HOKEJ

V peklu Podmežakle
 na življenje in smrt

Objavljeno 15. april 2015 12.16 | Posodobljeno 15. april 2015 12.18 | Piše: Rok Tamše

Drevi četrta finalna tekma DP med hokejisti Sij Acroni Jesenic in Telemach Olimpijo. Gorenjci bi z drevišnjo zmago osvojili naslov prvaka, toda zmaji še upajo na preobrat.

Olimpijin napadalec Andrej Hebar bo tudi drevi pogosto obkrožen z borbenimi igralci Jesenic. (Foto: Roman Šipić)

Hokejski zmaji so v tretji finalni tekmi državnega prvenstva v svojem Tivoliju že v prvi tretjini spustili hlače pred Jeseničani. V tekmo so vstopili tako katastrofalno, da je bil prvi stavek njihovega trenerja Fabiana Dahlema po njej: »Bodimo iskreni, naša igra v prvi tretjini je bila zanič!« Sij Acroni Jesenice so se veselile zmage s 4:1 (2:0, 0:0, 1:2) in vodstva z 2:1 v zmagah, tako da lahko že drevi s tretjo zmago v domači dvorani Podmežakla osvojijo naslov slovenskega prvaka. Najboljši v državi so bili nazadnje v sezoni 2010/11, toda če smo povsem iskreni, bo to prvi naslov za HDD Sij Acroni Jesenice, saj je bilo to društvo ustanovljeno šele lani. Vsa prejšnja zgodovina zadeva propadli Hokejski klub Acroni Jesenice, ki je le še mrtva črka na papirju s številnimi dolgovi do upnikov, ki bodo za vselej ostali brez delnega, kaj šele polnega poplačila obveznosti kluba.

Po tekmi na nočno izmeno

Gorenjski hokejisti so tako kot na prvi finalni tekmi Ljubljančanom odčitali lekcijo o pristopu, agresivnosti, disciplini in želji po zmagi. Igralci Telemach Olimpije s povsem praznimi žepi in zvrhanim košem obljub psihološko sploh ne zdržijo več spodobno igrati v svoji dvorani. Kot da se jim je hokej uprl. Na drugi tekmi na Jesenicah so blesteli v zdravem hokejskem ozračju, še boljše se obeta drevi, saj bodo v železarskem mestu storili vse, da si priigrajo premierno zvezdico v novem poglavju članskega hokeja na Jesenicah. »Tekmo smo začeli tako, kot je treba, po dogovoru. Fantje so delali prave stvari. Naša vztrajnost se je izplačala, hitro smo dosegli dva zadetka, zato nam je bilo v nadaljevanju lažje. Tretjo tretjino smo slabše začeli, Olimpija je po doseženem zadetku dobila krila. Toda naše moštvo je pokazalo karakter in odigralo borbeno do konca. Prav tako se nismo pustili sprovocirati Olimpijinim igralcem. To pač tudi spada na tovrstne tekme. Mislim, da smo zasluženo zmagali,« se ponedeljkovega dogajanja spominja trener rdečih Nik Zupančič, ki pričakuje nov hokejski praznik v Podmežakli: »Upam, da bo spet takšno vzdušje ali pa morda še boljše, kot na naši zadnji tekmi na Jesenicah. Škoda, da takšnega ozračja ni tudi v Ljubljani.« In kakšen je recept za tretjo zmago, ki prinaša zvezdico? »Predvsem nas ne sme zajeti evforija. Razmišljati moramo o novi borbi, o stoodstotni koncentraciji. Morate pa vedeti, da naši fantje niso profesionalci, večina igralcev ima še službo. Eden od njih je šel po prejšnji tekmi na nočno izmeno. Tako pač je, s tem se živi na Jesenicah. Fantje so takšnega ritma že vajeni, čeprav sem mislil, da bo to večja težava. Toda očitno je močnejša želja po zmagah in naslovu prvaka,« je prijetno presenečen Zupančič.

Dahlem: Se vidimo na peti tekmi

Ljubljanske zmaje drevi ob 19.30 čaka rdeči pekel Podmežakle. Njihov šef Dahlem upa, da bo to še dodatno podžgalo njegove varovance, da zaključek finalne serije vendarle pripeljejo v Tivoli. »Fantje se bodo morali sprijazniti, da imajo Jesenice dobre igralce, ne glede na to, da so sami odigrali sezono v močnejši ligi EBEL. Imajo veliko mladih igralcev, ki želijo izkoristiti priložnost in osvojiti naslov prvaka, ob tem pa so tudi zelo ponosni. Igralci morajo biti v tekmi povsem od začetka. Na Jesenicah moramo biti boljši. Zdaj nas čaka tekma na življenje in smrt. Komaj čakam, da se začne, tako razmišljajo tudi moji igralci. Veliko ljudi bo na tribunah, prav zabavno bo. Komaj čakam, da fantje vrnejo udarec, računam na njihov pravšnji odziv. Potem pa se spet vidimo tukaj na peti tekmi,« optimizem ne zapušča nemškega stratega na zeleni klopi Dahlema.
 

Deli s prijatelji