ALPSKO SMUČANJE

Želja je biti redni finalist

Objavljeno 25. oktober 2013 20.14 | Posodobljeno 25. oktober 2013 20.15 | Piše: Drago Perko

Na startu svetovnega pokala v Söldnu bosta Slovenijo zastopala dva smučarja.

Žan Kranjec. Foto: Leon Vidic

SÖLDEN – »Danes se odpravljamo, jutri nas čaka še en trening,« izvemo od Mihe Verdnika, ki v tej sezoni bdi nad najboljšimi slovenskimi alpskimi smučarji, za tehnični del pa skrbi Mitja Kunc. Stroka je Janezu Jazbecu in Žanu Kranjcu pred začetkom sezone dala dva prosta dneva, da si nabereta moči. »Dobro smo vadili. Kar smo naredili, smo. Pristop je bil pravi, to je bilo očitno tudi na zadnjih vožnjah. Lahko smo kar optimisti, zadnja dva treninga sta bila spodbudna,« meni Verdnik, ki razkrije, da se je letos delalo malce drugače. Predvsem pa več. »To se je fantom poznalo, zato tudi ta utrujenost. Zadnje tedne smo malce popustili, vendar bomo kmalu pri tistih pravih vožnjah, ki si jih želimo,« nadaljuje povratnik v karavano belega cirkusa. Četudi si želi, da se fanta že ta vikend prebijeta do točk, se v isti sapi zaveda, da bo naloga zahtevna. Predvsem zaradi slabih startnih številk in visokih temperatur, ki jih meteorologi napovedujejo za ta konec Avstrije. »A na to ne damo veliko. Premaknila se bo ura, zato bomo dejansko uro prej na startu kot dan prej dekleta. V zadnjih letih nikomur s številko 50+ ni uspelo do točk. Zakaj ne bi bila naša dva Slovenca tista, ki bi ta trend spremenila,« odločnosti šefu moške vrste ne manjka. Verdnik je prepričan, da sta se oba, tako Janez kot Žan, dobro psihološko pripravila. K temu so pripomogli tudi trenerji, ki niso pozabili na vadbo v razmerah, kot bodo na ledeniku.

Osemindvajsetletni Janez Jazbec pravi, da bi potreboval še kak teden dni vadbe, da bi bil v optimalni formi, spodbuda zanj pa je zadnjih nekaj voženj. »Tu sem, da se izkažem, a vem, da bo težko. Tudi številka ni ugodna,« nadaljuje in prizna, da mu je proga pogodu. »Lani sem dobro smučal, tudi letos smo trenirali tu. Pozoren moram biti predvsem na zgornji in spodnji del. Tu se po navadi največ izgubi,« pravi Jazbec, ki od letošnje sezone precej pričakuje. Želi med prvih 30 veleslalomistov, rad bi na igre v Soči in predvsem mu je dovolj povprečnosti. Ta mu ne prinaša ne zadovoljstva niti denarja. »Star bom 30 let. Da sem nekajkrat v sezoni med 30-erico, mi ne pomeni nič,« prizna smučar, ki bo tudi letos vozil na Fischerjevih smučeh, prej pa je bil zvest Elanu.

20-letni Žan Kranjec je zadnje dni namenil treningu veleslaloma in slaloma in z mislimi je že na ledeniku, kjer bo nastopil drugič. »Proga bo podobna kot lani, podlaga bo malce trša kot na našem zadnjem treningu,« opisuje razmere, ki ga čakajo na poti do prvih točk, ki si jih odkrito želi. »Forma se stopnjuje, dobro smo trenirali, zato sem optimist pred začetkom,« ocenjuje Žan, ki bo v letošnji sezoni nastopal tudi v evropskem pokalu. Tam želi redno med deset najboljših, ne bi se branil stopničk, za katere bo, o tem ne dvomi, pripravljen. »Želim tudi na olimpijske igre,« razkrije še en svoj cilj, za konec pa pohvali prevetreno trenersko zasedbo: »Dobro smo se ujeli,« še doda Kranjec, ki je na dveh tekmah južnoameriškega pokala prejšnji mesec zasedel 12. in 23. mesto v veleslalomu.

Deli s prijatelji