POKAL VITRANC

Z novim šefom Pokal Vitranc po poteh stare slave in manir

Objavljeno 27. februar 2017 22.22 | Posodobljeno 27. februar 2017 22.24 | Piše: Drago Perko

V soboto in nedeljo bo Kranjska Gora gostila že tradicionalni smučarski praznik, na katerem se bodo predstavili najboljši smučarji v tehničnih panogah. Slovenska aduta sta Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Organizatorji nekaj dni pred začetkom prireditve pretiranih skrbi nimajo. Foto: Matej Družnik

KRANJSKA GORA – Konec tedna bo svetovna karavana moškega smučanja z dvakratnim svetovnim prvakom Marcelom Hirscherjem na čelu spet v Sloveniji. Lani se je na Pokalu Vitranc Marcel veselil v slalomu in veleslalomu. S tem dosežkom se spogleduje tudi letos, ko Kranjska Gora gosti že 56. preizkušnjo na svoji strmini, kjer ima tekma po novem novega šefa. Na položaj predsednika organizacijskega odbora je bil izbran nekdanji smučar, danes 54-letni Gregor Benedik. Nadomestil je Metoda Dragonjo, ki se je poslovil po 15 letih. »Proga je pripravljena. To seveda še ne pomeni, da bodo zdaj lahko počivali do tekem, čaka nas še nekaj dela na tekmovalni progi in njeni pripravi, v soboto nas čaka polivanje z vodo in utrjevanje zgornjega dela strmine. Potem se bomo ravnali v skladu z vremenom. Če bo snežilo, se bomo odločali, ali bomo novozapadli sneg odstranili ali ga bomo utrdili,« je povedal generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Medven. »Tako nas cenijo, da lahko snežno kontrolo opravimo kar po telefonu,« je nadaljeval, poskušal je opisati, kako cenjena in spoštovana je Kranjska Gora v mednarodnih krogih, kar mu je uspelo. Vodja tekmovanja Aleš Vidic (njegov svetovalec je Janez Šmitek) je snežnemu kontrolorju Fisa Emmanuelu Couderju poslal videozapis o razmerah na progi, debelini in gostoti snežne podlage, ta pa je prižgal zeleno luč na daljavo. Ni ravno strahu, da bi se do sobote kaj zapletlo. Do srede bodo nočne temperature še pod ničlo, potem se bo ogrelo, vremenska napoved za konec tedna sicer ni obetavna, tekem pa ne ogroža. Baza tekmovalne proge je pripravljena.

Na tekmo brezplačno

Organizatorji bodo z brezplačnim vstopom nagradili vse, ki bodo na tekmo prišli z veliko slovensko zastavo. Brezplačno bodo tekmo spremljali tudi tisti s smučarskimi vozovnicami za kranjskogorska smučišča, ki bodo imeli zavoljo tekem moten program in uporabo smučišča. 

Skoraj milijon evrov in pol

Program Vitranca je standarden. V petek dopoldne bo na progi prosti trening, zvečer pa sestanek vodij ekip in žrebanje startnih številk za sobotni veleslalom, ki se bo začel ob 9.30. Drugi tek bo ob 12.30, identičen vozni red je tudi za nedeljski slalom. Obe tekmi bosta še zadnja priložnost za alpske smučarje, da si zagotovijo manjkajoče veleslalomske in slalomske točke za zaključek sezone, ki bo s finalnimi tekmami v ameriškem Aspnu. Pokal Vitranc ima tudi letos obilen proračun, 1,4 milijona (prihodki znašajo 1,482 milijona, načrtovani odhodki pa 1,426, razlika gre v razvoj) evrov je uspelo zbrati organizatorjem, dosegli so ta znesek, čeprav jim je po lanski sezoni večina pogodb potekla. Od pokroviteljstva se je po več pot 30 letih poslovila Zavarovalnica Triglav, namesto nje je vskočil Generali. Po petih letih ni več Agrokorjevega Leda. Svojo marketinško priložnost pa so v Kranjski Gori našli Hrvati, v Podkorenu bodo predstavili Dubrovnik. Pol odstotka celotnega proračuna so Gorenjci dobili od države. Na svoj račun bo v Kranjski Gori prišla tudi Smučarska zveza Slovenije, ki bo od organizatorjev prejela 200.000 evrov. Na vsaki tekmi bodo nagrajeni tudi smučarji, po 120.000 švicarskih frankov bodo razdelili med njih.

Madžarska trenerja

V Slovenijo prihajajo ekipe iz 28 držav po svetu, Madžari pa so za obisk Kranjske Gore in spremljanje tekem prijavili dva trenerja. Organizatorji se nadejajo, da bo slika iz Kranjske Gore šla v svet in še presegla številko minulega leta, ko je glas o tekmi dosegel 329 milijonov gledalcev. Slovenska reprezentanca je v zadnjih letih le dobila dva junaka, ki lahko zmešata štrene povsem na vrhu. Žan Kranjec bo lovil odmeven rezultat v veleslalomu, Štefan Hadalin pa v slalomu. Domači fantje imajo privilegij, da vadijo doma, saj so jim organizatorji polili progo z vodo. Na tem poligonu so dovoljenje za vadbo dobili tudi Avstrijci, Italijani, Rusi, Hrvati.

Zabava bo!

Organizatorji bodo poskrbeli za bogat spremljevalni program, vrhunec katerega bo Q Max Party, zabava pa se bo nadaljevala v dvorani Vitranc, kjer bodo zbrane zabavali Crvena jabuka in Rok'n'band ter Nuša Derenda



 

 

Deli s prijatelji