LIGA EBEL

Zimska klasika v Celovcu:
 Pretnar z orli boljši od Rodmanovega KAC

Objavljeno 05. januar 2015 12.15 | Posodobljeno 05. januar 2015 12.15 | Piše: Rok Tamše

Spremljali smo hokejski spektakel lige EBEL na nogometnem stadionu pred 29.700 gledalci.

Zimska hokejska klasika 2015 je bila šov brez primere za 29.700 gledalcev. Foto: Rok Tamše

Da bi spremljali pravo zimsko hokejsko klasiko, torej tekmo na prostem pred več deset tisoč gledalci, se je treba podati na tuje. Nedavni poskus ljubljanske Telemach Olimpije, ki si je na Trgu republike zamislila hokejski spektakel na prostem s tekmami v ligi EBEL in DP proti Jeseničanom, se je končal bolj kot ne klavrno; tudi z odpovedjo tekem in (pre)skromnim obiskom na drugih. Pri sosedih v Avstriji so se vsega skupaj lotili precej bolj velikopotezno, a hkrati preračunljivo in zelo pedantno. Potem ko so leta 2010 hokejisti KAC v Celovcu gostili večne rivale iz soseščine, VSV Beljak, na nogometnem stadionu pred 30.500 gledalci (zmagal je Beljak), so se šele pet let pozneje ponovno lotili enakega spektakla.

Dobiček je zakon

Severnih sosedov dogajanje pred petimi leti ni tako zaslepilo, da bi že v naslednji sezoni poskusili spisati podobno hokejsko pravljico. Gre namreč za mega projekt, ki veliko stane, prav nihče od soudeleženih pa noče ostati brez dobička. Po tej ekonomski logiki so bili nared spet v tej sezoni. Proračun dogodka Winter Classic 2015 je bil 870.000 evrov; vložek gostiteljev je bil 500.000 evrov, njihovi tekmeci iz Beljaka so sodelovali z vložkom 40.000 evrov, preostalo je padlo na pokrovitelje tekmovanja, televizijsko hišo ServusTV, ki je nosilka TV-pravic, in manjše partnerje. Dan pred velikim dogodkom so prireditelji gostili izbrane predstavnike sedme sile in jim ponosno predstavili vse podrobnosti projekta, ki ga brez težav lahko uvrstimo v rang nogometne lige prvakov.

Novinarje je najbolj zanimalo, ali ni mogoče takšne tekme organizirati pogosteje kot vsakih pet let. »Nikakor si ne moremo privoščiti tako velikega projekta v vsaki sezoni. Morate vedeti, da so v to poleg hokejskih akterjev vključene lokalne oblasti, turistična organizacija in tako naprej. Morda bi se lahko tega lotili vsako tretjo sezono. Bomo videli, kako bo s finančnimi zmožnostmi in zanimanjem občinstva v prihodnje. Tudi tokrat smo skoraj razprodali stadion, skupaj s Celovčani smo se temeljito pripravili, da bi kakovostno izvedli tekmo ter da bi bila na takšni ravni tudi medijska odmevnost. Na koncu morajo biti zadovoljni vsi: hokejisti, navijači, pokrovitelji in Celovec oziroma Koroška kot gostitelj dogodka. No, razume se, da tisto moštvo, ki izgubi, ne more biti ravno najboljše volje,« je bil realen direktor lige EBEL Christian Feichtinger.

Uživali tudi rekreativci

Že pred božičem, natančneje 23. decembra, je bila ledena ploskev na stadionu Športnega parka Celovec (uradno ime objekta je Wörthersee stadion) nared za hokejiste. Do tekme so igrišče oddajali amaterskim oziroma rekreativnim ekipam, ki so za uporabo plačale 500 evrov na uro. Povedali so nam, da so skoraj vse tekme koroške rekreativne lige v tem obdobju odigrali na veličastnem prizorišču, ki je leta 2008 gostilo tudi tekme nogometnega eura. Za večino je bila to edina tovrstna priložnost v življenju. Torej je bilo vse skupaj vredno vsakega evra. Celovčani sicer pričakujejo, da se bodo ob zaključnem računu razveselili 200.000 evrov čistega dobička od zimske klasike. A to je le ena plat zgodbe o uspehu. V soboto se je v njihovo mesto zgrnilo 30.000 ljudi, ki so seveda porabili lepe vsote denarja pred tekmo in kajpak na stadionu. V ličnih kioskih s hrano in pijačo (ja, tudi s pivom in kuhanim vinom) je imelo osebje dela čez glavo. Da ne pišemo o utrjevanju športnega in poslovnega imidža tekmovanja, domačega kluba, Celovca.

