SMUČARSKI PRAZNIK

Zlata lisica ni vprašljiva

Objavljeno 08. januar 2014 08.36 | Posodobljeno 08. januar 2014 08.36 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Zlata lisica

Jubilejna, 50. izvedba tekme alpskih smučark bo 1. in 2. februarja gostovala v Mariboru.

Snežni stadion pod Pohorjem je še zelen. Foto: Pohorje.org

Maribor je ostal brez univerzijade, tudi evropsko košarkarsko prvenstvo ga je obšlo. Zato so v štajerski prestolnici še toliko odločnejši, da Zlate lisice ne odpovejo, črnoglede misli pa podijo proč od Pohorja. »Normalno pripravljamo vse, čeprav je vremenska napoved slaba. Glede na minule izkušnje, ko je bila napoved prav tako slaba, smo potem imeli perfektno tekmo. Težko je verjeti, da bi bila cela zima brez snega in mraza,« pravi tiskovni predstavnik dogodka Uroš Mencinger, ki verjame, da se jih bo tisti tam zgoraj usmilil in poslal sneg ali pa vsaj hladno vreme. »Za zdaj ne delamo panike, vse obrobne aktivnosti tečejo normalno,« še dodajo Štajerci, katerih prireditev ima 1,1 milijona evrov proračuna. »Časa je dovolj, prihodnji teden se bo tako ali tako ohladilo,« so optimisti tudi na Smučarski zvezi Slovenije. Tomi Trbovc, ki skrbi je za stike z javnostmi pri SZS, ne paničari, optimist pa je tudi glede tekem na Ljubnem (smučarski skoki deklet), pokala Vitranc in tekmovanja v Planici.«

Sosedje v Zagrebu so potegnili kratko, zaradi odjuge so ostali brez jubilejne 10. izvedbe Snežne kraljice. Jubilejno in veselo bo tudi v Mariboru, saj se slavi 50 let od prve izvedbe. Tekma je odpadla le dvakrat (1998. in 2011.). Snežna kontrola pa v Maribor prihaja 23. januarja. Vremenoslovci so optimisti, a kljub temu napovedujejo, da ekipa za pripravo snega tja do ponedeljka lahko mirno dopustuje. »V noči na torek se bo ohladilo, saj prihaja nad naše kraje hladna fronta. Temperature bodo pod ničlo, ne morem pa še napovedati, kako hladno bo,« pravi Brane Gregorčič, dežurni prognostik z Agencije za okolje Republike Slovenije. V petek ali soboto bo tudi jasno, koliko snega bo zapadlo. V Mariboru so v pripravljenosti, prav tako njihovih 80 topov. Za pripravo slalomske proge potrebujejo dva dni in pol, za veleslalom šest ali sedem dni. »Pa ohladiti se bo moralo. Začnemo lahko nemudoma,« potrdi polno bojno angažiranost Srečko Vilar, direktor Športnega centra Pohorje.

Pri zasneževanju bodo sodelovale ekipe po 10 ali 15 ljudi, na pripravi proge jih bo na voljo vsaj 200. Kot se za smučarske tekme spodobi, so tudi 50. Zlato lisico zavarovali, ne nazadnje je prav Zavarovalnica Maribor eden od sponzorjev tekmovanja. Za kolikšno premijo gre, organizatorji ne razkrijejo. Bi pa v primeru odpovedi krili materialne stroške, ki nastanejo ob pripravi. Marketinški stroški in prihodki od vstopnic niso vključeni. Take vrtoglave zneske, tja do pol milijona evrov, si lahko privoščijo le tista mondena smučarska središča. »Ni hudič, da tega snega ne bomo naredili. Še sreča, da tekmovanje ni v terminu, kot je bilo po navadi,« ostaja optimist tudi Tone Vogrinec, oče slovenskega smučarskega buma. 

Deli s prijatelji