LJUBNO

Zaklete stopničke tudi za valentinovo

Objavljeno 15. februar 2015 15.17 | Posodobljeno 14. februar 2015 23.06 | Piše: Marko Uršič

Na uvodni tekmi smučark skakalk na Ljubnem je slavila Japonka Sara Takanaši, Slovenke pa so imele v deseterici triperesno deteljico.

Sara Takanaši, v sredini, Daniela Iraschko-Stolz in Sarah Hendrickson, najboljša sobotna trojica na Ljubnem. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Ljubno ob Savinji je že tradicionalna postaja svetovnega pokala smučark skakalk, letos je še zadnjič na že zastareli skakalnici. Dvojni spored se je začel s sobotno uvodno posamično tekmo; še tretjič zapored je na tekmovanju v Zgornji Savinjski dolini, lani je bila tekma zaradi snežne zagate sicer v Planici z zmagama Daniele Iraschko-Stolz, slavila nenadkriljiva miniaturna Japonka Sara Takanaši. Predstavnica dežele vzhajajočega sonca je zbrala 248,5 točke, na zmagovalne stopničke pa sta stopili še Avstrijka Iraschkova (245,4), sicer vodilna po prvi seriji, in Sarah Hendrickson z 237,1 točke. Američanka je bila na stopničkah prvič po ozdravitvi poškodbe.

Brez češnje na smetani

Slovenske orlice so uvodni dan pred pet tisoč gledalci dosegle zelo lep ekipni uspeh, želenih stopničk, ki bi bile češnja na smetani, pa ni bilo. Maja Vtič je po prvi seriji zasedala tretje mesto, v drugo pa ji ni uspelo ubraniti stopničk in je preizkušnjo sklenila na šestem mestu. Špela Rogelj, v letošnji zimi prvo ime slovenskih skakalk, je pristala mesto za Vtičevo, Katja Požun je bila deveta. Evi Logar sta uspela skoka za uvrstitev na 16. mesto, Urši Bogataj na 22.

»Izid je lep, a lahko bi bilo še bolje. Misli o zakletih stopničkah na Ljubnem težko ocenim, a zagotovo jih bomo enkrat dosegle. Prepričana sem. Prvi skok je bil dober, a morda sreča na koncu ni bila na moji strani. Vso tekmo je pihal veter v hrbet, pri določenih tekmovalkah je bil močnejši. Lahko bi se skočilo tudi dlje, ne bomo se zdaj izgovarjali le na veter. Res je lepo tekmovati pred toliko gledalci, tega na drugih tekmah nismo vajene,« je Maja Vtič premlela doseženo in še navrgla, da so skakalke za valentinovo, pa še pustna sobota je bila včeraj, dobile rože in čokoladice.

Malce treme je bilo

»Z izidom sem zadovoljna, saj sem izpolnila svoj cilj. Želja je bila sicer malce večja, a imam v nedeljo še eno priložnost. Oba skoka sta bila melo brez moči in odriva z mize, tu so mi zmanjkali metri. Noge so bile močne, a neizkoriščene,« se je zasmejala Špela Rogelj in nadaljevala: »Malce treme je tudi bilo, pritisk, sploh name, je bil zelo velik. A nikjer ni takšnega vzdušja, kot je na Ljubnem, tu je največ gledalcev, tudi druge tekmovalke so z občinstvom najbolj zadovoljne ravno tu.« Tudi Katja Požun je nekaj navrgla o svoji skakalni predstavi: »Zadovoljna sem, to deveto mesto je izid sezone. Letos še nisem bila tako visoko. Še vsako leto sem bila na Ljubnem med desetimi, lepo nadaljujem tradicijo. Skakalnica mi je zelo všeč, tudi občinstvo je neverjetno. Ravno zaradi težkosti mi je ta skakalnica ena najljubših. Ima precej oster radius, kar mi očitno leži, mi da lep ritem za odskok. Bom kar malce žalostna, ker jo bodo podrli. Veselim pa se, da bodo naredili večjo.«

Po včerajšnji slovesni razglasitvi je sicer Daniela Iraschko-Stolz, ta je za tekmi v japonskem Saporu Rogljevi, ki je na poti ostala brez smuči, posodila opremo, iz rok Mira Cerarja in predstavnika navijaškega kluba Rogljeve prejela tudi nagrado za ferplej.

Deli s prijatelji