DRŽAVNO PRVENSTVO

V Tivoliju je zmagala rdeča hokejska strast

Objavljeno 11. april 2015 16.25 | Posodobljeno 10. april 2015 23.32 | Piše: Rok Tamše

Hokejisti Sij Acroni Jesenic so v Ljubljani povedli v finalu državnega prvenstva.

Boj Aleša Remarja in Boštjana Groznika pred vratarjem Miiko Wiikmanom Foto: Jure Eržen/Delo

Kalvarija hokejistov Telemach Olimpije se nadaljuje tudi v finalu državnega prvenstva. V dneh, ko je v zelenem taboru v središču pozornosti seznam upnikov obubožanega kluba, ki bi rad preživel s pomočjo prisilne poravnave, igralci razmišljajo o vsem drugem, samo o igri ne. To se je jasno videlo tudi v prvem dvoboju za naslov slovenskega prvaka proti Sij Acroni Jesenicam. Zmaji so že v 52. sekundi tekme prejeli gol, za katerega je poskrbel Marjan Manfreda. Lahko bi rekli, da se je zanje začelo slabo, potem pa je šlo samo še navzdol. V drugi tretjini so Jeseničani z zadetkom Saša Rajsarja povedli z 2:0. Na plan so prišle vse težave Olimpije: odšli so vsi tujci razen vratarja Miike Wiikmana in Toma Zanoškega, zaradi neizplačila zadnjih treh plač so igralci bojkotirali treninge, a se vendarle odločili, da igrajo v finalu, v katastrofalnih razmerah se niso zmogli zmotivirati za bojevitejši pristop. Tako je šepala tudi njihova igra z igralcem več, ob tem ni bilo opaziti, da imajo Ljubljančani za sabo sezono v precej kakovostnejši ligi EBEL kot pa Jeseničani v ligi INL. Zanoški je tri minute pred koncem tekme le zatresel mrežo odličnega Aleksisa Ahlqvista, a pravega upanja za preobrat ni bilo, saj je Miha Pesjak postavil končni izid 3:1 s strelom v prazna vrata gostiteljev. Časa za slavje ni, že danes je na programu druga tekma v Zgornjesavski dolini.

Vidno nervozni trener zmajev Fabian Dahlem je med drugim obžaloval odhod tujcev in tudi primanjkljaj vadbe. »Obe ekipi sta se močno borili. Srečni gol Jeseničanov na začetku tekme nam je otežil delo. Ker so še nedavno igrali v končnici lige INL, so v boljšem ritmu kot mi. Mi bi lahko igrali pametneje. To nam je manjkalo, zato nismo dosegli več golov. Žal nismo v mrežo pospravili nobenega odbitega ploščka. Moramo se na hitro zbrati in v soboto odigrati precej bolje. Jeseničani so zdaj v prednosti. Če dobijo še svoji domači tekmi, bodo prvaki. Tako preprosto je. Zdaj moramo storiti vse, da zmagamo v gosteh,« je dejal nemški strateg.

Trener Sij Acroni Jesenice Nik Zupančič je varovancem prepovedal kakršno koli evforijo, ne pa tudi veselja ob veliki zmagi. »Tisti, ki hoče biti prvak, potrebuje tri zmage. Mi imamo za zdaj le eno. Toda fantje so si jo zaslužili, lahko so veseli, saj morajo biti emocije prisotne. Če jih ne bi bilo, bi to bila katastrofa,« zatrjuje Zupančič, ki je o tekmi povedal: »Hitri gol nam je pomagal v prvi tretjini. S tem se je ekipa hitreje adaptirala na igro nasprotnika, ki je igral v kakovostnejšem tekmovanju. Druga tretjina je bila naša najboljša. Igralci so sprejemali prave odločitve, lahko bi imeli še višje vodstvo. V zadnji tretjini smo bili bolj obrambno naravnani, kar je glede na naše izkušnje normalno.« Gorenjci so zavonjali veliko priložnost, a ne smejo jih premagati čustva. »Vse je treba usmeriti v pozitivo. Že danes je bila ekipa zelo dobro razpoložena, v garderobi in na klopi smo imeli zelo dobro ozračje; vsi za enega, eden za vse. S še večjim številom gledalcev v Podmežakli bo to še na višji ravni,« vabi Zupančič na drevišnji obračun. »Mi lahko samo veliko pridobimo, naš cilj je zmagati na treh tekmah, gremo pa tekmo za tekmo, vloga favorita je jasno Olimpijina. Upam, da bo na drugi tekmi dvorana kar polna, na Jesenicah so željni hokeja in dali smo jim najlepše možno vabilo,« je prepričan Luka Tošič.

Ljubljančani se zavedajo, da jih je v Tivoliju pokopal premedel pristop. Nekateri kibici so šli celo tako daleč, da so omenjali nečedne rabote na stavnicah. To naj ostane kot neslana šala, očitno pa je, da so zaradi razmer v klubu psihološko načeti. Kapetan Telemach Olimpije Aleš Mušič je razkril jeseniški recept za zmago: »Nismo mogli zadeti, njihov vratar je bil odličen. Dobro igrajo pozicijsko, srednjo tretjino dobro zapirajo, dobro stojijo v obrambi. Vidi se, da Nik že dolga leta sodeluje v reprezentanci in je podoben sistem uvedel pri njih. Malo se bomo morali prilagoditi, to je recept za naslednjo tekmo. Poskušali smo, imeli smo več od igre, a na žalost nismo zadeli.« Druga tekma med večnima tekmecema bo že danes ob 19. uri v dvorani Podmežakla na Jesenicah.

Deli s prijatelji