ZAHTEVA PLAČILO

Zlata lisica ima dolg rep

Objavljeno 04. april 2015 10.55 | Posodobljeno 04. april 2015 10.57 | Piše: Rok Tamše

Smučarski klub Branik ne more izvesti FIS-tekme na Mariborskem Pohorju.

Direktor Marproma Bernard Majhenič. Foto: Tadej Regent

MARIBOR – Ko so na sedežu Smučarskega kluba Branik iz Maribora prejeli predračun za stroške priprave proge za izvedbo sobotne (jutrišnje) FIS-tekme v slalomu za memorial Mirana Cizlja, se jim je stemnilo pred očmi. Marprom (Mariborski potniški promet), ki je lani novembra postal upravitelj pohorskih žičnic, namreč za najem dela smučišča Cojzerca in pripravo proge zahteva 11.775,07 evra. To storitev sicer klubi na slovenskih smučiščih in tudi v tujini za izvedbo podobnih tekem plačajo v povprečju 500 ali nekaj več evrov. V preteklosti, ko je mariborsko smučišče upravljal Športni center Maribor, ki je lani oktobra končal v stečaju, so bile za branikovce ob izvedbi FIS-tekem edini strošek zgolj smučarske vozovnice. »Zaradi takšne ponudbe Marproma bo tekmovanje izvedeno na Kopah in ne na Areškem Pohorju, s čimer se je Marprom odrekel tudi delu zaslužka s smučarskimi vozovnicami in pomembni mednarodni promociji. Njihovo nerazumevanje za razvoj smučarskega športa v Mariboru presega vsako razumno mejo. Tekmovalci SK Branik v tej sezoni dosegajo odlične rezultate v vseh kategorijah, klub pa si prizadeva izvesti čim več treningov in tekmovanja tudi na mariborskih smučiščih,« so sporočili iz SK Branik. Na pomoč jim je priskočil Srečko Jesenšek, direktor GTC Kope, ki jim je zagotovil brezplačno uporabo proge na Slovenjgraškem Pohorju.

Upravitelj smučišča Marprom zahteva plačilo računa 

In zakaj je Marprom ponudil svoje storitve po tako pretirano visoki ceni? Odgovor direktorja Bernarda Majheniča je sila preprost: »Očitno bi radi pri Smučarskem klubu Branik nadaljevali staro prakso, ko niso plačevali ničesar. Tako so v 20 letih pomagali uničiti posel na tem smučišču. Mi na takšen način ne bomo poslovali. Marprom je moral celo plačati najemnino za smučišče, da je lahko pripravljal progo za Zlato lisico. Po tekmi za svetovni pokal pa nam iz SK Branik redno zavračajo račune. Dolgujejo nam 100.000 evrov. Si predstavljate, da ne priznavajo niti stroškov za električno energijo. Pač niso navajeni normalnega poslovanja. To je sodu izbilo dno. Z Branikom ne želimo več sodelovati. Lahko pa kateri koli drug klub pri nas organizira tekmo po ceni, kot jih poznajo drugje.«

Ko smo še enkrat preverili pri branikovcih, smo dobili potrditev, da je Marporm za pripravo proge za Zlato lisico izstavil račun v znesku 130.000 evrov, ki pa so ga zavrnili. Kljub koncu zime se v Mariboru očitno obeta še vroča smučarska pomlad z denarjem v glavni vlogi.

 

Deli s prijatelji