SMUČARSKE ZDRAHE

Zaradi aneksa Tina Maze in smučarska zveza spet v vojni

Objavljeno 28. marec 2013 11.45 | Posodobljeno 28. marec 2013 11.46 | Piše: Drago Perko

Primož Ulaga meni, da ekipa Tine Maze neupravičeno zahteva 100.000 evrov nagrade.

Bo Tina dobila, kar ji po šampionski sezoni pripada? Foto: Tadej Regent/Delo

LJUBLJANA – Po izjemni zimi, v kateri je Tina Maze na novo spisala zgodovino alpskega smučanja, je napočil čas za uživanje v teh rezultatih. Idila je bila kratkega diha, ta teden se je namreč znova zaiskrilo med Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in ekipo Korošice Team to aMaze. Jabolko spora je spet denar oziroma nagrada za Tinine dosežke v nedavno končani sezoni, duhove pa najbolj buri vsebina aneksa v pogodbi med SZS in Team to aMaze.

Preberite še: Nemci našli možakarja, ki je Tini Maze grozil s smrtjo

Kaj so podpisali v Avstriji?

Med februarskim svetovnim prvenstvom v Schladmingu, torej na krilih treh kolajn slovenske šampionke, sta obe strani podpisali aneks, ki Tini zagotavlja dodatno denarno nagrado za izvrstno sezono. Sredstva bi šla iz blagajne zveze. »Mi smo z ekipo Tine Maze na svetovnem prvenstvu v Schladmingu v želji, da bi ji po izjemni sezoni namenili kakšno dodatno nagrado, obstoječi pravilnik namreč teh nagrad ne predvideva, podpisali aneks,« predsednik zveze Primož Ulaga prizna, da aneks obstaja, podpisali sta ga Mazetova in direktorica SZS Barbara Kürner Čad. V njem naj bi zapisali, da si bodo na SZS prizadevali, da bi za Korošico zbrali denar za nagrado v maksimalni vrednosti 100.000 evrov. »Ta nagrada je odvisna od pripravljenosti oziroma naklonjenosti sponzorjev alpskih reprezentanc,« še opozarja Ulaga. »Ekipa Tine Maze res nima občutka. Zbrali smo 27.000 evrov, kolikor jih bo Tina tudi dobila. Tudi to za naše razmere ni zanemarljiva vsota,« postane oster Ulaga, ki še dodaja, »da aneks v takšni obliki za SZS sploh ni zavezujoč«. Pravo vsebino aneksa k pogodbi poznajo le vpleteni. Morda bo tudi ta postala javna, če jo bo kdo spet pripravljen posredovati medijem, tako kot je storil z zahtevkom za 100.000 evrov.

»Na zvezi se morajo naučiti, če ga serješ in delaš napake, moraš za to odgovarjati! Na zvezi se morajo naučiti, če ga serješ in delaš napake, moraš za to odgovarjati!«

 

Terpin vztraja, naj SZS plača

Druga stran, torej Tina Maze, v njenem imenu pa pedantni odvetnik Damijan Terpin, si zapisani aneks razlaga malce drugače. Advokat ne popušča: »Na zvezi se morajo naučiti, če ga serješ in delaš napake, moraš za to odgovarjati!« Drugače povedano – ne samo da so dolžni izplačati nagrado, čaka jih še kazen za razkritje zneska. »Številke so poslovna skrivnost kot tudi vse pogodbe, ki smo jih podpisali s SZS,« požuga zvezi Terpin.
Pravni zastopnik najboljše smučarke na zemeljski obli tudi opozori, da so izpolnjeni vsi pogoji za izplačilo zahtevka – Tina je osvojila medalje na svetovnem prvenstvu, v Črni na Koroškem pa je našel svoj drugi dom tudi veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. »Kdaj bo Slovenija razumela, da gre v našem primeru za totalno profesionalni poslovni odnos, ki temelji na pogodbi?« se na glas vpraša Terpin, ki je tudi kategorično zanikal, da je botroval objavi podatkov ob novem sporu na relaciji Mazetova – SZS. »Če bo kdo trdil, da sem jaz to storil, bomo dali v javnost vse podatke o tem, kdo je s temi listinami razpolagal. Pa se bo hitro videlo, kdo je to storil,« sklene Terpin, ki od zveze pričakuje profesionalnost, treznost in pametno ravnanje.

