PRAZNIK

V planiški smučini je cukalo zaradi sonca

Objavljeno 21. marec 2014 10.35 | Posodobljeno 21. marec 2014 10.35 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Planica

V poletni Planici je v kvalifikacijah slavil Matjaž Pungertar, danes na tekmi deset Slovencev.

Matjaž Pungertar je v kvalifikacijah s startno številko 2 postal številka 1. Foto: Marko Feist/Novice

Poletje v Planici! Sončno vreme s temperaturo 16 stopinj Celzija, Planica, idilična plenica smučarskih skokov, in množica razigrane mladine so kvalifikacije za današnjo prvo posamično preizkušnjo finala smučarjev skakalcev za svetovni pokal naredili za zimski praznik brez primere. A v malce kaotičnih razmerah; tudi prireditelji so priznali, da je bilo tako zaradi postavitev in zagraditev posamičnih območij ob izteku, a naj bi se zgodilo prvič. K temu je seveda pripomoglo tudi dejstvo, da je bila tekma po šestnajstih letih spet na 139-metrski Bloudkovi velikanki in ne na letalnici. Vse je bilo treba organizirati in določiti na novo.

Prednost nizkih številk

V izločilnem skoku je nastopilo trinajst slovenskih orlov, deset se jih je prebilo na tekmo. Odlično! A osmoljenec je bil denimo Jernej Damjan (41.), tekmo je zgrešil za eno mesto in tri desetinke točke. Prvega dne je bil sicer najdaljši predkvalificiranec Severin Freund s 129 metri, uradno pa sta prvo in drugo mesto v kvalifikacijah zasedla dva člana SSK Mengeš, Matjaž Pungertar in Anže Lanišek. Nejc Dežman je šel na tekmo kot četrti, mlajši brat Petra Prevca Cene pa kot peti. A vrstni red je krojilo tudi vreme oziroma taljenje naletne smučine na Bloudkovi lepotici.

»Da, prvič sem bil najboljši v kvalifikacijah. Tega si res nisem predstavljal, sploh tu v Planici, to je nekaj najlepšega. S skoki, tudi prvima dvema na treningu, sem lahko zelo zadovoljen. Na tej skakalnici sem zadnje čase veliko treniral. Da sem bil tukaj, sem izpustil tudi zadnje tekme celinskega pokala, in to se je obrestovalo. Bilo je malce krize, tudi vsa sezona ni bila prav uspešna. Poletno tekmovanje je bilo zame preveč naporno in se nisem dobro pripravil za zimo. V njo nisem prišel spočit. Na tekmi so moj glavni cilj točke, ker jih letos še ni bilo,« je zadovoljno povedal Matjaž Pungertar. Trindvajsetletnik iz Vrhpolja, Lanišek je iz Domžal, pa je o prednostih zgodnjih startnih številk povedal: »Zagotovo je bila to prednost.« Nato se je zasmejal, saj se mu je za hrbet prikradel Robert Kranjec in se s kemičnim svinčnikom podpisal na njegovo startno številko. O smučini pa je nadaljeval: »To so nam še pokrili, na novo vrezali kanale, tako da se je poznalo. Ni nas verjetno tako ustavljalo kot tiste na koncu.« Pungertar je imel namreč številko dve, Lanišek štiri, Cene Prevc denimo ena.


Novi kombinezoni

Svetovni skakalci so takoj po kvalifikacijah preizkušali tudi nove drese. »V novem kombinezonu se za zdaj bolje počutim. Skočil sem že z njim, menim, da bo boljši zame, ker lažje letiš,« je o novi športni opremi povedal Jurij Tepeš. »Ne, ne uporabljam nove čelade. Od kdaj? To je napačen podatek,« nam je najprej navrgel Jernej Damjan, ko smo ga pobarali, ali že skače z novo čelado. Goran Janus pa je o novih kombinezonih še dodal: »Po kvalifikacijah se je preizkušalo drese za novo sezono, vsaka izmed držav. Tepeš je tako skočil dvakrat, tretji skok pa je šel z normalnim dresom, saj bo s tem skakal na tekmi.«

Damjan besen, a nemočen

Peter Prevc je skočil 125 metrov in pol. »Kar zadovoljen sem, skoki so bili v zgornjem povprečju. Popoldne bomo naredili še analizo s kamero, na tekmi se lahko in moram še malce popraviti. Poznalo se je, da se je sonce močno uprlo v smučino, se je malce stopila, na mizi znotraj je pocukalo. Ampak to je bilo za vse vsaj približno enako, tako da smo se morali vsi spopasti s tem. Sem res zadovoljen, da bo na tekmi toliko slovenskih fantov. Več nas je, boljše vzdušje je. Ni vse breme na enem oziroma na treh, ampak se porazdeli. Brat Cene me z uvrstitvijo na tekmo ni presenetil, spremljal sem ga po rezultatih. Ne bom pa govoril o Cenetu, ker je moj sotekmovalec. To je bilo ogrevanje za prvi tekmovalni dan, otroci so spet prišli, to je ena boljših zamisli in tega smo vsi veseli,« je bil Pero Mišica kot vedno izviren pri odgovorih.

»Kar težko je bilo, malce vetra je bilo v hrbet, zelo malo hitrosti in je vseskozi padala. Ampak to je bilo pričakovati glede na to, kako močno je bilo tokrat sonce. Moji skoki so dokaj slabi, ne najdem pravega občutka,« je najprej povedal 37. v kvalifikacijah Jurij Tepeš in dodal: »Po padcu na treningu v torek še boli, a imamo samo še tri dni sezone.« Jernej Damjan je zaradi neuvrstitve na glavno tekmo imel povedati tudi kaj pikrega: »Malce je sramotno, da se je tole zgodilo. Skoki sploh niso bili slabi, a ko skočiš s tako majhno hitrostjo, zdajle pa je tudi cukalo mizo... skoki so bili zame odlični. A menim, da bi smučino lahko malce postavili v senco, da bi bilo drugače. Tole pa je ... škoda, žalostno, ker je brez zveze, to ni realen pogled na to, kaj se dogaja. To je vse, kar lahko rečem. Zelo sem razočaran, besen, a nimam kaj. Smučina je povsem tekla, na mizi je cukalo, preprosto se ni dalo. Nikogar ne bom obtoževal, čeprav vem, koga imam v mislih. Žalostno, ker sva bila jaz in Robi Kranjec fino počasna; Robi se je uvrstil, meni je pa lilo. A vseeno, nihče ne spada tja, kamor sva se uvrstila. Definitivno ni bilo realno.«

Zadnjo besedo pa je imel glavni trener Goran Janus: »Čestike Pungertarju, Lanišku, Dežmanu in Cenetu Prevcu, vsi so odlično skakali. Deset jih je na tekmi, upam, da jih bo čim več v finalni seriji. Da je bila smučina vedno počasnejša, drži, tisti, ki imajo težave že tako ali tako, se jim je še stopnjevalo. To je tisti razlog, zakaj niso na tekmi.« Da bi organizatorji poskrbeli za smučino v senci, pa je navrgel: »Vedno je po bitki lepo biti pameten. Morda bi se dala smučina od sonca bolje zaščititi, vendar, kar je, je.« Prva serija na današnji posamični tekmi se bo začela ob 15.15.

Deli s prijatelji