VELIKANKA

V Planici sanjajo rekord

Objavljeno 21. januar 2015 12.30 | Posodobljeno 21. januar 2015 12.30 | Piše: Drago Perko

Nova letalnica bo po vseh zapletih pravočasno nared za tekme svetovnega pokala.

Bodo slovenski orli segli po svetovnem rekordu v poletih? Foto: Igor Zaplatil/Delo

Dileme ni več, finale svetovnega pokala v smučarskih skokih bo Planica med 19. in 22. marcem gostila na novozgrajeni velikanki. Prireditelji se odkrito spogledujejo z novim svetovnim rekordom v poletih, pod Poncami bi radi videli okrog 70.0000 gledalcev. Veselo vest je razkril Primož Finžgar, generalni sekretar Organizacijskega komiteja Planica. Zatrdil je, da ni več bojazni, da bi gradbena dela preprečila prireditev, ki bo imela kar 1,8 milijona evrov proračuna. Dela bo kot podizvajalec zaključila Javna razsvetljava Ljubljana. Včeraj so še betonirali, streho je dobil ogrevalni objekt, pospešeno gradijo trenersko tribuno. Vodja tekmovanja Jelko Gros si želi, da bi letalnica uspešno prestala tehnični pregled in homologacijo, da se izognejo morebitnim začasnim dovoljenjem. V Planici bodo na sporedu tri tekme, med petkovo in nedeljsko posamično bo v soboto še moštvena. Četrtek bo namenjen uradnim treningom, novost pa je program v sredo. Namenjen bo uradnemu preizkusu naprave. Gros je zatrdil, da ne bodo ponovili napake Avstrijcev, ki so kot poskusnega zajčka v Kulmu v globel poslali domačega asa Gregorja Schlierenzauerja, ampak bo to opravil eden od predskakalcev. Organizatorji računajo, da bo dren med gledalci že v sredo. V četrtek bodo na svoj račun prišli najmlajši, Zavarovalnica Triglav bo v Zgornjesavsko dolino pripeljala 7000 otrok.

Razmere za svetovni rekord

»Svetovni rekord lahko pade že marca letos,« je optimistično razpoložen vodja tekmovanja Jelko Gros. Najdaljši skok v zgodovini je še vedno v lasti Norvežana Johana Remena Evensena, ki je 11. februarja 2011 v Vikersundu pristal pri 246,5 metra. V Planici je najdlje v zraku ostal Finec Matti Hautamäki, ki je pri 235,5 metra pristal 20. marca 2005. Gros napoveduje, da bi lahko v Planici najboljši poleteli čez magično mejo 250 metrov. »To lahko uspe pravemu skakalcu s pravim zaletom in pravo termiko, veter sme pihati tja do 1m/s. Če bo več, ne bo dobro,« Gros opiše idealno situacijo, ki bi Planici vrnila primat tudi v daljavi. Predsednik nordijskega odbora Ljubo Jasnič je pohvalil moško in žensko skakalno vrsto za dosežke v tej sezoni. Povsem zadovoljen pa z nastopi ni, pogreša kakšno zmago. »Tekma pred domačimi navijači, ki jih pričakujemo zelo veliko, je še poseben izziv. Upamo, da bomo v Planici postavili piko na i in dosegli zmago, ki je v tej zimi še nimamo. Želimo si tudi, da bi naš skakalec dosegel svetovni rekord,« je nič kaj skromno sklenil Jasnič.

 

Kako ceneje in hitreje v Planico

Kljub uspešno zaključeni gradnji bo potrebne nemalo spretnosti in improvizacije pri prometu, a planiški organizatorji obljubljajo, da se bodo tudi tokrat potrudili. Gledalci bodo potovali na kraj dogodka ceneje in hitreje. Ceneje zaradi nakupa vstopnic v predprodaji, saj bo treba namesto 23 na dan prireditve na kraju samem odšteti 29 evrov. Za tiste, ki bodo potovali z železnico, bo na voljo brezplačen prevoz z Jesenic do Planice.

 

Deli s prijatelji