Pretnar vesel, Rodman poklapan

Na ledeni ploskvi je bilo pred 29.700 gledalci uspešnejše moštvo VSV Beljaka, v katerem igra tudi slovenski reprezentančni branilec Klemen Pretnar, vodi pa ga nekdanji trener Telemach Olimpije, Finec Hannu Järvenpää. Beljaški orli so gostitelje šokirali z dvema goloma v razmiku 116 sekund že v uvodu obračuna. Potem je bilo za KAC, kjer od začetka decembra igra naš reprezentančni napadalec Marcel Rodman, težje priti do preobrata. Glavno upanje po njem je splavalo po vodi po tretjem zadetku gostov za 3:1 v končnici druge tretjine. Na koncu so Beljačani zmagali s 4:1. Pretnar je bil na ravni svoje ekipe, podal je celo za prvi zadetek, odigral je ostro, odločno, učinkovito. Razumljivo je, da se mu je po tekmi pred slačilnico svoje ekipe, od koder sta odmevala glasna glasba in smeh, kar smejalo: »Ta zmaga je najpomembnejša za navijače. Koroški derbi je tako kot obračun med Olimpijo in Jesenicami. Ni pomembno, kateri si na lestvici, da le premagaš sosede. Tudi za nas igralce je bilo vse nekaj posebnega. Nekaj naših fantov je sicer že igralo tu pred petimi leti, zame pa je bilo to prvič. Vedeli smo, da bo težka tekma, a zadali smo si cilj, da moramo biti po rednem delu sezone med šestimi najboljšimi ekipami. Začeli smo odlično, popravili smo tudi igro v drugi tretjini, ki je sicer v preteklosti pri nas šepala. Tokrat smo bili do konca zanesljivi in obdržali vodstvo,« je razložil Pretnar.

VSV po načrtih, KAC razočaral

Igralce je presenetil tudi dolg, več kot polurni odmor pred tretjo tretjino. Pri uporabi vrtalnika, s katerim so hoteli v led zvrtati luknje za učvrstitev gola, so namreč predrli vodno napeljavo pod ledom. »V slačilnici je bilo kar zabavno. Skuhali smo si še eno kavico, se malce pohecali. Vso zadevo smo pač vzeli tako, kot je. To je bil prevelik dogodek, da bi nas to kakor koli obremenjevalo. V bistvu smo bili še presenečeni, ker so vso stvar tako hitro uredili,« je razkril Pretnar, ki se je včeraj na Gorenjskem sprostil v družinskem krogu, saj jim je šef namenil prost dan. Beljaku gre letos za zdaj po načrtih, saj je trdno med klubi, ki bodo zanesljivo igrali v play-offu. »V primerjavi z lansko sezono nas je zapustilo precej igralcev, ki so bili zadolženi tudi za zadetke. Letos igramo drugačen hokej, mentaliteta ekipe je drugačna. Tudi sam letos zbiram manj točk, toda zdaj je pomembno samo to, da vsi maksimalno delamo za ekipo in da zmagujemo,« pravi Pretnar, ki se bo na začetku februarja priključil reprezentanci na zadnjem prijateljskem turnirju pred majskim svetovnim prvenstvom na Češkem. Zaradi poškodbe in bolezni je manjkal na jesenskih akcijah.

V dresu Slovenije bosta skupaj z Marcelom Rodmanom, ki tokrat ni imel razloga za zadovoljstvo. Velikega razočaranja nad svojimi varovanci ni skrival niti njegov trener Doug Mason, začetne podrejene minute svoje ekipe je celo primerjal s selekcijo igralcev do 12 let, ki igra proti NHL-moštvu Pittsburgh Penguins. Medtem ko je zasedba KAC po tekmi večerjala v VIP-prostorih stadiona, je Mason osamljen in razkačen kar stoje zaužil golaž, namenjen novinarjem v novinarskem središču. Kako ne bi, saj njegovo moštvo zdaj že za sedem točk zaostaja za šestim mestom, ki vodi neposredno v play-off. »Ne glede na poraz sem užival v tem dogodku. To je bil poseben adrenalin, ki se sprosti le pri velikih predstavah. Bil je izjemen šov. To, kar ste videli v naši igri, je žal naša podoba zadnjega obdobja. Začeli smo res slabo, Beljak nas je stisnil in zabil dva gola. Nihče nam ne more očitati, da se v nadaljevanju nismo borili. Toda gledano pod črto nismo imeli možnosti za preobrat. Treba je presekati ta slabi niz. Naše moštvo ima kakovost, toda fantje se morajo sprostiti, pa bo vse precej bolje.«

Do konca rednega dela v ligi EBEL je sicer še deset tekem, a se bo KAC moral sprijazniti z bojem za preostali dve mesti (sedmo in osmouvrščeni) v play-offu, za to pa bo moral odigrati še tako imenovani play-out v družbi petih klubov iz spodnjega dela lestvice. Za rekorderja po številu naslovov avstrijskega prvaka (30), ki premore drugi največji proračun v ligi (6 milijonov evrov na sezono; Red Bull Salzburg 10 milijonov, VSV Beljak 5 milijonov), je to kar precejšen udarec. Ne glede na to, da so pod streho spravili izjemno zimsko klasiko na prostem.

Deli s prijatelji