NOVOLETNA TURNEJA

Vetrovna loterija dala glavno 
nagrado Fincu

Objavljeno 05. januar 2014 16.02 | Posodobljeno 05. januar 2014 16.02 | Piše: Marko Uršič

Tretjo tekmo novoletne skakalne turneje v Innsbrucku so prekinili zaradi premočnega vetra, zato so obveljali izidi prve serije. Zmagal je Anssi Koivuranta, Peter Prevc pa je osvojil šesto mesto in je na turneji skupno pet.

Finec Anssi Koivuranta se razumljivo veseli prve zmage v svetovnem pokalu skakalcev. Foto: Reuters

Smučarski skoki so že takšna športna panoga, da tudi vremenske razmere igrajo nadvse pomembno vlogo. In vetrovna loterija je bila tudi včeraj, na tretji tekmi novoletne turneje v Innsbrucku. Veter je vseskozi pretil, povzročil kup prekinitev, še posebno v finalni seriji, na koncu pa je tekmovalna žirija slednjo, ko bi moralo skočiti še devet skakalcev, tudi dokončno odpovedala. Za uradne rezultate so tako obveljali izidi prve.

Ta je po tradiciji potekala v parih na izpadanje, tudi s petimi slovenskimi predstavniki. A takoj je zablestel Avstrijec Gregor Schlierenzauer in s 131,5 metra postavil izziv za vse druge. Že sredi prve serije so vetrovni sunki zmotili nastope, kar pa pozneje ni motilo Simona Ammanna, ki je doskočil na 133,5 metra, le meter pod rekordom skakalnice Bergisel, in bil najdaljši v prvi seriji. A Švicar, ki lovi svojo prvo skupno zmago na novoletni turneji, je prvo serijo, z zaostankom 1,2 točke, končal na drugem mestu za Anssijem Koivuranto. Finec je priletel na 132,5 metra, torej meter krajše od štirikratnega olimpijskega zmagovalca. Od Slovencev so se v finalno serijo, ki so jo nato sicer razveljavili, uvrstili Peter Prevc (128 m) na 6. mestu, 17. je bil Tomaž Naglič, Robert Kranjec kot 25. in Jaka Hvala (28.). Izpadel je samo Rok Justin, le za dve desetinki točke je bil v paru slabši od Nemca Michaela Neumayerja.

Veter se niti v drugi seriji ni dal kar tako odgnati. Kratke prekinitve so se vrstile, ko so bili skakalci v zraku, pa so jim nepredvidljivi sunki povzročili nemalo težav. 


To so čutili tudi naši, saj je Hvala skočil 116,5 metra, Kranjec 116 in Naglič le 99,5. Leteči Kranjec je po skoku le omenil, da spremenljivi veter skakalcem onemogoča, da bi med skokom imeli prave občutke za letenje. Ker se pihanje ni umirilo, nad innsbruško skakalnico pa se je tudi temnilo, je žirija tekmovanja finale prekinila in dokončno odpovedala. Koivuranta si je tako z enim skokom priskočil prvo zmago v svetovnem pokalu, niti na stopničkah doslej še ni bil, Ammann pa je z drugim mestom napovedal napad na skupno zmago, turneja se namreč konča jutri v Bischofshofnu. Ammann sicer za skupno vodilnim, Avstrijcem Thomasom Diethartom (716,1), zaostaja za 9,4 točke, tretji je še en Avstrijec, Thomas Morgenstern (700,7 točke). Tretje mesto v Innsbrucku je osvojil Poljak Kamil Stoch, tudi slovenske uvrstitve na Tirolskem pa so seveda ostale enake kot po prvi seriji. Prevc je zdaj v skupni razvrstitvi peti. Tokratni zmagovalec je sicer zelo zanimiva osebnost; Koivuranta je nekdanji nordijski kombinatorec in je v sezoni 2008/09 zmagal v svetovnem pokalu. Nato se zaradi zelo zapletene pljučnice ni mogel več ukvarjati s smučarskim tekom in je popolnoma prešel med skakalce. 

Deli s prijatelji