PRED SEZONO

Žlahtni Pero Mišica še brez pogodbe

Objavljeno 22. oktober 2014 13.55 | Posodobljeno 22. oktober 2014 13.55 | Piše: Marko Uršič

Nabrušeni Peter Prevc kot skakalni orel ostro pogleduje proti novi sezoni.

Gorenjski orel Peter Prevc je še na tleh, a bo kmalu poletel. Foto: Marko Feist/Novice

Peter Prevc je pri pogovorih vedno racionalno odrezav in na neumna vprašanja sproži tehtno logičen odgovor. Za drugega v zadnjem skupnem seštevku svetovnega pokala in fanta, ki so mu v Sočiju okoli vratu obesili olimpijsko srebrno in bronasto odličje, se bo konec novembra začela nova zimska avantura. Po poletni veliki nagradi so bile izrečene tudi misli, da bi bilo lahko pri skokih na plastiki letos bolje, a saj je najpomembnejša zima. O tem smo povprašali na novinarski predstavitvi v oktobrskem poletnem vremenu v Sori pri Medvodah. »Ne bom rekel, da ni bilo v redu. Bilo je, ni pa bila vrhunska poletna sezona. Bilo je neko povprečje, skupaj s trenerji smo se odločili, da grem le na tekme, ki so bile v bližini. Da zaradi letalskih prevozov ne izgubljam dnevov, ko sem doma lahko vadil. Začetek je bil sicer vrhunski, nato je bilo malce padca, raje sem se vrnil v telovadnico in sem še povečal telesno moč. Zato se morda potem ni najbolje izšel celinski del. Pregledali smo, kaj smo naredili, kaj nam manjka, in zdaj imamo mesec dni, da to popravimo,« je Prevc pregnal meglico dvoma o pripravljenosti v visokih temperaturah.

Glavni trener Goran Janus pa je tudi že pojasnil, da je njegova pripravljenost v primerjavi z istim obdobjem lani na višji ravni. Če je bil v zadnji sezoni v svetovnem pokalu skupno drugi, bi to v novi po matematičnem razmišljanju pomenilo sam vrh. »Če ne bi bil v boljši formi, bi smuči lahko kar pospravil. Če človek le stagnira, ga pač konkurenca prehiti. Če želiš biti na enaki ravni, moraš že narediti napredek, če pa se želiš izboljšati, mora biti napredek še toliko večji. Menim, da sem se izboljšal, morda se to vidi, da na treningu skačem nalet nižje kot leto dni prej in dosegam enake daljave. To se opazi tudi glede telesne moči. Matematično bi to izboljšanje res pomenilo skupno prvo mesto v svetovnem pokalu. A jih je še petdeset drugih, ki so se izboljšali, toda ne vem za koliko. Morda se jih je pet bolj kot jaz, in te ta matematika potem porine na sedmo mesto. O skupnem seštevku in rezultatih nočem čisto prav nič filozofirati, lahko se preceniš, lahko podceniš. A če imaš v glavi tehnično izvedbo skokov, je vse lažje,« je z nogama na tleh, ne v zraku, razmišljal slovenski orel z največjim razponom kril.

Zbegani gledalci

Novi kombinezoni za skakalce so zdaj odtenek širši. Je imel Peter Prevc pri prilagajanju nanje kakšne težave? »Ni se bilo treba veliko prilagajati, ker so kombinezoni večji, to pomeni več upora in v bistvu vsakemu skakalcu to ustreza. Povsod pa so še možne izboljšave na krojih, da se v okviru pravil na dresu še najde kakšen dodaten centimeter,« je občutke opisal as iz gorenjske Dolenje vasi. PP po novem tudi ne bo imel skrbi, če ga bo slučajno polomil v kvalifikacijah, saj je Mednarodna smučarska zveza (FIS) odpravila pravilo, da je v oceno, poleg dveh serij, štel še izločilni dan. »Ker takšen način tekmovanja ni prinesel želenih učinkov, gledalci so bili še bolj zbegani, skakalci pa nismo natančno vedeli, za kaj gre, so se odločili, da takšnega sistema ne bo.«

Pero Mišica pa je še brez pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS). »Razlogi za to so ti, da se je delala finančna sanacija, urejale so se zadnje zadeve s sponzorji. Zdaj je sicer vse vsebinsko že dogovorjeno, drugo pa še čakamo,« je sklenil gorenjski orel, ki bo tudi letos kot ulov množično pobiral točke. Ker tudi mi razumemo pronicljivo Petrovo razmišljanje, beseda drugo v odgovoru pomeni le eno – višina denarja, ki bo črno na belem zapisana v pogodbi.

Deli s prijatelji