ZADNJE DEJANJE

V Planici kronanje kralja Petra Prevca

Objavljeno 20. marec 2016 09.41 | Posodobljeno 20. marec 2016 09.42 | Piše: Marko Uršič

Danes bodo po posamični tekmi Prevcu podelili veliki in mali kristalni globus. Slovenski skakalci so včeraj na planiški ekipni tekmi zaostali za Norvežani, za drugo mesto pa so bili za desetinko točke boljši od Avstrijcev.

Danes se planiški festival poletov zaključi z zadnjo tekmo sezone, posamično z začetkom ob 10. uri. Po njej bodo Petru Prevcu podelili veliki in mali kristalni globus za zmagi v letošnji sezoni. Foto: Igor Mali

PLANICA – Slovenski skakalci so na finalu svetovnega pokala v Planici ekipno branili prvo mesto, v dolini pod Poncami doseženo lani, a spet se je izkazalo, da mora biti za najvišje mesto četverica članov ekipe čim bolj izenačena in stalna pri svojih skokih. Jurij Tepeš, Anže Semenič, Robert Kranjec in Peter Prevc so pred 32.600 gledalci v Planici odskočili daljavo dneva, Prevčevih 246 metrov v drugi seriji, a v njej je Roberta Kranjca tudi za njegova merila nepričakovano prizemljilo le pri 208 metrih. To je pomenilo opustitev misli, da bi morebiti na koncu le prehiteli zelo izenačene Norvežane, po Prevčevem vesoljskem poletu pa se je Slovenija na koncu Avstrijcem za boro desetinko točke izmuznila s tretjega na drugo mesto in niže porinila severne sosede.

Pravi ekipni duh so pokazali Vikingi. Norvežani Daniel-André Tande, Anders Fannemel, Kenneth Gangnes in Johann André Forfang so imeli le eno napako slednjega, ko je let končal pri 210 metrih, drugače pa so pristajali pri 223 do 239 metrih. Na koncu so Skandinavci, ki so pred Slovenijo tudi že letošnji zmagovalci pokala narodov, prepričljivo odnesli prestižno reprezentančno planiško zmago. Tekma pred več kot tridesettisočglavo množico je minila pod nebom brez oblačka, tudi sonce je prispevalo k spomladanskemu vzdušju na finalu zimske sezone.

Niti 250 m ne bi pomagalo

Na koncu so slovenski štirje mušketirji povedali svoje občutke po tekmi. Peter Prevc je imel zaradi finalnega skoka na 246 metrov zanimivo misel. »Letošnja planiška zgodba se nekako ponavlja. Vsak dan je v prvi seriji nekaj krivo, čez prelet maham, v drugi seriji pa se približam sferam, da stvari približno oddelam tako, kot je treba. Lepo bi bilo, če bi na tekmi prikazal dva takšna skoka. Ta, le desetinka točke razlike pred Avstrijci je kar malce škoda zanje, saj so vsi zelo dobro poskakali. Po pravici povedano so me malce presenetili. Čisto vseeno bi bilo, če bi bili na koncu oboji izenačeni na drugem mestu. Norvežani? Če pogledamo skupen vrstni red svetovnega pokala, so med prvo deseterico štirje. Njihova zmaga ni presenečenje,« je povedal lastnik velikega kristalnega globusa za skupno zmago in malega za prvo mesto v razvrstitvi poletov. »Vse je v poskusni in prvi seriji šlo super, za tistega v drugi seriji pa bi težko povedal, kaj se je zgodilo. Tudi ko sem trenerja Gorana Janusa vprašal o tem, je rekel, da je bil skok z mize odlično narejen, tudi sam sem začutil, da bo šlo, nato pa je ena od smuči kar naenkrat padla dol. Še kar dobro sem izbojeval teh 208 metrov, popravljal sem tudi z roko. Škoda se mi zdi skoka, ker je bila termika dobra. Z drugim mestom je treba biti zadovoljen, Norvežani so ta trenutek pač tako močni. Tudi če bi skočil 250 metrov, ne bi bilo dovolj za prvo mesto,« meni Robert Kranjec.

Dodatni elan

Jurij Tepeš je bil boljše volje kot prva dneva planiških bojev. »Bil je vzgornik, tudi ekipa mi je dala dodatnega elana, tokrat je bilo povsem drugače. To sem si želel že od četrtka, no, tokrat pa sem res užival. Zelo vesel bom, če bom tudi v nedeljo tako skakal, vem, da to ni čisto za na vrh, za letošnjo formo pa je bilo moje ekipno skakanje zelo dobro. Ne bi me motilo, če bi z Avstrijci delili drugo mesto, ko pa smo bili tako skupaj. Je pa drugače super za nas, da smo še enkrat na domačih tleh pred domačimi gledalci pokazali, da znamo zelo dobro skakati, to je bila tudi tretja letošnja uvrstitev na stopničke. Zelo sem zadovoljen, menim, da ekipa tudi,« je dejal Tepeš. Anže Semenič pa je dodal: »Zadovoljen sem s svojima skokoma, pokazal sem neko stalnost. Zbral sem se za skoka, uspela sta mi, tako da je vse super.«
 

Norvežani razred zase

Včerajšnjo ekipno tekmo v Planici so dobili Norvežani Daniel-André Tande (skoka 223, 224,5 m), Anders Fannemel (234, 233,5), Kenneth Gangnes (233, 239 m) in Johann André Forfang (210, 233,5); zbrali so 1627,4 točke. Slovenija je v postavi Jurij Tepeš (skoka 225, 234,5), Anže Semenič (210, 211,5), Robert Kranjec (231,5, 208) in Peter Prevc (229,5, 246) s 1569 točkami osvojila drugo mesto, le desetinko točke pred Avstrijo. Naši severni sosedje so zbrali 1568,9 točke, skakali pa so Stefan Kraft (226, 241 m), Manuel Poppinger (215, 208,5), Manuel Fettner (215, 224) in Michael Hayböck (235,5, 233,5).

 

Deli s prijatelji