SVETOVNI POKAL

Vitranc, kraj nesrečnega imena

Objavljeno 09. marec 2014 08.03 | Posodobljeno 09. marec 2014 08.16 | Piše: Drago Perko

Tudi letos se nobenemu izmed slovenskih veleslalomistov ni uspelo uvrstiti med 30 najboljših smučarjev.

Žanu Kranjcu je zmanjkala stotinka sekunde. Foto: Tomi Lombar/Delo

»Tole spet ni bilo dobro, bodo morali naši še trenirati,« je bilo slišati med številnimi ljubitelji alpskega smučanja, ki so prišli včeraj v Kranjsko Goro, da bi na delu videli svetovne velemojstre veleslaloma. Slovencev ni bilo med njimi, torej med elito, za domače navijače je bilo tekme konec že po prvi vožnji. Kot že nekaj let zapored. Slovenska šesterica ni navdušila, še najbližje točkam je bil 21-letni Žan Kranjec, ki je za samcato stotinko zgrešil trideseterico, za vodilnim po prvi vožnji pa je zaostal 3,44 sekunde, 51. je bil Matic Skube, 54. Mišel Žerak, 56. pa Klemen Kosi, medtem ko sta mlada Andraž Reich Pogladič in Štefan Hadalin odstopila. Tako se nadaljuje urok Vitranca, ki ni kraj srečnega imena za slovenske smučarje. Od leta 2007 čakajo točke (Aleš Gorza (20.), Mitja Valenčič (26.) in Bernard Vajdič (28.), zadnjega finalista pa smo imeli leta 2008 (Aleš Gorza).

(Ne)realne napovedi

»Kranjec potrebuje trening z boljšimi od sebe,« meni Matjaž Vrhovnik, nekdanji reprezentant, danes pa komentator TV Slovenija. »Premalo sem tvegal, zgoraj pa sem naredil napako,« je svojo prvo in edino včerajšnjo vožnjo ocenil Kranjec, ki je bil vidno potrt in razočaran. Šefu alpincev Dušanu Blažiču niti včeraj ni bilo do velikih besed, kot hišica iz kart pa so se podrle tudi krepko preoptimistične napovedi Mihe Verdnika, strokovnega vodje alpskih disciplin. Napovedal je dva smučarja v finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju. Če se danes ne izkaže Mitja Valenčič, potem ne bo tam nikogar od Slovencev.


Kunca je bilo sram

Nekdanji slovenski alpski smučar Mitja Kunc, danes trener tehničnih disciplin, ni varčeval s kritikami na račun svojih varovancev, ki so poskrbeli za novo razočaranje na domači tekmi svetovnega pokala. »Sem zelo razočaran, danes me je res sram, včeraj sem bil še optimist, mislil sem, da bo Žan Kranjec res izvlekel kaj iz tega, danes pa je povsem počepnil, meni nerazumljivo. Ves čas smo se pogovarjali o najpravilnejšem pristopu, da se bomo borili, da bodo dali fantje vse od sebe, a so od prvega do zadnjega pokazali močno rezervirane vožnje. Raje bi videl, da bi kdo padel, da bi ga vrglo čez mrežo in bi ga pobirali ter bi pokazal res pravo stvar.«
 

Slava je pripadla veleslalomskemu mojstru, 29-letnemu Američanu Tedu Ligetyju, ki je dosegel že šesto zmago pod slovenskimi vršaci (to je bil sicer njegov 11. veleslalom v karieri v Kranjski Gori), ki so se včeraj bohotili v soncu, visoko pa so plapolale tudi avstrijske zastave. Veteran, 36 svečk je upihnil februarja, Benjamin Raich se je s 17. mesta po prvi vožnji zavihtel na visoko drugo, tretji pa je bil predstavnik novega vala, 19-letni Norvežan Henrik Kristoffersen, tudi aktualni mladinski svetovni slalomski in veleslalomski prvak. »Podkorenska strmina ima vse elemente za dober veleslalom. Vedno sem jo imel rad, prav tu se je začel zmagoviti vzpon na veleslalomski vrh,« je dejal Ligety.

Z buško na start

Gledalce pa je navdušil Leif Kristian Haugen, ki je v prvi vožnji močno padel, najhuje jo je skupila glava. Rahlo opotekajočega se ga je do rešilnega vozila pospremilo osebje, nato pa so ga nemudoma odpeljali v jeseniško bolnišnico. Kot po tekočem traku so ga pregledali, odkrili nekaj podplutb, a je hotel na start druge vožnje. Njegovi tekmeci so bili nemalo presenečeni, ko so ga opazili, na koncu pa je požel bučen aplavz.

Domačini so se vnovič izkazali kot dobri gostitelji in sinoči poskrbeli še za dobro zabavo. Če že ni slovenskih rezultatov. Zlobni jeziki pa so ob odhodu iz Kranjske Gore dodali, »da sta postrežba in hrana edino, s čimer so slovenski smučarji lahko zadovoljni v Kranjski Gori«.

Deli s prijatelji