MENJAVA TRENERJA

V taboru Tine Maze tiktaka švicarska ura

Objavljeno 10. januar 2014 19.12 | Posodobljeno 10. januar 2014 19.12 | Piše: Drago Perko

Šef ekipe Andrea Massi se je zahvalil Walterju Ronconiju in pripeljal Maura Pinija.

Mauro Pini je pred velikim izzivom. Foot: Skionline.ch

Sedmega februarja se bodo začele olimpijske igre, Tina Maze pa bo milo rečeno najbolj vroče slovensko orožje v boju za kolajno. Njena sezona je polna pretresov, a so v taboru Korošice odločeni, da so se zdaj le utirili in našli pravo pot – tokrat s pričakovano potezo – z menjavo trenerja.

Zaupa

Smučarska šampionka s Koroškega je lani dejala, da trenerja tako rekoč ne potrebuje. V letošnji sezoni se je izkazalo, da to ne drži. Tina trenerja potrebuje, Italijan Walter Ronconi pa ni bil kos zahtevam ter pričakovanjem Tine in Andree Massija. Slovo je bilo neizbežno, četudi so ga nekaj časa prikrivali oziroma z njim zavlačevali. Ronconi je preteklost, realnost in sedanjost pa Švicar Mauro Pini, pogovorni jezik v taboru Mazejeve tako ostaja italijanščina. Massi pač najbolj zaupa svojim rojakom. Z Liviem Magonijem je zadel, s strokovnjakom za hitre discipline Ronconijem ne. V upanju, da je imel to pot več sreče pri izbiri, je Črnjanko zaupal v roke Piniju.

Ekipi se je 49-letni švicarski strokovnjak pridružil že včeraj na treningu smuka v Altenmarktu, kjer bo jutri na sporedu smuk, v nedeljo pa superkombinacija. Očitno je sprememba tudi Tini dobro dela, saj je na prvem treningu navdušila. Najhitrejša je bila Avstrijka Anna Fenninger, Švica Lara Gut je zaostala 26 stotink, Mazejeva je bila tretja z 61 stotinkami sekunde zaostanka. Izkazala se je tudi Maruša Ferk, ki je bila 7. Ilka Štuhec je bila 54., za najboljšo je zaostala pet sekund in 24 stotink.

Ni pozabila smučati

Pini je doslej deloval v španski, novozelandski ter švicarski reprezentanci. Delal je z Mario Jose Rienda Contreras in Laro Gut, pomagal je tudi Didierju Cuchu in Didierju Defagu, zadnje delo v vrhunskem smučanju je opravljal marca 2012. Pred slabima dvema letoma je odstopil s položaja šefa ženske alpske reprezentance. V pogovoru za švicarske medije je razkril, da je pred dnevi dobil klic in da ni omahoval. Priznava, da je tudi zanj velik izziv in čast, da se je k njemu po pomoč zatekla vrhunska smučarka kova Tine Maze: »Ponosen sem, ker lahko treniram eno največjih šampionk.« Da je sprejel ponudbo do konca sezone 2013/2014, sta morala zeleno luč prižgati tudi oba njegova dosedanja delodajalca, bil je sodelavec podjetja Geobrugg in strokovni komentator na švicarski televiziji. Obema se je za razumevanje tudi javno zahvalil. »Treba bo graditi na samozaupanju. Tini je treba pomagati, da najde mirnost. Prepričan sem, da ni pozabila smučati,« je jasen Pini, pred katerim je težko delo. Morda najtežje v njegovi karieri. Mu bo kos? Če bo Tina zaupala, potem bosta družno osrečila Slovenijo, sicer pa se bo po koncu sezone tiho poslovil.


Pini in Ronconi že v navezi

Tinin novi trener Mauro Pini in nekdanji trener Walter
Ronconi sta sodelovala v sezoni 2005/06, ko je bil Pini trener
Španke Marie Jose Rienda Contreras, Ronconi pa je bil takrat
še serviser.

 

Deli s prijatelji