SKOKI

V Črnem gozdu lovil Krafta

Objavljeno 09. februar 2015 16.04 | Posodobljeno 09. februar 2015 16.09 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Peter Prevc

Peter Prevc je na tekmah smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Titisee-Neustadtu pristal na tretji in sedmi stopnički. Stefan Kraft je povečal skupno vodstvo v svetovnem pokalu, včeraj pa je bil osmoljenec diskvalificirani Severin Freund.

Peter Prevc

V svetovnem pokalu smučarjev skakalcev se bije ogorčen boj. Peter Prevc je v soboto v Titisee-Neustadtu osvojil tretje mesto, včeraj sedmo, v skupnem seštevku pa je ostal na drugem. Uvodnega dne je slavil Severin Freund pred vodilnim v svetovnem pokalu Avstrijcem Stefanom Kraftom, včeraj pa Norvežan Anders Fannemel, kar za 10,4 točke pred Poljakom Kamilom Stochom, tretji je bil Čeh Roman Koudelka. Nemškemu Prijatelju je najbolje kazalo tudi včeraj, a so ga po prvi seriji diskvalificirali, saj je imel predolge smuči glede na telesno težo.

Prevc je imel še posebno v soboto priložnost, da se v skupnem seštevku približa Kraftu. Ta je bil po prvi seriji šele osmi, a nato je v Črnem gozdu v drugo poletel kot pravi orel. Petru je sicer uspela daljava dneva, 141,5 metra, pred finalno serijo je bil drugi, a zmagovalec novoletne turneje je letos res močan (prevod besede Kraft). Avstrijec je bil včeraj peti, odlično finišira Freund; obeta se torej napet zimski preostanek bojev smučarjev skakalcev, veliki finale bo ravno marca v Planici.

»Predvsem v drugi seriji se je vrstni red kar premešal, zato sem zadovoljen, da sem ohranil mesto na zmagovalnem odru. Rezultati so v zadnjem obdobju vrhunski, seveda mi manjkajo še malenkosti, ki jih je treba popraviti,« je Peter Prevc ocenil sobotno dogajanje in skoka. Nejc Dežman je prvega dne osvojil 13. mesto, Jernej Damjan je bil 19., Jurij Tepeš 21., Robert Kranjec na 38. mestu in Matjaž Pungertar, povsem ponesrečen skok za 50. mesto, pa nista prišla v finalno serijo.

Zanimivo, da je včeraj Stoch s Prevcem delil deveto mesto po prvi seriji, a nato v težkih razmerah doskočil do drugega, 22-letnik iz Dolenje vasi pa se je prebil na sedmo. Jernej Damjan je včeraj Novo mesto na Nemškem zapustil kot šestnajsti, Tomaž Pungertar se je moral zadovoljiti s 30. mestom. Finalne serije niso dočakali Nejc Dežman z 32., Jurij Tepeš, drugi v kvalifikacijah, s 36. mestom, Robert Kranjec je bil 45., Tomaž Naglič pa 46.

Špela Rogelj peta in deseta

Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz je zmagala na prvi tekmi svetovnega pokala smučark skakalk v romunskem Rasnovu. Druga je bila Japonka Sara Takanaši, tretja Norvežanka Maren Lundby. Najboljši Slovenki v soboto sta bili Špela Rogelj in Maja Vtič na petem in šestem mestu. Drugi dan – prireditelji so zaradi težav z vetrom pod streho spravili le eno serijo – je bila najboljša Takanašijeva pred Američanko Nito Englund, tretja pa je bila Iraschko-Stolzeva. Od Slovenk se je najvišje zavihtela Špela Rogelj z desetim mestom, Maja Vtič je tekmo končala na 13.

Deli s prijatelji