SP V HOKEJU

Zbornaja komanda maršira v zlatu do Sočija

Objavljeno 08. maj 2013 13.55 | Posodobljeno 08. maj 2013 14.00 | Piše: Rok Tamše

Ruski hokejisti na 77. svetovnem prvenstvu na Švedskem in Finskem branijo naslov prvaka.

STOCKHOLM – Ilja Kovalčuk in tovariši so se dobro ogreli na prvih treh tekmah svetovnega prvenstva. V helsinški Hartwall Areni so najprej povozili Latvijo s 6 : 0, gladko odpravili še Nemčijo s 4 : 1, nato pa v tretjem krogu spravili na kolena najhujše tekmece, ZDA, s 5 : 3.

Tri tekme, devet točk

Četa selektorja Zinetula Biljaletdinova je napovedala nov pohod proti svetovnemu prestolu. Lani je zbornaja komanda dobila finale v Helsinkih (turnir sta tako kot letos organizirali Švedska in Finska), letos se ji obeta velika odločitev v stockholmski Globe Areni. Rusi so za zdaj edini na turnirju s polnim izkupičkom točk, zbrali so jih devet. Tri zmage imajo tudi Švicarji, a so Kanado premagali šele po izvajanju kazenskih strelov in za to prejeli dve točki, skupno jih imajo osem.

Ostrostrelec Kovalčuk

Kovalčuk po treh tekmah kraljuje na vrhu lestvice strelcev, iz devetih poskusov je zabil pet golov. V dramatični predstavi proti ZDA je 30-letni zvezdnik ekipe New Jersey Devils iz lige NHL prispeval en zadetek. Po dveh tretjinah je bilo 3 : 3, potem pa so Rusi prestavili v višjo, vratar Ilja Brizgalov je zaklenil vrata in zadnji del tekme dobili z 2 : 0. Zmaga je bila čista kot solza, razmerje v strelih je bilo 30 : 22 za svetovne prvake, ki imajo pred sabo še pomembnejšo misijo: naslednje leto morajo v domačem Sočiju osvojiti zlato olimpijsko kolajno. Z vnovičnim zlatom iz Skandinavije bi se zdeli še prepričljivejši.

V nadaljevanju turnirja se bo Rusija v skupini pomerila še s Francijo, Finsko, Slovaško in z Avstrijo. Tekma s Slovaško bo dvoboj lanskih finalistov.

Deli s prijatelji