SMUČANJE

Z novim trenerjem in dvema povratnikoma na jug

Objavljeno 21. avgust 2014 17.14 | Posodobljeno 21. avgust 2014 17.14 | Piše: STA, D. P.

»Cilj je, da končno začnemo smučati in da se nehamo pogovarjati o smučariji. Moj cilj je sicer narediti homogeno smukaško ekipo ter obrniti krivuljo in smukaško širino navzgor.«

Najboljši Slovenec je bil Andrej Šporn na 12. mestu.

LJUBLJANA — Po ženskem delu smučarske reprezentance se bo v Južno Ameriko odpravila še moška ekipa. V tradicionalno poletno bazo v čilski La Parvi bodo odpotovali smukači Andrej Šporn, Klemen Kosi, Martin Čater, Rok Perko in Boštjan Kline. Prihodnji teden bosta v argentinsko Ushuaio odšla še člana ekipe za slalom in veleslalom Žan Kranjec in Mišel Žerak.

Tina na polovici

V Ushuaii se na novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju že pripravljajo smučarke Ilka Štuhec, Katarina Lavtar, Maruša Ferk, Ana Drev in Ana Bucik. Prvi del priprav onstran Atlantika na južni polobli je opravila tudi slovenska šampionka Tina Maze.

Ambiciozni Pen

»Cilj je narediti čim več smukaških kilometrov, od vremena pa bo odvisno, koliko bo to možno. Ne glede na vreme pa sem prepričan, da se da v La Parvi vsak dan smučati. Če ne bo mogoče trenirati smuka, bomo trenirali kaj drugega. Rad bi imel res kakovostnih 21 ali 22 smučarskih dni – to je prvi cilj. Tam praktično drugega kot smučati ne moreš početi. Cilj je, da končno začnemo smučati in da se nehamo pogovarjati o smučariji. Moj cilj je sicer narediti homogeno smukaško ekipo ter obrniti krivuljo in smukaško širino navzgor,« je pred odhodom na južno poloblo dejal novi trener moške smukaške ekipe Peter Pen.

»V primeru slabega vremena imamo rezervni načrt z Valle Nevado, kamor se bomo lahko preselili po 1. septembru. V La Parvi zelo dobro poznam situacijo iz prejšnjih let. Včasih je tam treba sesti v teptalnik ali pa vzeti lopato v roke in poriniti sneg na spodnji del smuka, ni dosti snega, so pa zimske razmere z nizkimi temperaturami, kar najbolj potrebujemo. Udeležili se bomo tudi tekem južnoameriškega pokala. O skupnih treningih smo se dogovarjali s Francozi, Nemci, Rusi in Finci. Nekateri so se drugače odločili, nekateri se nam bodo pridružili pozneje. Tam, kjer je dobro, je vedno gneča, tam, kjer je gneča, je vedno konkurenca, se bomo že organizirali, tako da bomo imeli kakovostno primerjavo,« je še dejal Pen.

Povratnika Perko in Kline

Med povratniki po poškodbi je Rok Perko, ki je nesrečno padel na treningu pred olimpijskim smukom v Sočiju: »Minule sezone si niti slučajno ne želim ponoviti. Zelo dobro si jo bom zapomnil še zlasti mojo poškodbo, na kar gledam zelo pozitivno, saj sem ugotovil iz kakšnega testa sem v resnici. Priprave v Čilu smo podaljšali za en teden, vsega skupaj en mesec, ker je bilo tukaj slabo vreme. Če bodo razmere dobre, lahko priprave zelo dobro izkoristimo.«

Po poškodbi se vrača tudi Boštjan Kline, ki je zadovoljen s stanjem kolena, rahle bolečine čuti le po intenzivnejšem treningu na snegu ob koncu dneva. Glede nesreče in »vračanja na kraj zločina« se je dosti pogovarjal tudi s psihologinjo. »V trenerski ekipi imamo dva nekdanja izvrstna tekmovalca Andreja Jermana in Petra Pena. V bistvu bi si boljšo trenersko ekipo težko zamislil. Oba imata veliko izkušenj s tekmovalnim športom in smučanjem, za Penom je devet let dela v hrvaški ekipi, Jerman pa se je v minuli sezoni prav tako izkazal kot trener. Mislim, da gre za zmagovito kombinacijo.«

Brez Šporna

Neformalno druženje z novinarji na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani je izpustil nekoč prvi član slovenske smukaške ekipe Andrej Šporn, ki je tik pred potovanjem staknil virozo. Danes se bo sicer iztekel rok za podpis pogodb, s podpisom katerih je večina tekmovalcev odlašala do zadnjega trenutka zaradi nestrinjanja z višino samoprispevka. Na zvezi pričakujejo, da bodo pogodbe podpisali vsi tekmovalci.

Deli s prijatelji