SNEŽNA KONTROLA

Vitranc z denarjem, 
a z robo brez vrednosti

Objavljeno 07. marec 2015 11.24 | Posodobljeno 07. marec 2015 11.24 | Piše: Drago Perko

Kranjska Gora je uspešno prestala snežno kontrolo Fis za tekmi svetovnega pokala smučarjev.

V Kranjski gori se vnovič obeta športni praznik. Foto: Leon Vidic

V Kranjski Gori bi lahko že danes gostili 54. pokal Vitranc za alpske smučarje. »Snega imamo dovolj, ostal bo do konca meseca, niti tropska vročina nam ne pride do živega,« so včeraj sredi Ljubljane ponosno povedali Kranjskogorci, ki bodo naslednjo soboto priredili veleslalom (prva vožnja bo ob 9.30, druga ob 12.30), dan pozneje pa po identičnem voznem redu še slalom. Udeležbo so potrdili že vsi asi belega cirkusa z Marcelom Hirscherjem na čelu. Ta je v minulih dneh celo treniral v Sloveniji ter pilil formo za zaključek sezone.

»Ponosni smo, ker smo eden redkih krajev, ki lahko v tako kratkem času gosti kar dva svetovna športna dogodka,« se novi župan Kranjske Gore Jani Hrovat veseli pokala Vitranc in zaključka svetovnega pokala v skokih v Planici, ki bo en teden pozneje. Občina ne bo ostala le pri lepih besedah, za alpsko prireditev bo primaknila 20.000 evrov. »Želimo si, da pokal Vitranc še naslednjih 50 let ostane med petimi elitnimi prireditelji tekem svetovnega pokala,« je župan še zaželel organizatorjem. Ti spijo mirno. Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega komiteja, je potrdil, da je snežna kontrola potekala brez težav, opravila pa sta jo Aleš Vidic in predstavnik Mednarodne smučarske zveze (Fis) Emmanuel Coulder. Prvi tekmovalci bodo v Kranjsko Goro prišli v četrtek, drugi v petek. Za veleslalom bodo žreb startnih številk opravili kar na tehničnem sestanku vodij ekip, za slalom pa jih bodo javno žrebali v soboto zvečer na trgu. Če bo narava dopustila, bodo smučarji lahko že v petek na prostem treningu preizkusili progo.

Milijonski proračun

Prireditelji tekme so ponosni, da jim je uspelo v zadnjem letu opraviti tudi nekaj tehničnih izboljšav. S pomočjo občine in Fundacije za šport so obnovili črpališče pod startom, namestili pa so tudi posebne luči, ki omogočajo dela na progi celo v trdi temi. Vrednost obnovitvenih del je približno 150.000 evrov. Proga je po predpisih Fisa homologirana za naslednjih deset let. Organizatorji so razkrili, da bo imela prireditev 1,318.000 evrov vreden proračun, po prvih ocenah naj bi bili stroški 1,280.000. Če bo vreme ugodno, bi lahko ob pripravi proge privarčevali okoli 15 tisočakov.

V Kranjski Gori vsak tekmovalni dan pričakujejo več kot 6000 gledalcev. »Lažje bi nam bilo, če bi bili slovenski smučarji uspešni. Rezultati pač naredijo svoje,« Medven ne skriva, da jim pičli izkupiček alpinskih Slovencev ne gre na roko. Za obiskovalce so uredili dve parkirišči. Vstopnice, najcenejše so po osem evrov, so na voljo pri Eventimu in na Petrolovih črpalkah. Da bi dobili še katerega gledalca več, pa tudi tokrat ponujajo brezplačen ogled vsem, ki pridejo z veliko slovensko zastavo (60 centimetrov ali večja).

Modna revija in Miklavčeva knjiga

Gorazd Mavri, direktor trženja Smučarske zveze Slovenije, je sporočil veselo vest, zvezi je uspelo, da je podaljšala pogodbe s strateškimi partnerji, za nameček pa so po letu dni plačevanja opreme le našli opremljevalca pokrovitelja. »Kdo je, bomo razkrili na posebni modni reviji, kjer bodo nastopili tudi Urška Hrovat, Alenka Dovžan, Rene Mlekuž in drugi,« se je pohvalil Mavri. Modna revija bo naslednjo soboto ob 20. uri. Takrat bo svojo knjigo Šepetalec športnim otrokom predstavil tudi nekdanji reprezentant Andrej Miklavc, ki se je leta 1998 na slalomu v Kranjski Gori zavihtel na 5. mesto. Miklavc v njej piše o pomenu športa za otroke. 

Deli s prijatelji