BEAVER CREEK

VIDEO: Smrtna tišina po hudem padcu smučarja

Objavljeno 08. februar 2015 22.09 | Posodobljeno 08. februar 2015 22.09 | Piše: STA, Mo. S.

Ponesrečil se je češki smučar Ondřej Bank.

BEAVER CREEK – Današnji kombinacijski smuk na SP v ameriškem Beaver Creeku je zasenčil grd padec Čeha Ondřeja Banka. Ta je padel na ciljni ravnini, na srečo pa je pri zavesti in prireditelji so ga že odpeljali na opazovanje v bližnjo bolnišnico.

Bank, ki je nastopil s številko 19, je tik pred ciljem izgubil smučko, zato ga je zavrtelo in najprej je s hrbtom priletel na progo. Smučarja je nato brez zavesti odneslo po progi skozi cilj, kjer se je ustavil. Kot so povedali odgovorni na stadionu, je bil Čeh kmalu spet pri zavesti, ima ureznino na obrazu, mogoče pa je, da ima tudi kakšen zlom.

Po 10 minutah premora so 34-letnega Čeha s posebnimi sankami odpeljali s stadiona, po prvih pregledih pa v bolnišnico v Vailu. Daniel Fahrner, tehnični trener v češki ekipi, je povedal, da je smučar na preiskavah: »Prek radijske postaje sem slišal, da lahko premika noge, kar je dober znak. Vse drugo bodo pokazali pregledi. Kaže, da vendarle ne bo tako hudo, kot je bilo videti, a moramo počakati.«

Jansrud upa na najboljše

Po padcu Banka, enega od favoritov za medaljo v današnji superkombinaciji, so prireditelji v ciljni areni ustavili glasbo in stadion je obnemel. »Česa takega ne želim videti, a na žalost se včasih v smuku to zgodi. Smuk je res odlična disciplina, a tukaj se je videlo, kakšne sile delujejo v tem športu,« je dejal vodilni po smuku Norvežan Kjetil Jansrud, ki se ni veselil svojega uspeha: »Težko je, če se zgodi kaj takega. Upam, da bo z njim vse v redu ...«

Padec je sprožil tudi polemiko o zadnjem skoku na smuku na progi, a so posnetki pokazali tudi napako Čeha med vožnjo. Kritike so doživela prizadevanja mednarodne zveze, ki želi z valovi in skoki poskrbeti za čim atraktivnejše smuke, kar pa poveča nevarnost za tekmovalce.

Deli s prijatelji