SOČI 2014

Zgodovinsko: risi gredo na olimpijske igre

Objavljeno 09. februar 2013 00.20 | Posodobljeno 09. februar 2013 00.20 | Piše: S. U., STA

Slovenija je v 2. krogu olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Vojensu premagala domačo reprezentanco Danske z 2 : 1.

Utrinek s tekme.

VOJENS – Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 2. kroga olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Vojensu premagala domačo reprezentanco Danske z 2 : 1 (0 : 0, 2 : 1, 0 : 0). Slovenija si je z zmago že zagotovila olimpijski nastop v Sočiju 2014.

Slovenija Danska 2 : 1 (0 : 0, 2 : 1, 0 : 0)

Dvorana SE Arena, gledalcev 5000, sodniki: Lutchke (Norveška), Stricker (Švica, glavna), Aasum (Norveška), Yletyvnen (Švedska).
Strelci: 1 : 0 D. Rodman (Urbas, Kranjc, 24.), 1 : 1 Hardt (J. Jakobsen, 25.), 2 : 1 D. Rodman (Kranjc, M. Rodman, 37.).
Kazenske minute: Slovenija 6 + 10, Danska 0.

Rodman šokiral danske navijače

Prvi korak so izbranci Matjaža Kopitarja naredili že v četrtek, ko so premagali favorizirano Belorusijo. Tudi danes pa so se zavedali, da bodo Danci silovito pritisnili že v začetku tekme, zato je bilo toliko pomembnejše zdržati začetni nalet. To je Slovencem tudi uspelo, domači hokejisti so se sicer silovito zagnali in si pripravili nekaj zrelih priložnosti, toda slovenska obramba na čelu z razpoloženim vratarjem Robertom Kristanom je bila trdna.

Z drugo tretjino so prišli tudi zadetki. Za šok danskih navijačev je po samostojnem prodoru s silovitim strelom poskrbel David Rodman. Vendar se Slovenci niso dolgo veselili vodstva, kajti le 43 sekund pozneje je z golom odgovorila tudi Danska, Kristana je premagal Nichlas Hardt.

V 36. minuti so Danci zapravili dve izjemni priložnosti, ko je bil Kristan praktično že premagan, v nasprotnem napadu pa je nato David Rodman z novo izjemno potezo spet poskrbel za slovensko vodstvo.

Priložnost za dokončno odločitev je imel Marcel Rodman v 55. minuti, a ni zadel, sledile pa so napete zadnje minute. Danci z vodo že do uhljev so stavili na vse ali nič, potegnili z gola vratarja in skušali izsiliti izenačenje. A vse, kar so dobili, je bila vratnica Hardta 12 sekund pred koncem, po zadnji sireni pa so ob šokiranih domačinih Slovenci začeli veliko slavje na ledu v Vojensu.

Olimpijske sanje postale resničnost

Sanje generacij slovenskih hokejistov, ki so v dveh desetletjih samostojnosti skušali priti na največje športno tekmovanje, so tako na Danskem postale resničnost.

Zadnja dvoboja ne odločata o ničemer

V prvi tekmi drugega dne turnirja je Belorusija premagala Ukrajino s 6 : 0. Sobota bo na turnirju prost dan, v nedeljo pa bosta na sporedu še zadnja dvoboja, ki pa zdaj na srečo ne odločata o ničemer: Slovenija – Ukrajina in Danska – Belorusija.

 

Deli s prijatelji