LETALNICA

Zaradi zamud Planica 2014 splavala po vodi

Objavljeno 24. september 2013 12.04 | Posodobljeno 24. september 2013 13.48 | Piše: T. L.

Letalnico bratov Gorišek (HS-215) so začeli namesto zgodaj spomladi prenavljati šele pozno poleti, zato je vprašljivo, ali bo nared pravočasno.

LJUBLJANA – Zaradi zamude pri začetku prenove letalnice bratov Gorišek (HS-215) se utegne uresničiti črni scenarij, po katerem finala svetovnega pokala v smučarskih skokih 2013/14 ne bo v Planici, čeprav so prireditelji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki je tradicionalno vsako leto v dolini pod Poncami, za STA potrdili, da bo finale sezone 2013/14, ki se niti še ni začela, marca prihodnje leto po običajnem programu.

Zanašajo se na rezervni načrt

Letalnico so namreč začeli namesto zgodaj spomladi prenavljati šele pozno poleti in zato, kot je poročalo Delo, v krogih blizu vrha prireditvenega odbora Planica 2014 nočejo tvegati, da letalnica ne bi bila pravočasno pripravljena. Da ne bi celotne prireditve odpovedali, so pripravili rezervni načrt in ga posredovali odgovornim na Mednarodni smučarski zvezi (Fis). Načrt predvideva, da naj bi veliki finale namesto na letalnici bratov Gorišek (HS-215) pripravili na novi Bloudkovi velikanki (HS-139). Če bi se vse dogajalo po načrtih, bi organizatorji dokazali, da so že zreli tudi za pripravo (vsaj skakalnega dela) svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bi ga v dolino pod Poncami radi pripeljali leta 2019,

»Zaradi kandidature Planice za nordijsko svetovno prvenstvo leta 2019, o katerem bodo pri Fisu odločali junija prihodnje leto, smo včeraj pri OK Planica sprejeli sklep, da se na Fis naslovi prošnja, da bi finale sezone 2013/14 organizirali na Bloudkovi velikanki. Vemo, da je objekt na novo zgrajen, in skupaj z ambasadorjema Planice Petro Majdič in Francijem Petkom smo soglasno sprejeli odločitev, da je organizirati tako veliko tekmovanje na objektih, kjer bo potekalo SP 2019, velik plus. To je zgolj tri mesece pred glasovanjem o prireditelju nordijskega svetovnega prvenstva, kar za nas pomeni dobro promocijo pred glasovanjem,« besede predstavnika OK Planica Tomija Trbovca navaja agencija. 

Prošnja na Fis danes

»Ker smo resni organizatorji, ne želimo ničesar tvegati. Nočemo čakati, ali bo letalnica bratov Gorišek nared ali ne, predvsem pa je to krasna priložnost, da tekmo organiziramo na novi Bloudkovi velikanki. Uradno smo prošnjo na zvezo Fis poslali danes, o tem pa se bo odločalo prihodnji teden na konferenci v Zürichu,« je še dejal Trbovc in dodal, da organizatorji OK Planica pričakujejo pozitiven odgovor na prošnjo. Neuradne informacije pričajo o tem, da je potrditev tekmovanja na novi Bloudkovi velikanki zgolj formalnost. Kot piše Delo, so se menda pristojni o vsem dogovorili že vnaprej, vendar tega (še) nočejo obešati na veliki zvon, dokler programa ne bodo uradno sprejeli oziroma dokler ne bo ta popolnoma jasen.

»Tekma pod Poncami ne bo nič drugačna, kot je bila doslej. Tudi Bloudkova velikanka sprejme enako število ljudi kot letalnica in mislim, da bo zabava vsekakor boljša. Kljub temu da bodo skoki za malenkost krajši, pa jaz mislim, da bodo naši fantje vseeno zmagali,« je še dejal Trbovc. »Končni program finala bodo sicer določili pri mednarodni zvezi, dogovarjamo pa se tudi za možnost ženske tekme, ki bi lahko bila v soboto popoldne, tako da bodo obiskovalci morda deležni še več kot doslej. A počakajmo na to, kaj bodo rekli pri Fisu.«

Zakaj zamuda?

Medtem ko bi morali stroji v dolini pod Poncami zabrneti že spomladi, takoj po koncu finala sezone 2012/13, pa so se dela zaradi zamud pri pridobivanju gradbenega dovoljenja oziroma pri postopku razlaščanja začela šele konec avgusta, je po poročanju STA pojasnil direktor Zavoda Planica Jelko Gros. Novi datum dokončanja prenove letalnice bratov Gorišek je zdaj 31. marec 2014, poti nazaj pa več ni.

»V fazi razlaščanja je prišlo do zamud, ker so bili lastniki zemljišč tudi Avstralci in je bilo težko vročati pošto – prej del nismo mogli začeti. Začeli smo konec avgusta, po razpisnih pogojih pa je novi datum dokončanja prenove 31. marec 2014. Kaj bo prinesla zima, bomo pa šele videli. Lahko pride tudi do kakšnih prekinitev del zaradi zmrzali ali nezmožnosti ogrevanja materiala,« je dejal Gros.

Deli s prijatelji