SVETOVNI POKAL

Vesele na ljubenski izziv

Objavljeno 12. februar 2015 12.29 | Posodobljeno 12. februar 2015 12.30 | Piše: Marko Uršič

Ljubno ta vikend nestrpno pričakuje karavano najboljših smučark skakalk.

Od Slovenk se je najbolje odrezala Špela Rogelj, ki se je uvrstila na četrto mesto.

Kar je Planica za slovenske skakalce, to je Ljubno za domače orlice. V soboto in nedeljo se bo v Zgornji Savinjski dolini spet skakalo za točke svetovnega pokala, pomembno besedo pa bodo pisala tudi slovenska dekleta. Špela Rogelj je med drugim dobila uvodno tekmo sezone v Lillehammerju, ima še tri tretja mesta, trenutno pa je tudi četrta v skupnem seštevku. »Domače tekme se zelo veselim; sicer jo malce pričakujem z živčnostjo, a menim, da bo ta kot po navadi izginila, ko bom na vrhu naleta. Poskušala sem se čim bolje tudi psihično pripraviti na tekmi in na vse drugo, kar spada poleg. Sem pripravljena, forma je na visoki ravni, in komaj čakam na skoke,« je čebljala Špela Rogelj.

Ljubenska skakalnica je specifična, s strmim in kratkim naletom tudi že zastarela, Mednarodna smučarska zveza (FIS) ne bo podaljšala možnosti nastopanja na njej. Slovenke na njej nimajo prednosti domačega igrišča, skakale niso že dve leti. »Po navadi, ko se v Ljubnem usedeš na rampo in se spustiš, si že skoraj na mizi. Zelo strmo je, imeti moraš močne noge in dobro počepniti, da lahko odskočiš z nog. Če greš v Ljubno s slabimi občutki, se je zagotovo težko privaditi na skakalnico, če pa z dobrimi, jo vzameš z veseljem. Z veseljem tudi sprejemam izziv drugačne skakalnice in menim, da bo vse v redu,« je nadaljevala dvajsetletnica iz kraja Jezero pri Ljubljani. Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, vodilna v svetovnem pokalu, je Rogljevi na tekmah v japonskem Saporu posodila smuči; letalski promet in dostava prtljage pač nista vedno zanesljiva. »Moji navijači imajo glede na posojene smuči nekaj pripravljeno zanjo. Skakalnice v Ljubnem sicer ne mara, a ker gre za skupni seštevek, je na startnem seznamu. Glede skupnega seštevka grem jaz iz tekme v tekmo. Veliki kristalni globus je cilj za naslednje sezone, letos pa kar bo, bo,« je svetlolaska udarila piko na i.

Maja Vtič je v skupnem seštevku svetovnega pokala osma, letos še ni bila na stopničkah. Ve, da mora v Ljubnem v zraku pokazati nekaj več kot do zdaj. »Upam, da se mi bodo v Ljubnem stvari naposled uskladile. Sodniki, razmere z vetrom, moji skoki. Do zdaj sem delala manjše napake v obdobju leta. V bistvu gre le za en gib, ki pa ga ne čutim, kdaj ga naredim, tako da ga je malce težko nadzirati. V sredinih skokih v Planici sem to poskušala odpraviti, uspelo mi je, zdaj moram to le še prenesti na Ljubno in potem v nadaljevanje sezone. Zagotovo sem pred Ljubnim optimistična, verjamem, da bo tokrat šlo,« je sklenila 27-letna članica SD Zabrdje.

Deli s prijatelji