PRED NOVO SEZONO

Utrujena Tina še zadnjič?

Objavljeno 05. september 2014 16.49 | Posodobljeno 05. september 2014 16.49 | Piše: STA, T. L.

Tina Maze pred novo sezono in po pripravah: Še nikoli nisem bila tako utrujena med pripravami.

Andrea in Tina sta zdaj zadovoljna s svojo ekipo.

LJUBLJANA – Tina Maze, dvakratna olimpijska zmagovalka iz Sočija, je po vrnitvi s snežnih treningov v Južni Ameriki dejala, da si želi biti boljša v svetovnem pokalu alpskih smučark, kot je bila v pretekli zimi, veliko pa pričakuje tudi na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Vailu. Povedala je, da bo mogoče to tudi njena zadnja tekmovalna sezona.

V naslednji sezoni med drugimi ne bodo več tekmovale Nemka Maria Höfl Riesch, Avstrijka Marlies Schild, Finka Tina Poutianen, tekmovalke iz svetovnega vrha, ki so že končale športne kariere.

Valerio in Andrea s podobnima značajema

»Mogoče bo sezona 2014/15 tudi moja zadnja, tega sicer še ne vem natančno niti sama. Zavedam pa se, da se moja tekmovalna kariera počasi zaključuje. Nekatere so že končale, prihajajo pa mlade, nove vrhunske tekmovalke. Lani v tem obdobju sem imela veliko težav z motivacijo v svetovnem pokalu in sem se osredotočila na OI. Letos imam drugačen pristop, spomladi sem se posvetila drugim stvarem in sem malo pozabila na smučanje. To je v 14 letih zame postalo zelo monotono, zato je bil ta premor zelo dobrodošel. Tako sem bila bolj pripravljena za nadaljnje delo. Imam nov motiv. Želim izboljšati prejšnjo sezono svetovnega pokala, vrh pa bo SP. Je pa razlika med nastopom na OI, ki imajo veliko večji pomen kot SP. Kljub temu je naslednja sezona zame velik izziv, tako svetovni pokal kot tudi SP,« je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala Mazejeva.

Od konca maja ima novega trenerja, Italijana Valeria Ghirardija, za katerega je dejala, da se je zelo dobro vključil v njeno ekipo. »Prejšnji trener ni bil tisto, kar sem pričakovala, in smo imeli težave v celotni ekipi. Novi trener Valerio Ghirardi je človek z veliko izkušnjami in se je dobro vključil v našo ekipo, z Andreo Massijem imata tudi precej podobna značaja,« je pojasnila Mazejeva. »Slalom je prav tako izziv, ker mi v prejšnji sezoni ta disciplina ni šla. Letos smo ga veliko trenirali in že spomladi sem testirala nove smuči, s katerimi se veliko bolj znajdem.«

Več kamenja kot snega

»Priprave na snegu na južni polobli so potekale klasično, vsaj prvi del vadbe tehničnih disciplin, ki smo ga opravili v Ushuaii. Drugi del, trening hitrih disciplin, pa smo morali spremeniti, ker so bili nemogoči pogoji v Portillu. Imeli smo srečo in smo lahko odšli na trening na drugo prizorišče, v Chillan. Tam ima sicer prednost nemška reprezentanca, z našimi večnimi tekmeci pa smo lahko sodelovali. Vremenski pogoji so bili slabi, ker je bilo vreme, kot povsod po svetu, slabo. Dež, sneg in srednje visoke temperature, več je bilo kamenja kot snega. Problem je bil zelo močan veter, že drugi dan se je pokvarila žičnica. Nam in ostalim tekmovalkam pa so priskrbeli snežne sani in smo izgubili le en dan vadbe, tako kot v Ushuaii. Do začetka sezone si želim, da bi imeli dobre pogoje za treninge na snegu. Čaka nas še nekaj dni treninga hitrih disciplin. Naslednje tri tedne pa bomo posvetili kondicijski vadbi,« je priprave strnil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, in dodal, da je bilo kar težko naenkrat preseliti 1900 kilogramov materiala, smuči, količkov in druge opreme.

»Za našo majhno ekipo so take spremembe bistveno lažje kot z veliko. Pa tudi to ni bilo lahko. V Chillanu sem bila zadnje dni zelo utrujena, ker je bil veter izjemno močan. Še nikoli nisem bila tako utrujena med pripravami. Pet, šest dni zaporedoma so bili sunki vetra zelo močni in so se čutili tudi zvečer v sobah, zato tudi sedežnice niso delovale. Zelo je bila pomembna koncentracija med smučanjem. Hitrih disciplin, superveleslaloma, smo naredili manj, kot smo želeli. Ostajajo pa dobre vožnje, ki sem jih opravila. Kako dobro smo vadili, pa bo pokazal že začetek sezone,« je pojasnila Mazejeva. Massi pa jo je dopolnil: »Podatki o trenutni pripravljenosti Mazejeve, ki jih imam, so podobni, kot so bili pred sezono svetovnih rekordov. To lahko pomeni veliko ali pa tudi nič. Kondicijo ima izjemno, vendar bo to treba prenesti v smučanje.«
 

Deli s prijatelji