NI DENARJA

Vojna na smučarski zvezi, na naslovki alpinci in evri

Objavljeno 28. november 2014 13.47 | Posodobljeno 28. november 2014 13.47 | Piše: D. P., STA

»Še vedno ostaja velika težava v netransparentnih načrtih proračunov in sami porabi sredstev, ki na alpske discipline pridejo iz naslova delovanja same organizacije SZS.«

Dušan Gorišek, predsednik alpskega smučanja pri SZS.

LJUBLJANA – Vsi stroški alpskih disciplin od letošnjega maja do oktobra so znašali 754.168 evrov, kar je v primerjavi z istim obdobjem lani manj za 114.951 evrov oziroma 15,24 odstotka, je v izjavi za javnost svoje izračune predstavil vodja panoge v alpskem smučanju Dušan Gorišek, ki poudarja, da so vsa sredstva porabili zelo racionalno.

Letos prvič kupovali opremo

Predsednik nacionalne smučarske organizacije Enzo Smrekar in direktor smučarske zveze Jurij Žurej trdita, da so alpinci v pripravljalnem obdobju do 1. novembra zapravili 878.000 evrov ter da je do konca sezone obema reprezentancama moški in ženski ostalo le še 150.000 evrov. Gorišek, ki ga predsednik zveze poziva k takojšnjemu odstopu, je zavrnil očitek vodstva smučarske organizacije o prekomernem in netransparentnem trošenju sredstev. »Letos so se prvič pojavili nekateri stroški, kot sta nakup opreme in pripomočkov, ki so bili v preteklih letih predmet sponzorstev. Pozen začetek pogovorov z opremljevalci je imel za posledico nepredvidene stroške, saj si je osnovno smučarsko opremo disciplina morala celo kupiti, kar se je zgodilo prvič v zadnjih 40 letih,« je bil ogorčen Gorišek.

Nižajo stroške

»Dejstvo je, da so alpske discipline in s tem reprezentance v trženjskem delu popolnoma odvisne od SZS. Posledica te organiziranosti in neaktivnosti ter strokovne nekompetentnosti kadrov na SZS pa je tudi velika finančna luknja,« je še opozoril prvi mož panoge, ki ima občutek, da so panoge le veliko breme SZS, čeprav brez tekmovalcev in trenerjev sploh ne bi imeli izdelka za pridobivanje sponzorskih sredstev in kandidiranje na razpisih države. »Trenerji in tekmovalci na vsakem koraku znižujejo svoje stroške. Na pripravah in tekmah si sami pripravljajo obroke, pogosto si hrano tudi nosijo s seboj, dejansko iz domačih hladilnikov, nemalokrat pa si krijejo tudi transportne stroške ali pa za to zalagajo svoj denar,« je bil konkreten Gorišek.

Vodstvu zveze očita neustrezno poslovno politiko pri trženju sponzorskih pravic, komuniciranje s panogo prek medijskih sporočil za javnost ter zavajanje s podatki o porabi sredstev: »Še vedno ostaja velika težava v netransparentnih načrtih proračunov in sami porabi sredstev, ki na alpske discipline pridejo iz naslova delovanja same organizacije SZS.«

Odločitev 10. 12.

»Za višino proračuna smo izvedeli šele aprila, dober mesec po konstituiranju alpskega odbora, v obliki izjave za javnost, v kateri je bilo opredeljeno, da je alpskim disciplinam na voljo 1,080.000 evrov operativnih sredstev. V višino teh sredstev niso bili vključeni stroški poslovnega dela zveze, dolgovi iz preteklosti, v ta znesek tudi ni bil vključen prispevek SZS ekipi Team to aMaze, ki je vodena kot poslovna skrivnost,« je nadaljeval prvi mož panoge.

»Nadejali smo se še dodatnih sredstev, saj se je v tem času vodilo razgovore z najmanj 60 potencialnimi sponzorji. Na žalost so se pogajanja s starimi in z novimi sponzorji začela nerazumljivo pozno, pri čemer pa se je vodstvo zavedalo, da se je iztekla večina pogodb, ki so največkrat vezane na začetek olimpijskega ciklusa. Posledica tega je bilo, da je teh sredstev za eno tretjino manj od načrtovanega,« je Gorišek žogico vrnil predlagateljem njegove razrešitve. Izredna seja zbora panoge, to je sklical predsednik zveze in ne kot je običajno predsednik panoge, z glasovanjem o nezaupnici vodji panoge Gorišku bo 10. decembra.

Deli s prijatelji