DOMA JE

Utrujena, a ponosna Ilka

Objavljeno 24. marec 2017 11.34 | Posodobljeno 24. marec 2017 11.36 | Piše: Drago Perko

Po petih mesecih tekmovanj se je domov vrnila najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec.

lka Štuhec z dragocenim kristalom, ki si ga je prismučala z izvrstnimi vožnjami. Foto Voranc Vogel

Tekmovalne sezone alpskega smučanja je konec, medalje in mala kristalna globusa Ilke Štuhec so po novem stanovalci Maribora. »Počutim se super. Kako bi se drugače po taki sezoni, ki pa je bila, to priznam, naporna,« je 26-letna Ilka Štuhec, najboljša smukačica na zemeljski obli, priznala po vrnitvi v Slovenijo. Domači zrak, domača hrana in okolje ji bodo godili, da si malce napolni baterije po z naslovi ozaljšani sezoni – zlati smukaški medalji na svetovnem prvenstvu, malih kristalnih globusih v smuku in kombinaciji ter srebrnih medaljah v točkovanju za superveleslalom in v skupnem seštevku.

Nora je

»V teh mesecih ni manjkalo usklajevanja, treningov, tekem. Včasih je bilo tudi kaj hude krvi, a vsi morate razumeti – na startu moram biti pripravljena. Temu je podrejeno vse – kondicijski in smučarski trening ter počitek,« je Ilka razkrila svoj vsakdanjik, ko je bilo smučanje za zajtrk, kosilo in večerjo. Predanost in drznost, ki ju premore Štajerka, sta bili letos nagrajeni. »Večkrat so mi rekli, da sem nora. Naj že končam, da sem zaradi vseh operacij invalid. Pa sem vztrajala,« se sladko smeje Ilka. A kdo bi si mislil, da se bo to zgodilo. Ilka je imela poleti 2015 dovolj poguma, da je šla na svoje. Pa saj so jo skoraj prisilili v to. »Po štirih sezonah sem bila na istem mestu. Nisem mogla smučati, kot hočem. Popušila sem na isto foro štiri sezone,« je slikovito povedala, kaj se ji je zgodilo. Mati Darja ji je stala ob strani, še danes je tu z njo – ekipi so dodali trenerja Grego Koštomaja (za njim je druga sezona z Ilko) in kineziologinjo Anjo Šešum. To je bila formula za uspeh. Med sezono smo večkrat slišali, da bi jim koristil še kakšen par rok. Zdaj je jasno, da se bo pred olimpijsko sezono ekipi pridružil trener Luka Križaj, ki je prestal test, navdušil vse štiri in dobil licenco, da pomaga pri soustvarjanju olimpijske zgodbe.

Pen je vedel

Strokovne vajeti ostajajo v rokah Grege Koštomaja. Celjan je bil smučar, generacija Petra Pena in Špele Pretnar. Kmalu je šel med trenerje, kalil se je v Celju (učil se je od Ceneta Jovana), Velenju in Mariboru, bil je trener ženske C-reprezentance ter v Bolgariji, kjer je bil šest sezon. Med delovanjem v Mariboru je bil podnajemnik pri Štuhčevih, z Darjo Črnko je ostal v stiku. Ker ga je Darja poznala, ga je povabila, da bi prevzel skrb za Ilko. Rečeno storjeno. Danes je ponosen na prehojeno pot, ki jo je v tej sezoni naredil z njo. »Take sezone ne moreš pričakovati, ampak se zgodi. Veliko sem se naučil in dobival potrditev. S tem pridobivaš samozavest. Vedno bolj zaupaš svojim odločitvam, to je bistveno, to čuti tudi tekmovalka,« je dejal Koštomaj, ki je že pred sezono vedel, da bo na tekmah hitra. To jim je govoril že Peter Pen, ki uspešno vodi slovensko moško ekipo za hitre panoge, saj je Ilka poleti vadila tudi s fanti. »Verjeli smo napovedim in čakali, da se to zgodi na tekmi. Potem pa je prišel Lake Louis,« je Koštomaj opozoril na točko preloma, ko je sezona urezala šampionsko strugo. Tok je bil močan in odločen, z uspehi pa je rasel ugled Ilkine ekipe in trenerja Koštomaja. »Vedno bolj so nas spremljali, gledali, spraševali,« opisuje Koštomaj. Skrivali niso ničesar. »Za take uspehe moraš imeti športnico profesionalko, kot je Ilka. Sicer ne moreš žeti takih uspehov. Zato še enkrat poklon Ilki za vse,« je dodal Koštomaj, ki je tudi razkril, da sezone ni konec, da bodo do maja še trenirali, poleti (junija in julija) pa bo Ilka skrbela za fizično pripravo. Upa pa, da za smučarski trening aprila ne bo treba kam daleč, kjer so cene zasoljene. V Aspnu so za dve uri treninga na progi odšteli 2000 dolarjev, pred svetovnim prvenstvom v Italiji pa za zagon smučarskih naprav 500 evrov.

 

Deli s prijatelji