NOVA SEZONA

Zimzelena melodija: skakalci še brez pogodb

Objavljeno 30. september 2015 10.32 | Posodobljeno 30. september 2015 10.33 | Piše: Marko Uršič

Skakalno poletno delo je opravljeno, pozimi se bo šlo v prave bitke in zmage.

Anja Tepeš je včeraj naznanila, da se zaradi poškodb poslavlja od smučarskih skokov. Foto: Igor Mali

Smučarski skoki poleti? No, to je za nas enako kot atletika pozimi, se pravi v dvorani. Ve se, kaj je glavna sezona za skakalce in kraljico športov; za orle bo ključna zima, v kateri bo poleg svetovnega pokala glavno tekmovanje svetovno prvenstvo v poletih v Kulmu. No, poletno veliko nagrado je skupno sicer osvojil japonski kamikaza Kento Sakujama, Robert Kranjec je bil tretji, Peter Prevc šesti, Anže Semenič pa osmi. Posamičnih zmag fantov in deklet ni bilo, bile so stopničke, a vse je, zaradi izbire nastopov posameznikov in forme, popolno nesorazmerje. Biti za skakalca v polni formi poleti je tako, kot bi svetovni rekorder v skoku s palico Francoz Renaud Lavillenie pozimi na odprtem preskočil šest metrov.

Slovenski Lavillenie je Peter Prevc. Če japonske skakalne kamikaze letijo z mitsubishiji A6M zero, potem se bo Pero Mišica elegantno usedel v J-20 kragulja. Verjamemo, da ga bo tudi v naslednji zimi nesel daleč. »Predvsem sem dobil potrditev, da smo od konca aprila naprej dobro delali. Tudi skoki so bili prek vsega poletja kar dosti na visoki ravni. V uvodnih dve tekmah za veliko nagrado se ni najbolje izšlo, potem sem se sestavil in vse je začelo uspevati bolje. Vem, da prav treniramo, da ne delamo prevelikih napak, dobil sem tudi podatke, kaj je treba izboljšati. Kje so tisti haklci, ki me najhitreje zmotijo, ki me najhitreje vržejo s tira,« je Peter Prevc razlagal povsem na vrhu letalnice bratov Gorišek v Planici. No, glavni trener Goran Janus namiguje, da bodo morali njegovi varovanci, torej tudi v zadnji zimi skupno (nesrečno) drugi v svetovnem pokalu, popraviti tehnično plat skokov. »Da, pri vseh je tehnična plat tista največja težava, ko se ti kakšne napake preveč ponavljajo. Telo se nato tudi preveč navadi nanje. Treba je le čim več skakati, da daš to čim prej ven,« je v prekrasno sončnem planiškem dnevu nadaljeval Prevc.

Prelaga se

PP bo napadal vrh svetovnega pokala, a to bodo počeli tudi Nemec Severin Freund, Poljak Kamil Stoch, Avstrijci, Norvežani... Obeta se torej največja zračna bitka vseh športnih časov. »V bistvu pozornosti nisem toliko obračal na to, kaj delajo drugi. Ampak vem, da je vsak močan, da je vsak pripravljen za zelo dobre skoke, znajo skočiti, kadar hočejo in ko jim uspe; menim, da smo vsi na zelo isti ravni,« je dodal. Smučarska zveza Slovenije zna športnikom kravžljati živce, pa so skakalci pred novo sezono že podpisali pogodbe s športno zvezo, ki domuje blizu kamnoloma v Podutiku? »Ne še,« je bil Peter Prevc takoj jedrnat v odgovoru. Kaj je tokrat narobe, smo ga dodatno povprašali. »Tam sta direktor in predstavnik za stike z javnostjo, onadva lahko odgovorita na to. Obljubili so, da se bo vse uredilo, a se to prelaga iz tedna v teden,« je Pero Mišica očitno želel povedati, da je lažje preleteti tekmece kot pa športno birokracijo. No, Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ter strokovni vodja panoge Tomaž Verdnik sta bila včeraj na pogovorih pri novem pokrovitelju. Pogodbe za skakalce so sicer pripravljene, le številke, seveda finančne, je treba vnesti vanje, zdaj pa so te številke, po pristopu novega sponzorja, jasnejše. Skakalci bodo, teoretično, v naslednjih dneh dobili papir za podpis v roke, da proučijo, ali jim predlagano ustreza, potem pa samo hop na skakalnice. Le če ne bo vodstvo panoge smučarski skoki pokvarilo pristanka in bo namesto doskoka v telemark padlo kot tele.

No, Robi Kranjec je po nesrečnih olimpijskih igrah in poškodbi v Sočiju dolgo iskal samega sebe. Poleti je ob skupnem tretjem mestu zbral tudi tri posamična druga mesta. »Skupni vrstni red v poletni veliki nagradi mi v bistvu nič kaj ni pomenil, nisem dal nobenega poudarka na to. Eni so nastopili povsod, drugi ne. Zima je le zima, spet je drugače. Dejstvo je, da sem na pravi poti, kar je najpomembneje,» je navrgel Leteči Kranjec.

Deli s prijatelji