V PRIČAKOVANJU

Zimska Planica znova dviga temperaturo!

Objavljeno 19. marec 2014 08.21 | Posodobljeno 19. marec 2014 08.26 | Piše: Marko Uršič

Finale svetovnega pokala na Bloudkovi velikanki bo od jutri do nedelje spet pravi skakalni praznik.

Bloudkov kompleks skakalnic; večja naprava bo konec tedna gostila svetovno elito. Foto: Boštjan Fon/Novice

Ena beseda je dovolj, Planica! Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih pod Poncami bo spet veliki športni praznik in seveda tudi logistični podvig, saj bo od četrtka do nedelje na prizorišče skakalnega spektakla z 80-letno tradicijo treba spraviti tudi večtisočglavo množico. V Sloveniji so visokopomladanske temperature, a v Planici je še trda zima z metrom snega.

Najbolj bodo v (še) snežnih razmerah jutri, ko bodo kvalifikacije, uživali otroci; to bo tudi dan brez alkoholne omame pod Poncami. Vremenska napoved za tekmovalce in gledalce pa je do sobote dobra.


Spremljajte Planico 2014 s Slovenskimi novicami:

Generalni sekretar organizacijskega komiteja Primož Finžgar je navrgel, da je proračun prireditve primerljiv s tistim na letalnici; letos se bodo namreč Kamil Stoch, Peter Prevc, Severin Freund in drugi merili na Bloudkovi velikanki. Ker prenova letalnice še ni končana, se bodo med seboj udarili na napravi, kjer je rekord 141 metrov. »Proračun je med 1,8 in 1,9 milijona evri. Približno dobro polovico tega pridobimo od sponzorjev, drugo gre na račun TV-pravic in vstopnine. Naj povem, da 80 odstotkov vstopnic prodamo na samem prizorišču. Upoštevati moramo trenutni ekonomski vidik v Sloveniji in tudi to, da lahko na obisk vpliva velikost skakalnice. Trd boj bo, da bomo dosegli, kar si želimo, to pa je pozitivna ničla. Za to bi bil potreben prihod 50.000 obiskovalcev. Stroški vključujejo nagrade skakalcem, infrastukturo, se pravi tribune, šotore, in stroške odstranjevanja snega, zato so bili tudi bistveno višji.«


Tepeš spet padel v Planici

Bloudkova velikanka je bila včeraj že odprta za treninge. Skakali so nekateri člani slovenske A-reprezentance, nekaj klubskih skakalcev ter Kanadčani in Američani. Jurij Tepeš je imel pri svojem skoku težave že na mizi oziroma pri odskoku, »Zapeglal sem,« je rekel, potem ko je padel pri 60 metrih. Takoj se je pobral in bil v doskočišču nasmejan. Pogledat ga je prišel tudi oče Miran Tepeš, a je Jurij le odvrnil: »Vsako leto pa v Planici moram enkrat pasti.« V snegu je namreč končal že lani. Planiška arena je torej pripravljena, včeraj ob desetih je bilo na soncu celo 15 stopinj Celzija. B. F.
 

Letalnica nared septembra?

V Planici bo v soboto kariero sklenil nordijski kombinatorec Mitja Oranič, 27-letnik bo po prvi seriji ekipne tekme skočil in nato še odtekel častni krog, v nedeljo pa bo Peter Prevc prinesel srebrno in bronasto olimpijsko odličje iz Sočija in na kraju, kjer je Stanko Bloudek zasadil lopato za napravo, počastil rojstvo planiške legende, zimskošportnega raja, ki kandidira tudi za organizacijo nordijskega SP leta 2019. Nekaj o zapletih gradnje nordijskega središča je povedal tudi Jelko Gros, vodja tekmovanja. »Glede letalnice je po stečaju Tehnika stečajno sodišče odločilo, naj konča gradnjo. Glede tekaškega centra je bil razpis, javilo se je sedem ponudnikov, izbira tistega, ki bo opravil dela, pa bo v začetku aprila. Gradnja naj bi stekla konec istega meseca. Glede Bloudkove velikanke želimo tudi dokazati, da je ta skakalnica zrela, da gosti svetovno prvenstvo. Tokrat bi se dalo skočiti 143 metrov daleč. Pri prenovi letalnice je opravljeno 20 odstotkov dela, potrebno je še 80. Vse naj bi bilo končano septembra,« je vse programiral Jelko Gros.

Deli s prijatelji