NAJBOLJŠI OBČUTKI

Žalosten zaradi Kennetha in Ilke

Objavljeno 17. november 2017 08.30 | Posodobljeno 17. november 2017 08.30 | Piše: Miha Šimnovec

Peter Prevc po daljšem času očitno le ugledal luč na koncu predora. Kljub temu je previden v napovedih pred današnjimi kvalifikacijami v Visli.

Peter Prevc je zdaj precej bolj miren, kot je bil še pred mesecem dni. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Potem ko Petru Prevcu v prejšnji zimi, ki jo je v skupni razvrstitvi svetovnega pokala v smučarskih skokih končal na devetem mestu, ni šlo po načrtih in željah, si je v minulih mesecih razbijal glavo, kako bi se vrnil na vrh. Sprva je bil pri tem precej neuspešen, če je mogoče soditi po dosežkih v veliki nagradi FIS (16., 26., 17. in 34. mesto) ter zgolj devetem mestu na poletnem državnem prvenstvu v Kranju, nakar je – vsaj tako se zdi – vendarle ugledal luč na koncu predora. Na zadnjih treningih na ledeni smučini pod Šmarjetno goro se je namreč njegova krivulja obrnila vidno navzgor. »Na srečo sem lahko zdaj bolj miren, kot sem bil po koncu poletne velike nagrade. To sem tudi zato, ker sem zadovoljen z opremo, ki sem si jo izbral. Na začetku jeseni namreč še nisem imel pravega materiala, najboljših občutkov nisem imel niti v skakalnih čevljih,« je skakalec kranjskega Triglava pojasnil težave, ki so mu sivile lase. V novo sezono bo vstopil z vprašanjem, kako se bo vse skupaj zapletlo in razpletlo. »Poskušal se bom čim bolj prepustiti toku in svojo nalogo opraviti kar najbolje, o napakah, ki se mi še prikradejo, pa nočem preveč razmišljati, da si ne bi po nepotrebnem dodatno zapletel življenja. Kar sem naredil, sem. Želim si, da bi uvodne tekme odskakal sproščeno, glede na uvrstitve, ki sem jih dosegel poleti, pa si kakšnega posebnega rezultatskega cilja niti ne morem zadati,« je ostal previden v napovedih pred današnjimi kvalifikacijami (ob 18. uri) v Visli, kjer bo jutri ekipna preizkušnja (16), pojutrišnjem (15) pa še uvodna posamična tekma v olimpijski sezoni 2017/18.

Upa, da bo bolj odprte glave

»Na začetku je treba predvsem videti, kje smo. Sezona bo dolga, koledar je namreč napolnjen s tekmami. Manjši premor bomo imeli le okrog božiča, po njem pa si bodo kot po tekočem traku sledili vrhunci v narekovajih – novoletna turneja, svetovno prvenstvo v poletih in olimpijske igre. Upam, da bom s tekme na tekmo hodil bolj odprte glave kot v prejšnji zimi, v kateri je bilo en kup nezadovoljstva in negodovanja nad samim seboj. Želim si, da bi postopoma rastel in se vračal domov zadovoljen,« je svoja pričakovanja razgrnil 25-letni Gorenjec, ki mu zdaj misli pogosteje uidejo k Pjongčangu kot, denimo, v istem obdobju pred štirimi leti k Sočiju. »Verjetno na olimpijske igre večkrat pomislim tudi zaradi napetih odnosov s Severno Korejo. Vendar pa se zaradi tega ne pripravljam prav nič drugače, fokus pač mora biti vedno zgolj in samo pri naslednjem treningu in tekmi, na kateri lahko narediš manjši korak, ki se pozna dolgoročno,« je poudaril in glede konkurence ocenil, da bo znova izjemno huda. In to kljub temu, da so z Norvežanom Kennethom Gangnesom spet izgubili zelo močnega tekmeca, ki si je po spletu nesrečnih okoliščin strgal kolensko vez. »Zelo sem bil razočaran, ko sem izvedel, kaj se mu je zgodilo, že predtem pa sem bil žalosten tudi zaradi poškodbe Ilke Štuhec. Upam, da bom jaz ostal čim dlje zdrav,« si je zaželel najstarejši od bratov Prevc in za konec še dejal, da je pri vrhunskem športu tako, da se s telesom bolj ali manj ves čas giblješ po robu in zato morda kdaj kakšen del preveč obrabiš v želji po napredku. 


V kvalifikacijah sedem Slovencev

Poleg Petra Prevca bodo v današnjih kvalifikacijah v Visli med Slovenci nastopili še Tilen Bartol, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Anže Semenič, Jurij Tepeš in Timi Zajc.




 

Deli s prijatelji