TOUR DE SKI

Zgodovinska zmaga Therese Johaug

Objavljeno 05. januar 2014 16.36 | Posodobljeno 05. januar 2014 17.13 | Piše: STA, S. U.

Edina slovenska predstavnica, ki je dokončala Tour de ski, Barbara Jezeršek, je osvojila 29. mesto (+8:19,9). Norvežani potrdili prevlado s petimi uvrstitvami na zmagovalni oder.

VAL DI FIEMME – Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je pričakovano zmagovalka letošnje novoletne turneje Tour de ski v Val di Fiemmeju. Drugo mesto na vzponu Alpe Cermis v prosti tehniki je po devetih kilometrih osvojila do danes vodila rojakinja zmagovalke Astrid Jacobsen (+20,4), tretja pa je bila še ena Norvežanka Heidi Weng (+2:50,4).

Edina slovenska predstavnica, ki je dokončala Tour de ski, je Barbara Jezeršek, ki je osvojila 29. mesto (+8:19,9). Jezerškova se je na progo podala s 26. mesta, nato pa na izredno zahtevni progi, kjer je tek še dodatno otežil padajoči sneg, počasi izgubljala mesta in pridobivala zaostanek. Na novoletnem tekmovanju je sicer nastopala še Alenka Čebašek, ki pa je turnejo prav tako kot mnogi drugi tekmovalci prekinila predčasno.

Johaugova se je na koncu lahko veselila svoje prve zmage na novoletni turneji, prve norveške nasploh v zgodovini tega tekmovanja. Trojna norveška zmaga je še enkrat več pokazala premoč te države v smučarskem teku, medtem ko je do danes vodilna v skupnem seštevku Marit Bjoergen turnejo zaradi želodčnih težav zapustila po tretji tekmi v Lenzerheideju.

Sundby zmagovalec tekaške novoletne turneje

Pri moških je Norvežan Martin Sundby postal zmagovalec novoletne tekaške turneje Tour de ski. Današnjo zadnjo etapo z vzponom na Alpe Cermis je končal s 36 sekundami naskoka pred rojakom Chrisom Jespersenom. Tretji je bil Avstrijec Johannes Dürr (+ 1:05), ki je tako preprečil popolno norveško zmagoslavje.

Na četrto mesto je potisnil Pettra Northuga, tako da so Norvežani na današnjih dveh tekmah za svetovni pokal v smučarskem teku dosegli »le« pet uvrstitev na zmagovalni oder.

Deli s prijatelji