BORBA

Za avstrijsko zlato je tekla češka kri

Objavljeno 10. februar 2015 11.54 | Posodobljeno 10. februar 2015 11.54 | Piše: D. P.
Ključne besede: Marcel Hirscher

Marcel Hirscher je izkoristil slalomsko startno številko za zmago v superkombinaciji na SP.

Nesreča nikoli ne počiva, tveganje in hrabra vožnja ne prinašata vselej medalj in slave. To je na svojem obrazu in telesu občutil 34-letni Čeh Ondrej Bank. Pred superkombinacijo je veljal za enega tihih favoritov za medaljo, podelitev žlahtnih kolajn pa je spremljal iz bolniške postelje. Po hudem padcu pri hitrosti 110 km/h na zadnjem skoku smukaške proge je lahko srečen, da jo je odnesel »le« s pretresom možganov, modricami in s par zlomljenimi obraznimi kostmi. Zanimivo je, da je Bank po padcu še prečkal ciljno črto in dosegel čas za 25. mesto. Nekaj časa je bil brez zavesti, odpeljali so ga v bolnišnico v Vail, kjer je čez noč ostal na opazovanju. Zjutraj je bolnišnico že zapustil. Zlate medalje se je tako razveselil Avstrijec Marcel Hirscher, srebro je osvojil Norvežan Kjetil Jansrud z 19 stotinkami sekunde zaostanka, bron pa branilec naslova, Američan Ted Ligety, ki je bil 30 stotink za našim severnim sosedom.

Srečni Hirscher

»Vedno potrebuješ nekaj sreče, če želiš postati svetovni prvak,« je Hirscher priznal, da je tokrat imel obilo sreče na pohodu do zmage. Prvi del superkombinacije je namreč končal na 31. mestu. Tekmovalna komisija je namreč odločila, da Bank le ni pravilno končal smuka, zato ga je diskvalificirala. Tako je Hirscher slalom začel s številko 1, ki jo je s pridom izkoristil. »To je res neverjetno. V ZDA sem prišel, da dobim eno medaljo. Zdaj sem cilj že izpolnil. Kar bo več od te medalje, bo več kot dobro,« se je Avstrijec veselil zlata, ko je še zadnji v elitni tridesterici prečkal ciljno črto. »V Avstriji je smučanje zelo pomemben šport, včasih se na mojih ramenih znajde precejšen pritisk,« je novi svetovni prvak priznal, da se mu je odvalil velik kamen od srca. Norvežanu Jansrudu ni uspelo unovčiti smukaške prednosti. Z 18. časom slaloma je bil dovolj hiter za srebro.

Uničili kombinacijo

Nad smukaško progo in skokom je bentil tudi Ante Kostelić. Hrvaški trener je bil prepričan, da je bil zadnji skok prenevaren, smučarji pa da so leteli previsoko. »Ti ljudje nimajo zveze s športom, odločitve sprejemajo po občutku. Prav ti ljudje so si izmislili tudi superkombinacijo. Naredili so neumnost in uničili pravo kombinacijo. Prava kombinacija sta pravi smuk in pravi slalom (dve vožnji, op. p.),« je Kostelić okrcal vodilne može Mednarodne smučarske zveze (FIS). Hrvati pretiranih razlogov za zadovoljstvo po superkombinaciji niso imeli. Veteran Ivica Kostelić je že na smuku zapravil medaljo, tekmo pa končal na 12. mestu. Natko Zrnčić - Dim je odstopil na slalomski progi. V slovenski vrsti se je najvišje zavihtel Klemen Kosi, ki je bil 16., Martin Čater je bil 20., Boštjan Kline pa je napravil napako na slalomu in bil diskvalificiran.

Brez Mazejeve na ekipni tekmi

Slovenija bo na današnji ekipni tekmi nastopila brez Tine Maze. Vodja slovenske moške ekipe Klemen Bergant je sporočil, da bodo nastopili Katarina Lavtar, Ana Bucik, Ana Drev, Žan Kranjec, Klemen Kosi in Matic Skube. Ekipna tekma je edina tekma SP, ki ne bo potekala v Beaver Creeku, ampak v Vailu. Paralelni slalom, vratca bodo veleslalomska, se bo začel ob 22.15. Naslov branijo Avstrijci. 

Deli s prijatelji