TEAM JESENICE

Veliki načrt Rakovca: združiti mlade in Acroni

Objavljeno 14. junij 2013 11.03 | Posodobljeno 14. junij 2013 11.03 | Piše: Rok Tamše

Skrivnostni projekt Team Jesenice predsednika HZS.

Matjaž Rakovec, predsednik HZS. Foto: Leon Vidic

JESENICE – Razburjenje z nedavne skupščine Hokejske zveze Slovenije (HZS) se še ni poleglo. Vse sta močno presenetila predsednik HZS Matjaž Rakovec in generalni sekretar Dejan Kontrec s sporočilom, da je krovna organizacija v mednarodno ligo international (INL), kjer bo v sezoni 2013/14 sodelovalo 15 klubov iz Avstrije, Italije in Slovenije, prijavila tudi moštvo z imenom Team Jesenice. Ker trenutno edini delujoči hokejski klub na Jesenicah, Jesenice mladi, svojega članskega moštva ni prijavil za to tekmovanje, je vest sprožila začudenje in številna vprašanja glede skrivnostne ekipe. Kdo naj bi predstavljal Team Jesenice, kdo ga bi ustanovil, kdo vodil in v kakšnih razmerah? To je le nekaj vprašanj, ki so na ustnicah hokejskih delavcev in navijačev.

Rakovec za dva jeseniška kluba

Predsednik HZS Rakovec je bil tudi včeraj bolj kot ne redkobeseden: »Razumite me, v tem trenutku vam lahko povem zelo malo, saj nočem, da bi ob razkrivanju informacij kdo začel takoj rušiti ta projekt. Saj veste, kako je to pri nas. Lahko povem, da ne gre za ustanavljanje novega kluba. Tega niti ne moremo storiti. Bi pa radi združili, poenotili hokejske Jesenice, in v tem sem res prevzel vlogo mediatorja. Pogovarjali smo se že z akterji na Jesenicah in to bomo še storili. Radi bi, da bi člansko moštvo z Jesenic na amaterski osnovi sodelovalo v INL, pozneje pa bi ugotovili, ali zmorejo vzdrževati profesionalni pogon.«

Predsednik HZS je namignil na ohranitev oziroma oživitev že videnega, torej člansko moštvo v enem klubu in vsi pogoni z mladimi kategorijami v drugem. »Mislim, da morajo na Jesenicah zastaviti dolgoročen razvoj hokeja na amaterski osnovi, kjer bodo vsi transparentno delali v korist ekipe. Igrati morajo domači igralci, moštvo in klub bi se razvijala postopoma,« je še povedal Rakovec, ki naj bi se v prihodnjih tednih, mesecih intenzivno pogovarjal z vsemi akterji iz železarskega mesta. Se je pogovarjal tudi z igralci? »Tudi.« So med njimi tudi reprezentanti? »Tudi,« je ostal Rakovec zapet do vratu. »Radi bi, da bi tudi na Jesenicah vsak opravljal svoje naloge, tako kot imamo to urejeno v HZS,« je še pristavil prvi mož slovenskega hokeja.

Rebolj ne ve nič o tem

Rakovčev načrt je lahko koristen in všečen hkrati, toda ko smo včeraj preverili pri dveh glavnih akterjih jeseniškega hokeja – po našem skromnem prepričanju sta to Miha Rebolj in Slavko Kanalec –, smo naleteli na presenečenje. Rakovec se namreč o tem doslej z njima sploh še ni pogovarjal. Se je torej predsednik zaletel z besedami ali ima preprosto povsem druge sogovornike? Predsednik Jesenice mladi Miha Rebolj je bil v ponedeljek na skupščini HZS eden izmed najbolj začudenih nad projektom Team Jesenice. »O tem vem toliko kot v ponedeljek, torej nič. Z mano se o tem ni nihče pogovarjal. Mi smo prijavili svoji mladi ekipi v ligi EBEL do 18 in do 20 let. Nimam pojma, kaj oziroma kdo še stoji za projektom Team Jesenice,« je povedal Rebolj, nekdanji hokejski reprezentant, danes pa podžupan Jesenic. Vprašali smo ga, ali so v njegovem klubu razmišljali o vključitvi v tekmovanje INL. »Uf, pravzaprav ne. Saj veste, da smo se krčevito borili za ponovno vključitev v ligo EBEL, pa nam to, žal, ni uspelo. Zdaj pač ostajamo pri prejšnjem, kar se tiče članskega moštva,« je pojasnil. Lahko se zgodi, da bo že v kratkem prejel vabilo za sestanek z Rakovcem.

Acroni Jesenice 
dolžne 1,6 milijona

V tej zgodbi je posebno poglavje Hokejski klub Acroni Jesenice, ki so ga zaradi ogromnih dolgov 31. avgusta lani razpustili, a kot pravni subjekt še kako živi. To dobro ve direktor Acronija Slavko Kanalec, nekdanji predsednik rdečih, ki s svojim podjetjem in drugimi pokrovitelji odplačuje nakopičene dolgove. Toda najprej smo ga povprašali o projektu Team Jesenice. »Vse, kar vem o tem, sem izvedel iz medijev. Zato se o tem pravzaprav ne morem pogovarjati. Mislim, da sem v štirih, petih letih nekaj naredil za jeseniški hokej, na koncu pa so me popljuvali in namazali z drekom. Mnogi so se oklicali za velike ljubitelje hokeja, vsi so govorili o zvestobi klubu in toliko so imeli povedati o vodenju kluba, zanimalo pa jih je le polnjenje lastnih žepov. Acroni je za klub prispeval milijone evrov, deležen pa je bil same negativne publicitete. Mi zdaj plačujemo dolgove, v prvi vrsti do bank, saj smo dali neke garancije,« je poln grenkobe Kanalec.

Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) je HK Acroni Jesenice uvrstila v dolžniški razred od 100.000 do 300.000 evrov. Kakšen je dejanski davčni in skupni dolg? »Davčnega dolga je nekaj čez 100.000 evrov, z Dursom se dogovarjamo glede plačila. Z bankami smo se dogovorili za poplačilo obveznosti do marca 2014, potem pa je tu še dolg do vseh drugih upnikov. Danes je skupnega dolga za 1,6 milijona evrov,« je povedal prvi mož Acronija, ki kljub slabim izkušnjam v svojem podjetju ni povsem zaprl vrata hokeju. Razmišlja tudi o sodelovanju z Jesenice mladi, toda ...: »Ko so si prizadevali za vključitev v EBEL, sem spet moral slišati nekaj pikrih iz ust Rebolja. Ne morem ves čas nastavljati lica, da me udarjajo, ko se jim to zazdi. Ta trenutek ne vem, ali jim bomo še pomagali in kako. Vse je mogoče, razmišljamo o tem. Bomo videli.«

Številne hokejske nepravilnosti in zamere na Jesenicah žgejo kot vročina v plavžih. Večjega klubskega izziva si predsednik HZS skoraj ne more zamisliti. Da bi v železarskem mestu poravnali vse omenjene dolgove in hkrati v letu, dveh zgradili profesionalno moštvo za ligo EBEL, se trenutno zdi misija nemogoče.

Deli s prijatelji