OPTIMIZEM

Za Faka nisem zaskrbljen, januarja bo spet v formi

Objavljeno 23. december 2014 09.35 | Posodobljeno 23. december 2014 09.35 | Piše: Marko Uršič

Francoz Martin Fourcade je najboljši svetovni biatlonec zadnjih treh sezon.

Šampion Martin Fourcade običajno brez zgrešenega strela zapušča strelišče, ko drugi še merijo v tarče. Foto: Igor Mali

Že res, da je Ole Einar Bjørndalen legenda, a prvi svetovni biatlonski zvezdnik zadnjih let je Martin Fourcade. Šestindvajsetletni Francoz je dvakratni olimpijski zmagovalec iz Sočija, iz Rusije ima še srebro, drugi pa je bil tudi v Vancouvru leta 2010. S svetovnih prvenstev ima pet zlatih, šest srebrnih in bronasto odličje, v zadnjih treh sezonah pa je bil najboljši tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Konec preteklega tedna na Pokljuki je bil v sprintu četrti, v zasledovalni tekmi napredoval za mesto, v preizkušnji s skupinskim startom pa pritekel in pristreljal še višjo, drugo stopničko. A v finišu rudnopoljske tekme s skupinskim startom se je zgodila prava drama. Takrat vodilni Francoz Jean-Guillaume Béatrix je na zadnjem klancu namreč padel, Rus Anton Šipulin naj bi namreč izsilil prednost, ob rojaka se je za sekundo, dve zapletel tudi Fourcade in Šipulin je lahko odhitel do končne zmage. »To je del biatlona, stoodstotno sem prepričan, da Anton tega ni naredil načrtno. Sam se na tistem mestu nisem odločil za napad, videl sem, da ni prostora za preboj. Želel sem počakati na sklepni sprint. Kolegov padec mi je preprečil, da bi se z Antonom bojeval za zmago, a le sebe lahko krivim, ker tokrat nisem bil prvi. Na strelišču sem namreč enkrat zgrešil,« je komentiral sicer vedno neobriti Fourcade. Vedno? Pokljuški konec tedna je tekmoval brez znamenj uporabe brivnika, v nedeljo pa se je na startu pojavil takšen, da se je videlo, da je pel rezalnik za dlake.

»Seveda je pomembno, da si na strelišču stoodstoten. Denimo v soboto pa sem imel tudi nekaj težav pri teku, smuči niso bile, kako bi rekel, velikodušne,« je pojasnil Martin, sami pa smo na Rudnem polju res opazili, da je biatlonski galski petelin zaradi nepravilne izbire maže za smuči v teku zaostajal za glavnimi tekmeci. Fourcade je zaposlen v vojski; no, tako kot v Sloveniji, Francozi namreč svojim biatloncem namenijo državne službe, da imajo status zaposlenega, drugače pa vso zimo tečejo in streljajo.

Boj s Svendsenom

Ker je monsieur (gospod) Fourcade trikratni zaporedni zmagovalec svetovnega pokala, ima tudi za sezono 2014/15 najvišje ambicije. »Seveda, to je zame letošnji resnični cilj, z Norvežanom Emilom Heglejem Svendsenom bo do konca sezone še lep boj,« je pojasnil Martin. Ta ima zdaj na vrhu razpredelnice 361 točk, Svendsen je tretji (335), Šipulin pa se je z dvema slovenskima zmagama in enim drugim mestom (začasno?) prerinil med oba favorita. Fourcade in Svendsen sta namreč prvo- in drugouvrščeni skupnega seštevka svetovnega pokala v zadnji sezoni. Jakov Fak je, denimo, trenutno na petem mestu z 277 točkami. In kaj o boju s Francozom meni Emil Hegle Svendsen? »Da, še vedno menim, da lahko v svetovnem pokalu zanj pripravim dober odpor. Letos je bolj tesno, malce drugače kot lani, ko je bila med nama velika razlika (Fourcade 928 točk, Svendsen 636, op. p.). Nastajati je začela že pred božičem. Letos je drugače, upam, da se bom z njim bojeval prav vso sezono,« je menil Norvežan.

In kaj Fourcade meni o Jakovu Faku? »Je super športnik, letos ima tudi boljši uvod v sezono, kot ga je imel lani. Morda je bil zato na Pokljuki malce bolj utrujen, a se bo že pobral. Nisem zaskrbljen zanj, januarja bo ponovno v zelo dobri formi.« Martin Fourcade je rojen v Céretu v departmaju Pyrénées-Orientales (Vzhodni Pireneji), živi pa v zimskošportnem središču Font-Romeu; seveda je tudi ta v prelepih Pirenejih. Zakaj se je odločil prav za biatlon? »V mojem departmaju so zelo lepa smučišča. To je lepa pokrajina, ki povezuje morje in gore. Zelo sem srečen, da živim tam, pokrajina pa je primerna tudi za biatlon,« je povedal najboljši svetovni biatlonec, ki v prostem času rad kolesari, teče in jadra na deski.

 

Deli s prijatelji