17. MESTO

Valenčič do najboljšega izida na slalomih v Wengnu

Objavljeno 19. januar 2014 15.45 | Posodobljeno 19. januar 2014 15.45 | Piše: STA, A. L.

V primerjavi s prvo vožnjo je pridobil eno mesto.

WENGEN – Slovenski alpski smučar Mitja Valenčič je ob pravem trenutku, tik pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju, ujel slalomsko formo. Petintridesetletni veteran je dosegel svoj najboljši dosežek na slalomih v Wengnu. V drugi vožnji se je zavihtel na 17. mesto.

Slalomsko zmago za pokal Lauberhorna je dobil Francoz Alexis Pinturault, ki je bil v petek drugi v superkombinaciji, drugo mesto je osvojil Nemec Felix Neureuther, tretji pa je bil Avstrijec Marcel Hirscher, ki ni ubranil vodstva s prve proge. Tudi po Wengnu tako v vodstvu ostaja Norvežan Aksel Lund Svindal, ki ima 22 točk naskoka pred drugouvrščenim Hirscherjem.

Na petih tekmah trikrat do točk

Valenčič se je še na tretjem slalomu od petih izpeljanih v tej sezoni svetovnega pokala alpskih smučarjev uvrstil v finalno vožnjo. Slalomski veteran je dosegel 18. čas prve vožnje slaloma v Wengnu, za vodilnim Hirscherjem pa zaostal 1,84 sekunde.

Valenčič je v finalni vožnji odločno startal ter v cilju z naskokom 20 stotink sekunde prehitel 11 tekmovalcev in prevzel vodstvo. Že ob prvem merjenju vmesnega časa je imel 35 stotink prednosti, ob drugem merjenju pa je imel celo 44 stotink sekunde naskoka.

Dve zaporedni ničli

Najuspešnejšega slovenskega predstavnika moške ekipe v tej zimi je sicer z veliko prednostjo prehitel že naslednji tekmovalec na progi Francoz Steve Missillier, a se je Gorenjec vseeno lahko veselil novega uspeha. V svojem 15. startu na slalomih v Wengnu je po dveh zaporednih ničlah na tem prizorišču vpisal najboljši dosežek doslej. Pred tem je bil 21. leta 2004, dosegel pa je še dve uvrstitvi v trideseterico, 22. mesto leta 2009 in 23. mesto leta 2011. Prvi start na tem prizorišču je imel 17. januarja 1999, ko je izpadel že na prvi progi.

Valenčič je najuspešnejši predstavnik slovenske moške ekipe v svetovnem pokalu z dvema uvrstitvama na 15. mesto na slalomih v Val d'Iseru in Bormiu ter s 17. mestom v Wengnu. Na slalomih v Leviju in Adelbodnu se ni uvrstil v finalno vožnjo.

Do Sočija sta na sporedu še dve slalomski preizkušnji, prihodnjo nedeljo v Kitzbühelu in nato še slalom pod žarometi 28. februarja v Schladmingu, kjer so prav danes po ogledu snežne kontrole prejeli dovoljenje za izvedbo tekme.

Deli s prijatelji