DESKAR

Žan na deski ne bo likal, ampak popeglal konkurenco

Objavljeno 24. oktober 2014 18.45 | Posodobljeno 24. oktober 2014 18.45 | Piše: Marko Uršič

Svoj del državnega denarja za deskarje je dobil, pogodbo s SZS bo podpisal v kratkem.

Žan Košir.

Na deski se ne le lika, temveč tudi smuča. V Sloveniji pa imamo nekaj fantov, ki znajo popeglati konkurenco. Žan Košir je na olimpijadi v Sočiju prideskal do srebrnega in bronastega odličja, zato bo tudi v novi sezoni z vrhom, svetovnim prvenstvom v Kreischbergu onkraj severne meje, napadal mesta na vrhu in tik za njim. Iz obsežnega pogovora s šampionom iz Pristave pri Tržiču na medijski predstavitvi v Sori smo za današnjo objavo izbrali razglabljanja o izbiri deske in finančnem ozadju Koširjevega naskoka v novi zimi, druge zanimivosti pa se bodo na deski ob pravi priložnosti tudi zapodile v dolino.

Na vašem facebooku je bila objavljena anketa, kjer ste sledilce poprosili, naj z glasovanjem pomagajo izbrati grafično podobo deske za novo sezono. Katera bo, leva ali desna? smo ga najprej pobarali. »Salomonsko sem se odločil, da bom glede na velik odziv levo desko imel za veleslalomske tekme, druga pa bo za slalomske. Tako smo poskušali ugoditi vsem. Hvala jim, da so mi pomagali pri tej odločitvi,« je Žan Košir začel predzimsko seanso. »Če bom želel nadaljevati tam, kjer sem končal, me čaka še veliko dela. Zdaj ni nič lažje, ni nobene bližnjice, da bi bilo meni bolj preprosto,« pa je strateško ocenil tekmovalni naskok na izide v poolimpijski sezoni.

Za pogačo nov izziv

Državni priliv denarja za sezono 2014/15 je za deskarje 292.709 evrov. Smučarski birokrati so v osebnem Žanovem primeru nekaj časa zavirali razpolaganje s sredstvi pri dnevnem in bodočem koriščenju, zdaj je slovenski as potrdil, da so se zadeve premaknile. »Sredstva so se zmanjšala, a po drugi strani, kakor bi moralo biti v kapitalizmu, zmanjša se državna pomoč, poveča pa se delež sponzorjev. Pri meni je, glede na moje uspehe, tako; to pomeni, da sem produkt, ki je dober za trženje in ki se lahko preživlja sam. S kombinacijo obeh virov so zdaj moja sredstva malce večja kot v lanski sezoni. Je pa res, da je vseskozi manj državne pomoči, ampak hvala bogu, to me tudi sili, da sem vseskozi boljši. Sem tega že navajen, ves čas. Vedno sem bil postavljen pred dejstvo, da če ne bom dober, to pomeni konec. Svoj del od deskarskega državnega deleža so mi zdaj namenili, glede tega so izpolnili vse dogovore. Čaka me le še podpis pogodbe s smučarsko zvezo. Pogodba sicer ni bila povsem usklajena, a ne vidim več ovir. Tako se lahko sproščeno posvetim deskanju,« je razložil športnik, čigar vzor je teniški as Roger Federer.

Kaj pa nagrada smučarske zveze za zadnjo, tudi olimpijsko sezono? »Malce je bil spremenjen pravilnik, nagrada je bila tista, ki jo je predvideval in prispeval Olimpijski komite Slovenije. Odbor za deskanje je pravilnik že pred olimpijskimi igrami spremenil, ampak tekmovalci, vsaj jaz, o tem nismo bili obveščeni. Iz tega ne bi delal kakšnega hrupa. Kamen spotike je bilo nagrajevanje za skupni seštevek svetovnega pokala, pravilnik so zelo oklestili, zdaj ostajajo le še nagrade za svetovno prvenstvo. Če bom hotel to pogačo, me ponovno čaka nov izziv,« je razmišljanja sklenil Žan Košir.

Deli s prijatelji