PLANICA

Vreme se je mešalo, dobili smo najslabše

Objavljeno 23. marec 2014 08.57 | Posodobljeno 23. marec 2014 08.57 | Piše: Marko Uršič

Predzadnjega dne planiškega skakalnega praznika je Slovenija osvojila peto mesto v ekipni tekmi, Maja Vtič pa je bila šesta na preizkušnji deklet. Danes Prevc in Freund za skupno drugo mesto v svetovnem pokalu.

Navijačev slabo vreme ni utišalo. Foto: Marko Feist

Po petkovi idili v soncu so med sobotno tekmo deklet v dolini pod Poncami že kraljevali oblaki. Devetindvajset deklet se je na premieri na 139-metrski Bloudkovi velikanki pogumno pomerilo s skakalnico večjih mer, kot so navajene, in tudi zahtevnimi vetrovnimi razmerami, zmagovalka letošnjega svetovnega pokala, Japonka Sara Takanaši, pa je spet pokazala, da ji ni para. Samurajke so celo slavile dvojno zmago, druga je bila namreč Juki Ito, tretja pa Francozinja Julia Clair. Najboljša Slovenka je bila Maja Vtič s priskočenim šestim mestom, delila ga je, po prvi seriji je bila četrta.

»Na domačem terenu sem si želela stopničke, a očitno na silo ne gre. Toda v celoti gledano sem s sezono zelo zadovoljna, rešila sem težavo s konstantnostjo. Že tako so mi velike skakalnice bolj pri srcu, rada letim, že to ti daje pozitivno energijo. Pa še domači teren, takšno število navijačev, same pozitivne stvari,« je ocenila Vtičeva. Katja Požun je bila z 11. mestom druga najbolje uvrščena slovenska orlica. »Bila je težka tekma, tudi razmere mi niso bile pisane na kožo. Bolje izkoriščam veter od spredaj, saj lahko veliko nadomestim v drugem delu skoka v zraku. Pri vetru v hrbet pa je tako, da moraš večino skoka narediti na mizi. Če tam narediš napako, potem doli nimaš več kaj popravljati. Hotela sem res prikazati dolge skoke, tudi če bi to pomenilo, da ne bi bili tako tehnično pravilni. Želela sem si leteti več kot 130 metrov, ampak to tokrat ni bilo mogoče,« je povedala Požunova, katere skoke je ob velikanki gledal tudi njen fant Nejc Dežman, ki je pozneje nastopil na ekipni tekmi.

Poleg Dežmana so bili v ekipi še stalna Peter Prevc in Robert Kranjec, pa mlajši Prevčev brat Cene, ki se je dan prej izkazal s 16. mestom na posamični tekmi. Glavni trener Goran Janus je tokrat izpustil Jurija Tepeša in Jerneja Damjana, slovenski orli pa so na koncu, za Avstrijci, Poljsko, Norvežani in Nemčijo, zasedli peto mesto, po polovici so bili četrti. Tekma je minila v vetrovni loteriji in dežju. »Vreme se je mešalo, dobili smo najslabše,« je bistvo strnil Janus.

»Ni se izšlo, prvo serijo sva imela s Petrom slabe pogoje, drugi v naših skupinah pa boljše in so se preprosto odpeljali. V drugi seriji pa je začelo tako liti, da me je, ko sem hotel biti malce bolj agresiven, kar ustavilo. Voda je ostajala v smučini. Dejstvo je, da mora smučka steči, če ne, je težko. Avstrijci in Nemci so tokrat imeli veliko sreče. Vsi so dobivali dodatne točke, vsi so skakali dol,« je bil jasen najstarejši, 32-letni Robert Kranjec.

»Bil je poseben občutek, prva ekipna tekma v svetovnem pokalu, nekaj posebnega. V moji skupini je dež šele začenjal, tako da še ni povzročil sprememb,« je poudaril Cene, novi skakalni as iz družine Prevc.

Danes bo v Planici še zadnja tekma sezone, posamična. Poljak Kamil Stoch je že zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojil veliki kristalni globus, Severin Freund in Peter Prevc pa se bosta udarila za skupno drugo mesto; Nemec ima enajst točk prednosti. 

Deli s prijatelji