SMUČARSKI TEK

Višnarjeva peta v Lillehammerju, zmagoslavje Norvežank

Objavljeno 05. december 2014 16.35 | Posodobljeno 05. december 2014 16.36 | Piše: STA, Mo. S.

Tudi v moški konkurenci je slavil Norvežan.

Katja Višnar.

LILLEHAMMER – Slovenska smučarska tekačica Katja Višnar je na prostem sprintu za svetovni pokal v Lillehammerju osvojila peto mesto. Zmagoslavje Norvežank je bilo na domači tekmi popolno, prva je bila vodilna v skupnem seštevku Marit Bjoergen, druga Celine Brun-Lie, tretja Heidi Weng, četrta pa Maiken Caspersen Falla.

Višnarjeva je na drugi preizkušnji nove sezone svetovnega pokala znova dosegla vrhunsko uvrstitev in osvojila peto mesto v njej sicer manj priljubljenem drsalnem koraku. Uspešno je odtekla kvalifikacije in se nato prek predtekmovanje in polfinala, od koder je v finale najboljše šesterice napredovala kot srečna poraženka, prebila povsem blizu vrha. Ta je bil sicer danes znova nedosegljiv. V finalu je Višnarjeva najprej tekla na petem mestu, nato padla na zadnje, a na koncu le iztržila nekaj več točk. Že na prvi tekmi v Ruki, ko je bil na sporedu klasični sprint, je z drugim mestom preprečila popolno norveško slavje.

Norvežanke preprosto premočne

A Norvežanke so danes spet pokazale, da so velesila tega športa, in zagospodarile na domačem terenu, Bjoergnova pa se je z novo zmago le še bolj utrdila v skupnem seštevku sprinta. »Zelo sem vesela današnje zmage. Temelje zanjo sem postavila že v predtekmovanju, vse zahvale pa gredo servisu za vrhunske smuči. Danes je bil zame zelo dober dan in zelo sem vesela uspešnega začetka sezone,« je po zmagi dejala Bjoergnova.

V finalnih bojih najboljše trideseterice sta nastopili še dve Slovenki, ki pa sta se morali posloviti v četrtfinalu. Alenka Čebašek je bila na koncu 17., Vesna Fabjan pa 24. Za Leo Einfalt je bil četrtfinale nedosegljiv, nastop je s 73. časom končala že v predtekmovanju, Nika Razinger pa ni nastopila.

Moški: zmagal prav tako Norvežan

V moški konkurenci je zmago prav tako slavil Norvežan, prvi je bil Paal Golberg, drugo mesto je osvojil Rus Aleksej Petuhov, tretji pa je bil še en domačin Finn Haagen Krogh. Edini Slovenec Boštjan Klavžar je zasedel 86. mesto kvalifikacij in ostal brez zaključnih bojev.

V soboto bo v Lillehammerju na sporedu tek na pet kilometrov v prostem slogu za ženske, moški bodo opravili 10 kilometrov, v nedeljo sledita še 10 kilometrov klasično za ženske in 15 km za moške.

Deli s prijatelji