega superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Val Gardeni. Norvežan je bil za 58 stotink sekunde hitrejši od Kanadčana Jana Hudeca na drugem in za 91 stotink sekunde od Francoza Adriena Theauxa na tretjem mestu. Od slovenske trojke je do točk s 25. mestom prišel le Rok Perko.

Lani na stopničkah

Po Andreju Špornu, ki je bil 20. na smuku v Beaver Creeku, ter 15. mestu Mitje Valenčiča na slalomu v Val d'Iseru, je do prvih točk v tej zimi slovenske moške ekipe v superveleslalomu prišel še Perko, ki je lani prav v Val Gardeni z drugim mestom v smuku dosegel največji uspeh v karieri.

Perko je za Svindalom zaostal 2,87 sekunde, njegova moštvena kolega Klemen Kosi (51.) in Šporn (53.) pa sta bila z zaostankom več kot pet sekund prepočasna za točke.

Utrjen v vodstvu

Norveški as Svindal je vpisal še 24. zmago v svetovnem pokalu, z novimi 100 točkami in skupno 460 točkami pa je še okrepil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugouvrščeni Avstrijec Marcel Hirscher (335), ki v superveleslalomu ni tekmoval, zaostaja že 125 točk. Svindal vodi tudi v posebnem smukaškem seštevku, v novo leto pa bo vstopil kot vodilni v superveleslalomskem seštevku, saj je kar za 91 točk prehitel Patricka Künga, ki je danes odstopil.

Svindal je s superveleslalomsko zmago v Val Gardeni na novo spisal zgodovino norveškega alpskega smučanja. Njegova zmaga je namreč jubilejna, 100., za Norvežane.

Karavana bo ostala v Dolomitih. V Val Gardeni bodo v soboto pripravili še smuk. V Alta Badii bo v nedeljo veleslalom, zadnja tekma v tem letu pa bo tradicionalno smuk v Bormiu.

Brez treninga

Organizatorji smuka za svetovni pokal alpskih smučark v francoskem Val d'Iseru so zaradi spremenljivih vremenskih razmer odpovedali uradni tretji trening na progi Oreiller-Killy. Smuk na tem prizorišču je na sporedu v soboto, veleslalom pa v nedeljo. Alpske smučarke so na tej progi že opravile treninga v sredo in četrtek, Tina Maze pa je na drugem treningu dosegla tretji čas.

Deli s prijatelji