PRIPRAVE

Varčni alpinci bi fizioterapevta

Objavljeno 22. september 2016 13.57 | Posodobljeno 22. september 2016 13.57 | Piše: Drago Perko

Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta dobro izkoristila trening v La Parvi in El Coloradu.

Žan Kranjec si precej obeta od nove sezone. Foto Tomi Lombar

Medtem ko so junaki planinskega čaja in akcije Podarim dobim v zasluženem pokoju, trenerji v moški alpski reprezentanci kalijo novo generacijo. Tako, ki bi se približala uspehom v veleslalomu in slalomu, kot je to bilo nekoč. V tem hipu je temu najbližje 23-letni Žan Kranjec, za njim prihaja 20-letni Štefan Hadalin. V minulih tednih sta trenirala v La Parvi in El Coloradu, Kranjec se je vrnil 10. septembra, Hadalin osem dni za njim. V teh dneh opravljata še zadnji blok kondicije, v nedeljo pa bo Kranjec že odpotoval v švicarski Saas Fee, mlajši Hadalin bo prišel štiri dni za njim. »Za delo smo imeli v Čilu zelo dobre razmere. Snega je bilo dovolj. Take razmere so imeli letos dejansko vsi ne glede na to, kje so vadili,« pove Klemen Bergant, odgovorni trener za tehnične panoge. Kranjec je na južni polobli opravil še nekaj treningov hitrih disciplin. Oba fanta sta nekaj časa namenila tudi testu opreme, pri čemer pa tako in tako nista česa bistveno spreminjala. Sta pa se hitro spoprijateljila z novostmi, ki so jih zanju pripravili opremljevalci. Kranjec posebnih časovnih primerjav s konkurenco še ni delal (tri dni je bil tudi bolan), Hadalin pa je poskušal s tekmami za južnoameriški pokal popraviti svoje FIS-točke. Pri tem je bil dokaj uspešen, saj je bil drugi na tekmi v alpski kombinaciji. »Na te tekme se nismo pripravljali, vzeli smo jih kot del treninga,« pravi Bergant, ki pogled usmeri v sezono, ki je pred vrati.

Realizirati potencial

Kranjec bo ostal zvest veleslalomu, Hadalin pa bo treniral tudi slalom. Prvi že zagotovljeno mesto na prvi veleslalomski tekmi sezone (23. oktober v Söldnu), Hadalin pa si bo moral to še priboriti. Kvalifikacije bodo opravili zadnji teden pred tekmo. »Žan Kranjec bo imel letos boljše izhodišče. Lani je startal s številko 47, letos bo imel 23 ali 24, kar je precej bolje. Če bo smučal, kot zna, bo hitro realiziral svoj domet, o katerem govorim,« napoveduje Bergant, ki se ne pritožuje nad razmerami, v katerih dela. Smučarji se obnašajo varčno, vsak evro obrnejo dvakrat. Tudi zato, ker so cene hotelov in žičnic zrasle. V pomoč pa jim je dejstvo, da je vsaj nafta cenejša. »Pogrešamo fizioterapevta,« prizna Bergant, ki opozarja, da je smučanje brutalen šport, fizioterapevt pa skoraj nepogrešljiv član ekipe. V času svetovnega pokala ga bodo alpinci imeli, med pripravami žal ne.

Pen organiziral piknik

Treningi moške alpske ekipe za hitre discipline na južni polobli se bodo kmalu končali. Fantje imajo za seboj več tednov odličnih priprav, ki bodo dober temelj za nadaljevanje sezone. Smučarji so v Čilu nastopili tudi na lepem številu tekem južnoameriškega pokala in večkrat prišli tudi na oder za zmagovalce. Odgovorni trener hitrih disciplin Peter Pen, ki je s svojo trenersko ekipo z delom zadovoljen, se je na poseben način zahvalil tudi drugim reprezentancam, ki so trenirale v Čilu in s katerimi je naša ekipa dobro sodelovala. Na prvem skoku proge za smuk na 3500 metrih nadmorske višine so naši trenerji pripravili piknik in se družili z ekipo Italije, Avstrije, ZDA, Kanade in Čila. Pojedino je pripravil kuhar slovenske ekipe Emerik Horvat, na meniju pa ni manjkala niti prekmurska gibanica.


 

Deli s prijatelji