SKOKI

Zelo se že veseli očetovske vloge

Objavljeno 16. november 2017 11.58 | Posodobljeno 16. november 2017 12.00 | Piše: Miha Šimnovec

Anže Lanišek verjame, da lahko tudi pozimi skoči na stopničke med elito.

Anže Lanišek ima več razlogov, da se nadvse veseli olimpijske zime. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Glede na to, da je ohranil zelo dobro pripravljenost iz poletja, ko je bil najboljši slovenski smučarski skakalec, je pričakovati, da bo Anže Lanišek med našimi aduti tudi na uvodni postaji svetovnega pokala 2017/18 konec tega tedna v Visli. Samozavest lahko črpa iz izvrstnih dosežkov, ki jih je nizal v letošnji veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS), v kateri je poleti slavil tudi svoji prvi zmagi med elito in v skupnem seštevku končal na odličnem drugem mestu.

»Verjamem, da se lahko na stopničke zavihtim tudi v svetovnem pokalu in se pozimi še za korak približam absolutnemu vrhu,« je trdno odločen 21-letni Domžalčan, ki je sicer že dvakrat skočil na četrto mesto in s tem tik pod zmagovalni oder v svetovnem pokalu. V Nižjem Tagilu je pred dvema letoma najboljšo trojico zgrešil za pičli dve desetinki, na olimpijski generalki v Pjongčangu pa februarja letos za 11,4 točke. »Zadovoljen sem z delom, ki smo ga opravili v tem prehodnem obdobju. Na ledeni (zaletni) smučini smo konec oktobra vadili v Oberstdorfu in minule dni v Kranju, za kar gre velika zahvala vsem, ki so nam to omogočili,« je poudaril Lanišek in v isti sapi pribil, da je doskočišče prav tako pomembno.

V skokih moraš biti pripravljen na vse

»Še zdaleč ni enako, ali pristaneš na plastični ali snežni podlagi. Medtem ko je prva bolj ali manj vedno ista, se druga spreminja; enkrat je ledena, drugič mehkejša. Zato bi si pred odhodom na prve tekme želel imeti še kakšen trening na snegu. Upam, da bodo to kmalu uredili v Planici,« si je zaželel mladi član SSK Mengeš, ki sicer v preteklosti ni imel večjih težav s preskokom na sneg. »Toda občutki so vendarle različni, zaradi česar je potreben določen čas za prilagoditev. Je pa po drugi strani tako, da moraš biti v skokih vselej pripravljen na vse in ne smeš dovoliti, da bi te kar koli vrglo iz tira.«

Zaradi dobre forme grem lahko optimistično v prve tekme. Zadovoljen bom, če bom prikazal svoje dobre skoke, kaj bi mi to prineslo, pa bomo videli. Verjamem, da sem blizu, da sem konkurenčen in da sem lahko zraven.

Kot je pojasnil, je skakalnica v Visli, kjer še ni osvojil točk za svetovni pokal, v veliki nagradi FIS pa je poleti pristal na 20. mestu, zelo specifična. »Tam smo bili septembra na pripravah, na katerih morda nisem skakal najbolje. A nič zato; zaradi dobre forme grem lahko optimistično v prve tekme. Zadovoljen bom, če bom prikazal svoje dobre skoke, kaj bi mi to prineslo, pa bomo videli. Verjamem, da sem blizu, da sem konkurenčen in da sem lahko zraven,« je samozavesten Žaba, ki olimpijsko zimo še posebno nestrpno pričakuje tudi zato, ker bo prvič postal očka.

Z življenjsko sopotnico Nastjo pričakujeta namreč konec januarja prvega otroka. »Zelo se že veselim nove vloge, s katero bom vstopil v nov svet. Ne dvomim, da ti da otrok dodaten zagon, še posebno kadar ti ne gre stoodstotno po načrtih in željah,« je še dejal Lanišek. 




 

 

Deli s prijatelji