Izvršilni odbor ne pozna vsebine aneksa

»Od Primoža Ulage smo dobili le sporočilo, naj se izjasnimo o aneksu,« pa pravi Ljubo Jasnič, ki je eden od članov izvršilnega odbora SZS. »Kako naj se odločam in podajam mnenje, če ne vem, za kaj pri tem aneksu gre,« se javno sprašuje Jasnič, ki mu ni pogodu, da se sredi sezone, bolje rečeno na koncu, menjajo pravila. »Vesel sem bil, ker je bil s Tino pred sezono sklenjen sporazum, zmotil pa me je ta aneks.« Za nameček se še danes ne ve, kdaj bo nova seja izvršilnega odbora. »Treba bi bilo izboljšati komunikacijo med funkcionarji ter ažurnost odločanja,« je tisto, kar pogreša pri delovanju zveze.

»Končajmo že s tem, kaj in koliko Tina zasluži. A se kdo sploh zaveda, koliko stanejo delovanje ekipe, letalske vozovnice, treningi? Vse to mora Tina pokriti iz lastnega žepa,« pa je zaradi novega mrcvarjenja številk malodane besen Tone Vogrinec, ki meni, da je treba pogodbe spoštovati in upoštevati. »Če denarja ni, naj se domenijo za obročno odplačevanje,« predlaga, za Tino pa zahteva mir, ki ga Črnjanka v tem hipu nujno potrebuje.

Razdeljena javnost

Prva dama svetovnega smučanja se na družabnih omrežjih še ni odzvala na aktualni nesporazum, kot se je zgodilo ob aferi frekvenca in pretepu Mitje Kunca in Andree Massija na SP v Schladmingu. Svoje misli in energijo je 29-letna Črnjanka usmerila v pripravo na olimpijsko sezono, ki se je že začela s testiranjem smuči v Švici. Zahtevek po novih evrih je razdelil tudi slovensko javnost.

»Pozabi to neumno zvezo in se začni financirati s pomočjo svojih navijačev,« Tini predlaga Jure, saj bi po njegovem vsak prispeval po najboljših močeh. V zameno bi Tina donatorjem podarila majico, CD in preostale svoje artikle. »Razmisli o tem. Stavim, da lahko zbereš več kot 100.000 evrov in rečeš adijo SZS in njenim staromodnim idejam.«

»Ta požrešnost gre čez vse meje! Si top športnica, samo želja po denarju te bo pokopala! Itak te bo pa Massi nagnal, ko v tebi ne bo več videl dobička!« je zapisal Milan na uradnem profilu Mazetove na facebooku.
 

image

Pred dnevi navidezna idila, danes pa odkrit spor zaradi evrov. Foto: Voranc Vogel/Delo

Tina ve, kako se da

Nekaj ur pred izbruhom afere aneks smo se pogovarjali s predsednikom SZS Primožem Ulago, ki je sezono Tine Maze ocenil takole: »Tinini rezultati so vrhunski, pisala se je zgodovina, najbrž bo to zelo težko ponovljivo. Ob njeni pripravljenosti ni treba dvakrat reči, da tega ne bo ponovila. V končni fazi ni nič narobe s tem, da deluje zunaj reprezentančnega ustroja. Je pa dala vedeti, kako se da, če si priden in delaven. Temu se je treba približati. Menim, da bodo tudi druge reprezentance temu sledile in da so, ko gre za telesno pripravljenost in trening, v absolutnem zaostanku. Upam pa tudi, da je našim jasno. Da je treba toliko več garati, se toliko več odrekati, biti toliko strog do sebe. Tudi trenerji morajo res živeti za to. Andrea Massi in ekipa živijo za to, doma niso bili po nekaj mesecev. Tudi ko sprašujem Kostelića, to je vse ritem, to ni šala. To je cirkus. To se moraš iti ali pa se ne greš.«

Marko Uršič

 

Deli s prijatelji