DESKAR

Z OI se dejansko sploh ne ubada

Objavljeno 20. oktober 2017 13.50 | Posodobljeno 20. oktober 2017 13.51 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Rok Marguč

Rok Marguč bi rad v novi sezoni deskal mnogo bolje kot v prejšnji zimi.

Rok Marguč noče več biti olimpijski osmoljenec. Foto: Tadej Reget

BLED – Rok Marguč je svojo zadnjo deskarsko zimo takole ocenil: »Sezona je bila bolj kot ne katastrofalna, v bistvu najslabša, odkar tekmujem v svetovnem pokalu.« Savinjčan si je najvišjo uvrstitev prideskal na uvodu, to je bilo šesto mesto v paralelnem veleslalomu v Carezzi. Seveda ni treba preveč filozofirati, na dlani je, da se v olimpijski sezoni kaj podobnega ne bi smelo pripetiti. Še posebno zaradi tega, ker o njegovi kakovosti ni trohice dvoma, Marguču so doslej na svetovnih prvenstvih okoli vratu že obesili zlato, srebrno in dve bronasti odličji, sanje pa so seveda olimpijsko žlahtno okinčanje.

Škoda je letalske vozovnice, da mi jo sploh kupijo za Pjongčang.

»Sredi poletja me je poklical izdelovalec desk Kessler, sicer tudi moj opremljevalec. V Švico sem odšel na preizkus novega modela deske, to pa Kessler za zdaj še skriva pred javnostjo. V bistvu mi je ne bi dal za preizkusiti, če bi denimo treniral skupaj s slovensko reprezentanco. Dejansko se še nisem odločil, ali jo bom vozil ali bom tekmoval na tistih starih, to bodo pokazali naslednji treningi,« je Marguč začel malce v slogu industrijske špijonaže. »Po lanski neuspešni sezoni sem maja in junija zelo veliko časa preživel na snegu, da bi ugotovil, zakaj je vse šlo narobe. Kar konkretno sem to razčistil in sem v bistvu zadovoljen. Vzel sem tudi nove čevlje, z njimi sem bil na uvodnih treningih zelo zadovoljen. Najpomembneje je to, da v tem mesecu najdem fiksno opremo in da pri tem ne odstopam več. Da bom z njo tekmoval do olimpijskih iger ne glede na to, kar se bo dogajalo,« je nadaljeval 31-letnik. Olimpijska Južna Koreja bo preizkus štiriletja za vse globalne zimske športnike.

»V Soči sem leta 2014 prišel kot svetovni prvak, dejansko pa sem čutil veliko večji pritisk. Res je, da sem letos dobil hčerko Zalo, tako da se veliko bolj osredotočam tudi na katere druge stvari. V bistvu mi je veliko breme padlo z ramen, z olimpijskimi igrami se dejansko sploh ne ubadam. V sezono grem dosti bolj sproščeno. Vem, kaj vse je treba postoriti, da si na OI peti, ne grem pa tja več zato, da bi končal na tem mestu. Škoda je letalske vozovnice, da mi jo sploh kupijo za Pjongčang,« je dejal deskar, ki je peto mesto, in sicer v paralelenem veleslalomu, zasedel v Sočiju. »V tretje gre rado, moj cilj je osvojitev olimpijskega odličja. Proga v Pjongčangu je izredno lepa, meni pisana na kožo, v bistvu že iščem podobne proge po Evropi, kjer se bom pripravljal. S smučišči se bom domenil, da bodo naredili še dodatne valove, v Južni Koreji sta namreč na progi dva takšna. Super je tudi, da bosta tudi dve tekmi na Rogli (20. in 21. januarja 2018, op. p.).

Zanimivo, mati ameriškega deskarja Moosa je priskrbela glavnega pokrovitelja, ki bo prispeval sredstva za drugo tekmo na Rogli. Ni pa se denimo našel kakšen sponzor Smučarske zveze Slovenije,« je Marguč še malce ošvrknil slovensko stanje. 

Deli s prijatelji